Ταχινόπιτες με μέλι «Όρος Μαχαιρά»
Ψάχνεις να φας κάτι γλυκό; Φτιάξε ταχινόπιτες με μέλι «Όρος Μαχαιρά» για να γλυκαθείς. Δεν είναι δύσκολη διαδικασία φτάνει να μην σε πιέζει ο χρόνος. Είμαι λάτρης της ταχινόπιτας καθώς αγαπάω τον συνδυασμό ταχίνι με μέλι. Φόρεσε την ποδιά σου και ετοίμασε τα υλικά σου.
Υλικά για 6 μέτριες ταχινόπιτες:
- 250γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως
- 150γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κ.γ. baking powder
- 200γρ. νερό
- 1 – 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- ξύσμα από ένα μεγάλο πορτοκάλι
- Μαγιά
- 180γρ. ταχίνι
- 100γρ. μέλι, Όρος Μαχαιρά
- χλιαρό νερό,(προσαρμόστε ανάλογα)
- 1 κ. γ. κανέλα
- ξύσμα από ½ πορτοκάλι
κ.γ.: κουταλάκι του γλυκού κ.σ.: κουταλιά της σούπας
Μέθοδος Εκτέλεσης:
- Σε ένα μικρό μπολ ένωσε τη μαγιά με λίγο χλιαρό νερό, ανακάτεψε καλά και άφησε στην άκρη.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ένωσε το αλεύρι, το αλάτι, το baking powder και το ξύσμα από το πορτοκάλι. Στη συνέχεια πρόσθεσε το μπολ με τη μαγιά και το ελαιόλαδο.
- Πρόσθεσε το νερό σταδιακά, ανακατεύοντας συνεχώς.
- Βάλτε τη ζύμη σας σε ένα μπολ και καλύψτε με μια πετσέτα και αφήστε για 30 – 40΄.
- Ανάψτε το φούρνο να προθερμανθεί στους 180 oC και ταυτόχρονα ετοιμάστε τη γέμιση σας.
- Σε ένα μπολ ενώστε το ταχίνι, το μέλι, την κανέλα και το ξύσμα πορτοκαλιού και σταδιακά προσθέστε το χλιαρό νερό. Ανακατέψτε πολύ καλά μέχρι να δημιουργηθεί μια ωραία πάστα.
- Ετοιμάστε τον πάγκο σας βάζοντας λίγο αλεύρι από κάτω για να μην κολλήσει το ζυμάρι και ανοίξτε το φύλλο σας ανάλογα μεγέθους που τις θέλετε (μικρές ή μεγάλες ταχινόπιτες).
- Γεμίστε με το μείγμα, περίπου 3 κουταλιές της σούπας πάστα ταχίνι και τυλίξτε.
- Δώστε το σχήμα που θέλετε εσείς, είτε σαν σαλιγκάρι, είτε σαν πιτούλα.
- Σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί βάλτε τις ταχινόπιτες σας και αλείψτε από το μείγμα σας με ένα πινέλο ή με ένα κουταλάκι γλυκού.
- Ψήστε για 25 – 30’ στους 180 oC και αφήστε να κρυώσουν πριν τις σερβίρετε.
Καλή απόλαυση
Θρεπτική Αξία ανά μερίδα:
Ενέργεια: 453kcal
Λίπος: 17γρ
Υδατάνθρακες: 65γρ
Πρωτεΐνη: 10γρ
Βιταμίνες & Μέταλλα:
Σίδηρο: 18%
Ασβέστιο: 10%
Κάλιο: 4%
Χρυστάλλα Κατελάρη
Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, MSc