Σπιτικό φυστικοβούτυρο
Σε πόσους από εμάς φαίνεται απαγορευτικό το φυστικοβουτυρο του εμπορίου εξαιτίας της διατροφικής του ετικέτας και της αυξημένης περιεκτικότητας του σε σάκχαρα και λιπαρά;
Το φυστικοβουτυρο αποτελεί μια ευχάριστη πινελιά τόσο στη διατροφή των αθλητών όσο και στη διατροφή των χορτοφάγων, γι’ αυτό προνοήσαμε να βρούμε μια εξαιρετική συνταγή την οποία θα λατρέψετε.
Υλικά:
- 400 γρ. ακατέργαστα φιστίκια (ωμά με τη φλούδα)
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. κοφτή μέλι
- Μια πρέζα αλάτι
Μέθοδος εκτέλεση:
- Τοποθετήστε τα φιστίκια σ’ ένα ταψί και ψήστε τα στο φούρνο για περίπου 10-15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Έπειτα, αφαιρέστε τη φλούδα.
- Προσθέστε στο μπλέντερ τα φιστίκια, το αλάτι και το ελαιόλαδο.
- Χτυπήστε τα καλά μέχρι να πάρουν τη μορφή μιας παχύρευστης κρέμας.
- Αφού το φυστικοβούτυρο είναι έτοιμο προσθέστε το μέλι και χτυπήστε το για μερικά δευτερόλεπτα ακόμα.
- Το φυστικοβουτυρο σας είναι έτοιμο προς κατανάλωση!!
κ.σ. = κουταλιά σούπας
Σημειώσεις:
*Μπορείτε να το βάλετε σε γυάλινα βαζάκια και να το φυλάξετε για μερικές εβδομάδες.
*Ανάλογα με τις γευστικές σας προτιμήσεις μπορείτε να φτιάξετε παραλλαγές. Δοκιμάστε να προσθέσετε κανέλα ή σκόνη κακάο.
Tip Διαιτολόγου: Το φυστικοβούτυρο αποτελεί μια πλούσια τροφή σε ενέργεια, πρωτεΐνες και σε υγιή λιπαρά. Μπορεί να αποτελέσει το πρωινό σας ως pancake ή κάποιο ενδιάμεσο σνακ με ψωμί ολικής άλεσης και μπανάνα ή μήλο. Εντάξτε το σ’ ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφή και απολαύστε το όπως σας αρέσει.
Θρεπτική αξία ανά κουταλιά της σούπας:
Ενέργεια/ Θερμίδες: 98 kcal
Υδατάνθρακες: 4 γρ.
Σάκχαρα: 1 γρ.
Φυτικές ίνες: 1 γρ.
Πρωτεΐνες: 4 γρ.
Λίπος: 8 γρ.
Βιταμίνες και Μέταλλα:
Μαγγάνιο: 16%*
Νιασίνη 10%
Μαγνήσιο 7%
Φυλλικό οξύ 5%
*Ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης σύμφωνα με τις 2000kcal.
Αντιγόνη Ανδρέου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, RD, MSc