Ψητά μήλα με κανέλα!
«Μια γλυκιά εκδοχή του μήλου». Μια συνταγή που μπορούν όλοι να την γευτούν, από αθλητές μέχρι και διαβητικοί, αφού είναι ένα γλυκό με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, χαμηλό σε θερμίδες και ελάχιστα λιπαρά. Απολαύστε τη μερίδα σας με ένα αλλιώτικο τρόπο που μπορείτε να φάτε το φρούτο σας, χωρίς υπερβολές και τύψεις.
Υλικά για 6 μερίδες:
- 6 μέτρια μήλα (φιρίκια)
- 6 κ.γ. μέλι
- 3 κ.γ. κανέλα
- 6 αμύγδαλα ψιλοκομμένα
- 6 καρύδια ψιλοκομμένα
*κ.γ.: κουταλάκι του γλυκού
Μέθοδος Εκτέλεσης:
- Κόβουμε το κάθε μήλο στα τέσσερα και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Τα τοποθετούμε σε ταψί.
- Πασπαλίζουμε κάθε τέσσερα κομμάτια μήλου με 1 κ.γ. μέλι, ½ κ.γ. κανέλα και 1 κ.γ. ξηρούς καρπούς (τα αμύγδαλα και τα καρύδια μαζί).
- Τα ψήνουμε στο φούρνο για 1 ώρα περίπου, στους 180 – 200 ◦C.
Tip Διαιτολόγου: Η κανέλα έχει την ικανότητα να ρυθμίζει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και το μέλι να δίνει τη γλυκιά αίσθηση συνοδευόμενο με θρεπτικά συστατικά. Την ίδια συνταγή μπορείτε να την δοκιμάσετε και με αχλάδι ή ακόμα και με ροδάκινο.
Θρεπτική Αξία ανά μερίδα (4 φέτες μήλου):
Ενέργεια/Θερμίδες: 120,5 kcal
Λιπαρά: 1,4 γρ.
Υδατάνθρακες: 29,2 γρ.
Φυτικές ίνες: 4,3 γρ.
Πρωτεΐνες: 0,9 γρ.
Βιταμίνες και Μέταλλα
Μαγγάνιο: 16 %
Βιταμίνη C: 13.8%*
Βιταμίνη Ε: 5,3%
Σίδηρο: 4,7%
* Ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης σύμφωνα με τις 2000 kcal.
Αντιγόνη Ανδρέου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc