Σαλάτα με παντζάρι και πράσινα μήλα
Σούπερ αλλιώτικη σαλάτα με πληθώρα θρεπτικών συστατικών και εντυπωσιακό χρώμα. Για όσους λατρεύουν το παντζάρι μπορούν να προσθέσουν Ελληνική φέτα με χαμηλά λιπαρά και σπανάκι baby δημιουργώντας ένα light πιάτο.
Υλικά για 6 μερίδες:
- 400 γρ. ωμά παντζάρια, χωρίς φλούδα
- 4 μέτρια καρότα
- 1 μικρό φρέσκο κρεμμύδι
- 2 μέτρια πράσινα μήλα
- 2 – 3 κλωνάρια φρέσκου μαϊντανού
- 3 κ. σ. ελαιόλαδο
- 2 κ. σ. χυμό λεμόνι
- ¼ κ. γ. θαλασσινό αλάτι
- 1 κ. γ. μέλι
- Λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
κ.σ.: κουταλιά σούπας κ.γ.: κουταλιά γλυκού
Μέθοδος Εκτέλεση:
- Κόψτε σε μικρά κυβάκια τα ωμά παντζάρια, τα καρότα και τα πράσινα μήλα. Επίσης, ψιλοκόψετε το κρεμμύδι (ανάλογα προτιμήσεων).
- Κρατήστε από το μαϊντανό ή τον κόλιανδρο μόνο τα φύλλα.
- Σε μπλέντερ χεριού χτυπήστε το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, το αλάτι, το μέλι και το πιπέρι.
- Σε ένα μπολ ενώστε τα υλικά με το dressing και σερβίρετε.
Tip Διαιτολόγου: Τα παντζάρια παρέχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία λόγω των θρεπτικών τους συστατικών συμπεριλαμβανομένου των φυτικών ινών, του φυλλικού οξέος και της βιταμίνης C. Περιέχουν νιτρικά τα οποία φαίνεται να βελτιώνουν την αρτηριακή πίεση.
Θρεπτική Αξία ανά μερίδα
Ενέργεια/ Θερμίδες: 135 kcal
Υδατάνθρακα: 18 γρ.
Φυτικές Ίνες: 5 γρ.
Λιπαρά: 6 γρ.
Πρωτεΐνη: 2 γρ.
Βιταμίνες & Μέταλλα
Βιταμίνη Α: 99%*
Βιταμίνη C: 24%
Φολικό Οξύ: 19%
Μαγγάνιο: 13%
*Ποσοστό συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης 2000kcal
Χρυστάλλα Κατελάρη
Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, MSc