Tofu: τι είναι και πώς να το χρησιμοποιήσετε

Tofu: τι είναι και πώς να το χρησιμοποιήσετε

Oι περισσότεροι από εσάς πιθανόν να το έχετε ακούσει, ιδιαίτερα εάν προσπαθείτε να μειώσετε το κρέας από τη διατροφή σας ή αν είστε χορτοφάγοι. Εάν δεν το έχετε ξανακούσει, τότε ήρθε η ώρα!  

Το τοφού φτιάχνεται από ώριμα φασόλια σόγιας και νερό. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και ασβέστιο και είναι γνωστό για την ικανότητά του να απορροφά διάφορες γεύσεις από μπαχαρικά και μαρινάδες.

 

Είναι υγιεινό;

Το tofu είναι ένα από τα τρόφιμα που προκαλεί μεγάλη συζήτηση γύρω από αυτό.

Κάποιοι υποστηρίζουν τα τεράστια οφέλη του για την υγεία, ενώ άλλοι δηλώνουν ότι είναι γενετικά τροποποιημένο τρόφιμο και η κατανάλωση του πρέπει να περιορίζετε.

Αυτό μπορεί να σας διχάζει, εάν τελικά πρέπει να το καταναλώνουμε ή όχι.  

Η άποψη για το εάν τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα είναι επιβλαβείς για την υγεία είναι ακόμη αμφιλεγόμενη, αλλά οι έρευνες μέχρι στιγμής δεν δείχνουν να είναι. Ωστόσο, εάν ανησυχείτε για αυτό, απλά επιλέξτε τοφού φτιαγμένο από μη γενετικά τροποποιημένα φασόλια σόγιας. 

 

Πώς να επιλέξετε το σωστό tofu:

Μαλακό :

Έχει μια ήπια, εκλεπτυσμένη γεύση και γαλακτώδης μαλακή υφή καθιστώντας το εξαιρετική εναλλακτική λύση για γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά σε παρασκευές για επιδόρπια, είδη αρτοποιίας ή σε smoothies ως προστιθέμενη πρωτεΐνη.

 

Μέτριο ή σκληρό :

Έχει πιο σκληρή υφή από το μαλακό. Είναι καλή επιλογή για πιάτα που απαιτούν τσιγάρισμα, για σούπες, σάλτσες και dips.

 

Πολύ σκληρό/Ξηρό :

Το εξαιρετικά σκληρό τόφου διατηρεί περισσότερο το σχήμα του κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Αυτό το καθιστά κατάλληλο για τηγανητά, ψητά, ή φαγητά σχάρας, ομελέτες ή οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική επιλογή κρέατος σε γεύματα.

 

Πώς προετοιμάζεται;

Θα χρειαστεί να πιέσετε και να στραγγίσετε το tofu για να μειώσετε το νερό του ώστε να απορροφήσει περισσότερες γεύσεις, ιδιαίτερα όταν το μαρινάρετε, αλλιώς μπορεί να καταλήξει πολύ άγευστο. 

 

Ιδέες για να συμπεριλάβετε το tofu στα γεύματά σας:

  • Tofu μαριναρισμένο με χυμό πορτοκάλι και τσίλι
  • Αντικαταστήστε τη μοτσαρέλα με το tofu σε σαλάτα Caprese
  • Χρησιμοποιήστε το μαλακό tofu ως κρεμώδες συστατικό για να κάνετε dips και σερβίρετε με μπαστουνάκια από λαχανικά ή κράκερς
  • Μαρινάρετε με μπαχαρικά ή soya sauce και ψήστε σε σουβλάκι στη σχάρα
  • Αντικαταστήστε τα αυγά με tofu σε  stir-fry ρύζι ή noodles

 

Προσοχή: H κατανάλωση tofu και οποιουδήποτε άλλου προϊόντος σόγιας σε εγκυμονούσες ή άτομα με διαταραχές στο θυρεοειδή αδένα πρέπει να συζητηθεί με τον προσωπικό σας ιατρό και κλινικό διαιτολόγο.

 

Ελεάνα Λιασίδου 

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

 

Βιβλιογραφία:

Friedman, M. and Brandon, D. (2001). Nutritional and Health Benefits of Soy Proteins†. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 49(3), pp.1069-1086.

Messina, V. (2014). Nutritional and health benefits of dried beans. The American Journal of Clinical Nutrition, 100(suppl_1), pp.437S-442S.

Sadler, M. (2004). Meat alternatives — market developments and health benefits. Trends in Food Science & Technology, 15(5), pp.250-260.

House Foods. (2019). Discover healthy meal ideas and exciting recipes | House Foods. [online] Available at: https://www.house-foods.com/recipes/  [Accessed 5 Sep. 2019].

House Foods. (2019). So what is tofu anyway? | House Foods. [online] Available at: https://www.house-foods.com/eat-happy/so-what-is-tofu-anyway  [Accessed 5 Sep. 2019].