Το παιδί μου τρώει κρυφά
Πολλοί γονείς δυσκολεύονται να καταλάβουν γιατί το παιδί τους τρώει κρυφά. Αρχικά, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τον υποκείμενο παράγοντα πίσω από την ανάγκη ενός παιδιού να κάνει κάτι τέτοιο. Οι διατροφικές συμπεριφορές των παιδιών μπορούν να επηρεαστούν από διάφορους παράγοντες, όπως οι συνήθειες και η στάση των γονιών τους απέναντι στο φαγητό, μητέρα με ιστορικό διατροφικών διαταραχών, το στρες ή το bullying.
Γιατί το παιδί σας κρύβει φαγητό;
- Ενοχοποίηση/ Κατηγοριοποίηση τροφών
Όταν οι γονείς αποκαλούν συγκεκριμένα τρόφιμα ως «καλά» ή «κακά» τα παιδιά μπορεί ασυνείδητα να επιθυμούν είτε περισσότερο είτε λιγότερο αυτά τα τρόφιμα. Εάν υπάρχει περιορισμός σε ένα συγκεκριμένο τρόφιμο π.χ. λέγοντας τους “Αυτό δικαιούσαι, δεν μπορείς να φας άλλο” κάνει το παιδί να το θέλει περισσότερο.
Επίσης, αποκαλώντας συγκεκριμένα τρόφιμα ως «λιχουδιές» δίνουμε ιδιαίτερη αξία σε αυτά τα τρόφιμα. Τρόφιμα που θεωρούνται «λιχουδιές» συνήθως προκαλούν εθισμό αφού μπορεί να προκαλέσουν αισθήματα ενοχής και ντροπής μετά την κατανάλωση τους, και γι’ αυτό η κατανάλωση τους μπορεί να γίνει κρυφά.
- Τα παιδιά θέλουν να ικανοποιούν τους γονείς τους
Τις περισσότερες φορές, τα παιδιά θέλουν να είναι «φρόνιμα και υπάκουα» και να ευχαριστούν τους γονείς τους. Όταν κάτι που τους αρέσει πολύ (όπως φαγητά που θεωρούν ότι δεν πρέπει να καταναλώνουν) έρχονται σε σύγκρουση με αυτό που πρέπει να κάνουν για να ευχαριστήσουν τους γονείς τους , μπορεί να καταφύγουν στη κατανάλωση αυτών των τροφίμων στα κρυφά.
Σημάδια ότι ένα παιδί τρώει κρυφά:
- Περιτυλίγματα τροφίμων στο δωμάτιο του παιδιού ή στην τσάντα του.
- Εξαφανίζονται τρόφιμα.
- Αύξηση βάρους παρά το γεγονός ότι το παιδί φαίνεται να τρώει πολύ λίγο.
Γιατί αυτή η συμπεριφορά μπορεί να είναι ένδειξη για διατροφικές διαταραχές;
Το παιδί μπορεί ήδη να βρίσκεται σε ένα φαύλο κύκλο όπου «μισεί» τον ίδιο του τον εαυτό που το κάνει, αλλά να μην μπορεί να σταματήσει να το κάνει. Εκτός από τους κινδύνους υγεία που συσχετίζονται με την παιδική παχυσαρκία (διαβήτης, αντίσταση στην ινσουλίνη, υψηλή αρτηριακή πίεση κ.λπ.), αυτές οι διαταραγμένες διατροφικές συνήθειες μπορεί να οδηγήσουν σε διατροφικές διαταραχές, κατάθλιψη και άγχος.
Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς: το μόνο σίγουρο είναι να μην επιπλήξετε το παιδί σας εάν παρουσιάσει ένα από τα παραπάνω σημάδια. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται είναι να το μαλώσετε. Παρακάτω σας παραθέτω τα 8 πιο βασικά βήματα για να μπορέσετε να βοηθήσετε το παιδί σας να διορθώσει αυτή του τη συμπεριφορά.
- Τέρμα τα σχόλια
Σταματήστε να σχολιάζετε τη διατροφική συμπεριφορά του παιδιού σας (π.χ. “Είσαι σίγουρος ότι θες να το φας αυτό;”).
- Όχι στο “Καθάρισε το πιάτο σου”
Μην αναγκάζετε το παιδί σας να φάει όταν δεν πεινάει ή όταν δεν έχει τελειώσει το φαγητό του. Τα περισσότερα παιδιά ξέρουν από μόνα τους πόσο χρειάζονται.
- Τέρμα οι απειλές, οι επιβραβεύσεις και οι τιμωρίες με το φαγητό
Όταν τα παιδιά καταλάβουν ότι νοιάζεστε περισσότερο από αυτά για το τι τρώνε, εκεί είναι που χάνετε το παιχνίδι. Τα παιδιά θα χρησιμοποιήσουν το φαγητό για να χειραγωγήσουν και να κερδίσουν αυτό που θέλουν.
- Δείξτε κατανόηση
Είναι πολύ σημαντικό να προσπαθήσετε να κάνετε το παιδί να σταματήσει να νιώθει ντροπή απέναντι στην κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων. Προσπαθήστε να το ακούσετε και να δείξετε εμπάθεια χωρίς καθόλου κριτική.
- Γίνετε παράδειγμα προς μίμηση
Μην περιμένετε από το παιδί σας να τρώει θρεπτικά τρόφιμα όταν εσείς δεν το κάνετε.
- Επιτρέψτε τις «λιχουδιές»
Εάν το παιδί σας ζητήσει παγωτό, δώστε του. Επιλέξτε μικρό ή παιδικό μέγεθος και όχι 4 scoop παγωτό.. Κανείς – και αυτό περιλαμβάνει και εμένα και εσένα- δεν χρειάζεται αυτή τη ποσότητα. Καθιερώστε το “μία στο τόσο” και μην το κάνετε εβδομαδιαία συνήθεια.
- Μείνετε ουδέτεροι
Όσο και αν αναστατώνεστε με κάποιες συμπεριφορές που κάνει το παιδί σας γύρω από το φαγητό προσπαθήστε να μείνετε ουδέτεροι στα λόγια και στις πράξεις σας για να μειωθεί το αίσθημα της ντροπής και της ενοχής.
- Αξιολογήστε τη δική σας σχέση με το φαγητό
Εάν δεν εμπιστεύεστε τον εαυτό σας όταν τρώτε συγκεκριμένα τρόφιμα, αυτό μεταδίδεται και στο παιδί σας. Προσπαθήστε να διορθώσετε τη δική σας σχέση με το φαγητό.
- Πηγαίνετε μαζί για ψώνια
Πάρτε το παιδί μαζί σας για ψώνια στην υπεραγορά. Αυτό μπορεί να αποτελέσει μια όμορφη πολυ-αισθητηριακή εμπειρία εάν το προσεγγίσετε με υπομονή και χιούμορ.
Ελεάνα Λιασίδου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc