Τι δεν πρέπει να τρώτε όταν έχετε Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών
Μπορείτε να φάτε τα πάντα! Σωστά διάβασες, τίποτα δεν πρέπει να στερηθείς γιατί έχεις διαγνωστεί με το Σύνδρομο των Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ). Μην πέσεις στην παγίδα να ρίξεις ευθύνες στον εαυτό σου γιατί έχεις μόλις διαγνωστεί. Δεν είναι δικό σου λάθος και δεν πρέπει να τιμωρήσεις τον οργανισμό σου στερώντας του πολύ βασικά στοιχεία όπως οι βιταμίνες, τα μέταλλα κοκ.
Υπάρχουν αρκετά διατροφικά σχήματα στο διαδίκτυο τα οποία φέρουν τον ισχυρισμό ότι είναι ειδικά για «διατροφή για Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών» τα οποία έχουν τεράστια λίστα από φαγητά τα οποία δεν πρέπει «ποτέ» να καταναλώνεις. Αυτά τα απαγορευμένα τρόφιμα είναι συνήθως η ζάχαρη, τα γαλακτοκομικά, η γλουτένη, οι υδατάνθρακες κλπ.
Στον κόσμο της διατροφής, δεν υπάρχει το απόλυτο. Η κάθε περίπτωση είναι μοναδική γι’ αυτό πρέπει να αξιολογείται διαφορετικά.
Θα κάνουμε όμως μια εισαγωγή για το τι είναι αυτό το σύνδρομο, πως μπορεί να διαγνωστεί και ποια συμπτώματα υπάρχουν στις γυναίκες.
Το ΣΠΩ δεν αφορά μόνο τις ωοθήκες, ως κύριο όργανο αλλά είναι μια περίπλοκη διαταραχή που επηρεάζει σχεδόν κάθε σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού συμπεριλαμβανομένου τις ορμόνες του γυναικείου φύλου (οιστρογόνα, προγεστερόνη), τον μεταβολισμό, το έντερο και τις ορμόνες του στρες.
Ο συνηθέστερος τρόπος διάγνωσης του ΣΠΩ είναι η χρήση των κριτηρίων του Ρότερνταμ. Σύμφωνα με αυτά τα κριτήρια, μια γυναίκα πρέπει να έχει δύο από τα ακόλουθα συμπτώματα:
- Ανωμαλία ή απουσία ωορρηξίας
- Υψηλά επίπεδα ανδρογόνων (ανδρική ορμόνη), η οποία ανιχνεύεται με εργαστηριακές εξετάσεις ή συμπτώματα υψηλών ανδρογόνων όπως ακμή, τριχοφυΐα στο πρόσωπο και τριχόπτωση
- Πολλαπλά ανώριμα ωοθυλάκια (κύστες) στις ωοθήκες
Υπάρχουν αρκετοί «τύποι» ΣΠΩ και αυτό κάνει την κάθε περίπτωση ξεχωριστή καθώς κάθε γυναίκα μπορεί να παρουσιάσει διαφορετικά συμπτώματα. Ωστόσο, τα πιο κοινά συμπτώματα είναι:
- Ακμή
- Άγχος και κατάθλιψη
- Σκούρο δέρμα γύρω από το λαιμό και τις μασχάλες
- Υπογονιμότητα
- Δυσκολία στην απώλεια βάρους
- Διατροφικές διαταραχές (κυρίως υπερφαγικά επεισόδια)
- Κόπωση
- Αντίσταση στην ινσουλίνη
- Ακανόνιστη περίοδος
- Έντονη επιθυμία για τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακα και ζάχαρη
- Αραιωμένο τριχωτό κεφαλής
Η διατροφή και η αλλαγή τρόπου ζωής είναι για ακόμα μια φορά το κλειδί για την βελτίωση των συμπτωμάτων για κάθε είδους πάθησης, διαταραχής, ασθένειας. Σε αυτή την περίπτωση η κάθε γυναίκα που μόλις έχει διαγνωσθεί με το ΣΠΩ αντί να ψάχνει στο διαδίκτυο ακραίες δίαιτες ας επικεντρωθεί στο πως θα βελτιώσει την διατροφή της. Σε αυτή την περίπτωση ο διαιτολόγος είναι το αρμόδιο άτομο που μπορεί να συμβουλεύσει λαμβάνοντας ένα εκτενές ιστορικό.
Συμβουλή: Αντί να εστιάζεις σε τι «δεν πρέπει» ή «δεν μπορείτε» να φάτε, επικεντρωθείτε καλύτερα στο τι πρέπει να καταναλώνετε για να αντιμετωπίσετε τα βασικά αίτια των συμπτωμάτων σας.
Χρυστάλλα Κατελάρη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc