Σαλάτα “Wakame” με φρέσκο σολομό και αβοκάντο

Σαλάτα “Wakame” με φρέσκο σολομό και αβοκάντο

Μια ιδιαίτερη σαλάτα με έμπνευση από ασιάτικη κουζίνα, από το Chef Πέτρο Θεοφάνους,  με φρέσκο σολομό και φύκια. Εύκολη, ελαφριά και αρκετά δροσιστική. Καλή Απόλαυση!

 

Υλικά για 4 άτομα:

Για το σολομό:

400 γρ. φρέσκο σολομό χωρίς δέρμα

1 κ.σ.  καστανή ζάχαρη

1 πρέζα αλάτι

1 πρέζα μαύρο πιπέρι

 

Για τη “Wakame Salad”:

500 γρ. φύκια

4 Νεκταρίνια

20 Κερασοντομάτες

200 γρ. αβοκάντο

Σταφύλι για γαρνιτούρα

 

Για το ντρέσινγκ:

2 κ.σ  αγγλική μουστάρδα

4 κ. σ. μέλι

1 κ.σ. ελαιόλαδο

Λεμόνι

 

κ.σ.: κουταλιά σούπας,     κ.γ.: κουταλάκι του γλυκού,      φλ.: φλιτζάνι 250ml

 

Μέθοδος Εκτέλεσης: 

  1. Μαρινάρουμε το σολομό με αλάτι, ζάχαρη και πιπέρι. Αφήνουμε το σολομό στο ψυγείο για μισή ώρα μέχρι να απορροφήσει τη μαρινάδα του.
  2. Μέχρι να ετοιμαστεί ο σολομός ετοιμάζουμε το ντρέσινγκ. Σε ένα μικρό μπολ αναμιγνύουμε τη μουστάρδα και το μέλι, το ελαιόλαδο και το λεμόνι.
  3. Στη συνέχεια κόβουμε το σολομό σε λεπτές φέτες. Αφού τελειώσουμε με το σολομό είμαστε έτοιμοι για σερβίρισμα.
  4. Για το στήσιμο του πιάτου είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε μπολ για σαλάτες. Χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι μπορούμε να μαζέψουμε τα φύκια σαν μακαρονάδα. Έτσι, με αυτό τον τρόπο θα δώσουμε ύψος στο πιάτο.
  5. Μετά τοποθετούμε περιμετρικά το σολομό.
  6. Τελειώνοντας γαρνίρουμε με φρούτα εποχής, τη ντομάτα και το αβοκάντο.
  7. Όταν τελειώσουμε με το γαρνίρισμα, χρησιμοποιώντας ένα κουταλάκι περιχύνουμε το ντρέσινγκ.

 

Τip Διαιτολόγου: Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται στο σολομό, βοηθούν στην ενίσχυση της «καλής» χοληστερόλης (HDL) και στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης (LDL). Ταυτόχρονα, ο σολομός έχει υψηλή περιεκτικότητά σε βιταμίνες  Α, C, D  και μέταλλα όπως φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, ασβέστιο και σίδηρο. Τα ωμέγα- 3 λιπαρά οξέα του σολομού μπορούν να είναι επωφελή για την εντερική υγεία, ενώ έχουν και αρκετές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

 

Θρεπτική Αξία ανά μερίδα:

Ενέργεια/ Θερμίδες: 514 kcal

Υδατάνθρακες:  56 γρ.

Φυτικές ίνες: 7 γρ.

Πρωτεΐνη: 30 γρ.

Λιπαρά: 22 γρ.

 

Βιταμίνες και Μέταλλα:

Βιταμίνη Α: 35% *

Βιταμίνη C: 57%

Βιταμίνη Β12: 53%

Μαγνήσιο: 45%

Χαλκός:  32%

Φώσφορος: 16%

Ασβέστιο: 21%

Σίδηρο: 19%

 

* Ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης σύμφωνα με τις 2000kcal.

 

Πέτρος Θεοφάνους

Graduate of Professional Culinary Arts

 

Κωνσταντίνα Φιλίππου

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc