Σουβλάκι Κοτόπουλο Tandoori!

Σουβλάκι Κοτόπουλο Tandoori!

Ένα πολύ δημοφιλές πιάτο της Κεντρικής Ασίας, το κοτόπουλο tandoori – μαριναρισμένο σε σάλτσα γιαουρτιού με ένα μοναδικό μείγμα από αρωματικά μπαχαρικά – δίνει μια ξεχωριστή νότα γεύσης στο βραδινό σας γέυμα μετά από μία κουραστική μέρα. Σε αυτήν την συνταγή, το μαριναρισμένο σουβλάκι κοτόπουλο ψήνεται εύκολα και γρήγορα στη σχάρα ή ακόμη και στην τοστιέρα, και μπορείτε να το σερβίρετε ως ορεκτικό ή κυρίως πιάτο!

 

Υλικά για 4 μερίδες:

  • ~1kg στήθος κοτόπουλου
  • ½ φλ. γιαούρτι 0% λιπαρά
  • 3 κ.σ. φρέσκο ​​χυμό λάιμ
  • ½ κ.σ. φρέσκο τριμμένο ​​τζίντζερ
  • ½ κ.γ. κουρκούμι
  • 1 κ.γ. κόλιανδρο σε σκόνη
  • ½ κ.γ. κύμινο
  • ¼ κ.γ. κάρδαμο
  • ¼ κ.γ. πιπέρι καγιέν
  • ¼ κ.γ τριμμένο γαρύφαλλο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1½ φλ. τεμαχισμένο μαρούλι
  • 2 λάιμ, κομμένα σε φέτες
  • ½ φλ. ψιλοκομμένα φύλλα μέντας, για γαρνίρισμα

 

* κ.σ: κουταλιά σούπας       κ.γ: κουταλάκι του γλυκού       φλ: φλιντζάνι 250ml

 

Μέθοδος Εκτέλεσης:

  1. Τεμαχίστε το κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια – σε μέγεθος σουβλάκι. Τοποθετήστε το σε ένα μπολ.
  2. Αναμίξετε το γιαούρτι και το χυμό λαιμ σε ένα μικρό μπολ μαζί με το τζίντζερ, το κουρκούμι, τον κόλιανδρο, το κύμινο, το κάρδαμο, το πιπέρι καγιέν, το γαρύφαλλο και το αλάτι. Ανακατέψτε τα μέχρι να αναμειχθούν καλά.
  3. Ρίξετε το μείγμα γιαουρτιού πάνω από το κοτόπουλο και ανακατέψτε απαλά με ένα μεγάλο κουτάλι για να καλύψετε όλο το κοτόπουλο.
  4. Καλύψτε το και καταψύξτε το για 8 ώρες ή κατά τη διάρκεια της νύχτας, για να μαριναριστεί το κοτόπουλο.
  5. Αφαιρέστε το κοτόπουλο από τη μαρινάδα. Περάστε το κοτόπουλο σε ξυλάκια και πασπαλίστε το με ελαιόλαδο.
  6. Τοποθετήστε τα σουβλάκια κοτόπουλου σε σχάρα, πάνω από μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία ή ακόμη και στην τοστιέρα. Ψήστε τα για 10 έως 12 λεπτά, γυρίζοντας τα συνεχώς για να ψηθούν καλά.
  7. Για το σερβίρισμα, τοποθετήστε τα σουβλάκια πάνω από τα μαρούλι. Γαρνίρερτε με φύλλα μέντας και σφίξτε τα λάιμ πάνω από τα σουβλάκια.

 

Tip Διαιτολόγου: Συνοδέψετε με άγριο ή καστανό ρύζι, κυπριακή ή αραβική πίτα ολικής αλέσεως!

 

Θρεπτική Αξία ανά μερίδα:

Ενέργεια/ Θερμίδες: 190 Kcal

Λιπαρά: 8.5 γρ.

Υδατάνθρακες: 6 γρ.

Φυτικές ίνες: 1.5 γρ.

Πρωτεΐνη: 21.5 γρ.

 

Βιταμίνες και Μέταλλα:

 Βιταμίνη C: 26%*

 

* Ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης σύμφωνα με τις 2000kcal.

 

Στέφανος Ματσούκας

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος,MSc