Πότε αφήνουμε τα παιδιά στην κουζίνα; Οδηγός ανά ηλικία

Πότε αφήνουμε τα παιδιά στην κουζίνα; Οδηγός ανά ηλικία

Το να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να λαμβάνουν μέρος στην προετοιμασία και διαδικασία μαγειρέματος είναι σημαντικό για την εκμάθηση και την ανάπτυξη διαφόρων δεξιοτήτων (διαβάστε τα οφέλη εδώ). Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι ηλικίες είναι κατά προσέγγιση καθώς κάθε παιδί είναι τόσο διαφορετικό.

 

Από την στιγμή που μπορούν να καθίσουν μπορούν να:

  • Κάνουν ότι ανακατεύουν άδεια μπολ στο πάτωμα με ξύλινα κουτάλια
  • Παίξουν με πλαστικά ή μεταλλικά δοχεία αποθήκευσης
  • Παίξουν με αληθινά ή ψεύτικα φρούτα και λαχανικά

 

Από 2 ετών μπορούν να:

  • Πλύνουν λαχανικά και φρούτα
  • Αναμίξουν και να περιχύσουν μείγματα ή υγρά
  • Σας δώσουν μαγειρικά σκευή
  • Τοποθετήσουν ψιλοκομμένα υλικά σε μπολ ή κατσαρόλα
  • Πασπαλίσουν σπόρους και βότανα σε σαλάτα ή σούπα
  • Βοηθήσουν στη μέτρηση των κουταλιών ή φλιτζανιών
  • Βάλουν μείγμα στο ταψιά (π.χ. muffins)
  • Τοποθετήσουν υλικά πάνω στην πίτσα  
  • Χρησιμοποιήσουν πλάστη
  • Αλείψουν τα λαχανικά, το ψωμί και άλλα τρόφιμα με λάδι
  • Χρησιμοποιήσουν πλαστικά κοπτικά σκεύη μπισκότων (όχι κοφτερά)

 

Από 4 ετών μπορούν να:

  • Μετρούν
  • Κοιτάξουν βιβλία συνταγών και να συλλέξουν τα υλικά από τα ντουλάπια ή ενώ ψωνίζετε
  • Αλείψουν το ψωμί
  • Βγάλουν τρόφιμα ή μαγειρικά σκεύη από τα ντουλάπια και το ψυγείο 
  • Βοηθήσουν με το στρώσιμο του τραπεζιού 
  • Βοηθήσουν στο καθάρισμα τραπεζιού ή πάγκου
  • Βοηθήσουν στο ξεπακετάρισμα των φρούτων και λαχανικών από τις συσκευασίες τους 
  • Βοηθήσουν στο σπάσιμο των αυγών
  • Κόψουν το μαρούλι στη σαλάτα με τα χέρια τους 
  • Βοηθήσουν στον πουρέ λαχανικών 
  • Βοηθήσουν στο στύψιμο του χυμού

 

Από 5 ετών μπορούν να:

  • Πλάσουν και να διαμορφώσουν μπιφτεκάκια και ζύμη 
  • Ξεκινήσουν προσεκτικά να τρίβουν λαχανικά σε τρίφτη (υπό επίβλεψη)
  • Ζυμώσουν
  • Φτιάξουν porridge (υπό επίβλεψη)
  • Μαζέψουν τα πιάτα από το τραπέζι μετά το γεύμα 
  • Βάλουν και να βγάλουν τα πιάτα από το πλυντήριο πιάτων
  • Καθαρίσουν το τραπέζι 

 

Από 8 ετών μπορούν να:

  • Βοηθήσουν στην ανάγνωση συνταγών – συστατικά και μετρήσεις
  • Βοηθήσουν στην προετοιμασία της σαλάτας 
  • Χρησιμοποιήσουν μαχαίρι (όχι πολύ αιχμηρό)
  • Φτιάξουν απλά γεύματα: τηγανίτες, ομελέτα, πίτσα, βρώμη- porridge
  • Χρησιμοποιήσουν τον τρίφτη μόνοι τους
  • Φτιάξουν σάντουιτς και να συναρμολογήσουν το κολατσιό τους (lunch-box)
  • Χρησιμοποιήσουν αποφλοιωτή λαχανικών
  • Αφαιρέσουν τα σπόρια από τις πιπεριές και τις ντομάτες
  • Χρησιμοποιήσουν θερμόμετρο τροφίμων

 

Από 11-12 ετών και άνω μπορούν να:

  • Κάνουν μόνοι τους το γεύμα τους
  • Εργαστούν ανεξάρτητα στην κουζίνα

 

Ελεάνα Λιασίδου 

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc