Πίτσα σε τορτίγια με πικάντικη σάλτσα

Πίτσα σε τορτίγια με πικάντικη σάλτσα

Έχω να παραγγείλω πίτσα από έξω χρόνια τώρα, αφού οι  τορτίγιες είναι πάντα σε ετοιμότητα μέσα στο ψυγείο μου. Γι’αυτό παραλείψτε τη λαδερή ,βαρυφορτωμένη  πίτσα από έξω  και δημιουργήστε τη δική σας εκδοχή με ότι υλικά επιθυμείτε.

Το κλειδί για την τέλεια πίτσα;…Η βάση μαρινάρας! Αυτή η πικάντικη σπιτική συνταγή μαρινάρας  είναι πανεύκολη, ενώ σε ταξιδεύει στην Ιταλία καθώς σου θυμίζει την αυθεντική ιταλική γεύση.

Συστατικά για την πίτσα (για 4 τορτίγιες):

  •  4 μέτριες τορτίγιες ολικής αλέσεως
  • 1 φλ. σάλτσα ντομάτας (μαρινάρα)
  • 400γρ.  μοτσαρέλα  χαμηλά λιπαρά  ή <11% λιπαρά τριμμένο τυρί
  • Ρίγανη
  • Toppings (βάλτε φαντασία!)

Συστατικά για την πικάντικη μαρινάρα:

  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
  • 1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένο
  • ½ κ.γ. νιφάδες τσίλι
  • 500ml αποφλοιωμένες ντομάτες (με το χυμό τους)
  • 1  κ.σ. ξύδι βαλσάμικο 
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 50 ml (3-4 κ.σ) κόκκινο κρασί
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 1 κ.γ.  αλάτι
  • 1/2 κ.γ.  φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 3 μεγάλα φύλλα φρέσκο βασιλικό

 

*κ.σ=κουταλιά σούπας    κ.γ.= κουταλάκι γλυκού   φλ.= φλυντζάνι 250ml

 

Ιδέες για toppings:

  • Πράσινη: Αγκινάρες, πιπεριές, ντοματίνια, μανιτάρια
  • Ιταλική: Προσούτο ή οιρομέρι, λάδι τρούφας, μανιτάρια
  • Ελληνική: ελιές, φέτα με χαμηλά λιπαρά και φέτες ντομάτας

 

Μέθοδος Εκτέλεσης (Για την πίτσα):

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 C.
  2. Εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε λαχανικά (πιπεριές, ντομάτες, αγκινάρες, μανιτάρια) για toppings, ψήστε τα στο φούρνο για 10 λεπτά ούτως ώστε να αφυδατωθουν και να αποφύγετε το την υγρασία πάνω στην τορτίγια.
  3. Τοποθετήστε την τορτίγια σε ένα μεταλλικό  ταψί 
  4. Απλώστε ομοιόμορφα τη σάλτσα στην τορτίγια
  5. Πασπαλίστε το τυρί, τα toppings και τη ρίγανη
  6. Ψήστε μέχρι το τυρί να έχει ένα χρυσαφί χρώμα και οι άκρες της τορτίγιας  να ροδίζουν ελαφρά, περίπου 10 -14 λεπτά.
  7. Αφήστε την πίτσα να κρυώσει για λίγα λεπτά πριν την κόψετε.
  8.  Απολαύστε! 

 

Μέθοδος Εκτέλεσης (Για την μαρινάρα):

  1. Σοτάρετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο με το ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν.
  2.  Προσθέστε τις νιφάδες τσίλι και σοτάρετε για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.
  3. Προσθέστε τις ντομάτες, τη ρίγανη, το αλάτι και το μαύρο πιπέρι και ανακατέψτε. 
  4. Χρησιμοποιήστε ένα ξύλινο κουτάλι για να σπάσετε απαλά τις ντομάτες καθώς η σάλτσα συνεχίζει να θερμαίνεται.
  5. Προσθέστε το φρέσκο βασιλικό.
  6. Συνεχίστε να μαγειρεύετε τη σάλτσα μέχρι να σιγοβράσει.
  7. Προσθέστε το μέλι, το κρασί και το βαλσάμικο και μειώστε τη φωτιά σε μέτρια-χαμηλή, καλύψτε και συνεχίστε να σιγοβράζετε για 20 -30 λεπτά, ανακατεύοντας συνέχεια.
  8. Αφαιρέστε τα φύλλα βασιλικού.
  9. αλατοπιπερώστε τη σάλτσα, εαν χρειάζεται

 

Tip  Διαιτολόγου: 

Φτιάξτε διπλάσια  ποσότητα της σάλτσας για να χρησιμοποιήσετε ως dip για την πίτσα σας στη θέση του κέτσαπ. 

Μπορείτε  κάνετε τη σάλτσα σας ακόμα πιο πικάντικη διπλασιάζοντας την ποσότητα του τσίλι στη μαρινάρα. Μην προσπαθήσετε να κερδίσετε χρόνο με την προετοιμασία της σάλτσας, καθώς καμία ποσότητα ντοματοπολτού, μπαχαρικών ή ζάχαρης δεν αντικαθιστά το χαμένο χρόνο. Είναι αδύνατο να επιτευχθεί ή τέλεια γεύση χωρίς να την σιγοβράσετε σε λιγότερο από 30 λεπτά. Γι αυτό ρίξτε τα συστατικά σας στην κατσαρόλα, προσφέρετε στον εαυτό σας ένα ποτήρι κόκκινο κρασί και περιμένετε.. Το δείπνο είναι σχεδόν έτοιμο.

Θρεπτική Αξία ανά μερίδα : 

  • Ενέργεια/ Θερμίδες: 393 kcal
  • Λιπαρά: 13 γρ. 
  • Υδατάνθρακες: 33ρ.
  • Πρωτεΐνη: 29 γρ.

Βιταμίνες και Μέταλλα:

  • Ασβέστιο: 53%
  • Φώσφορο:50%

Ελεάνα Λιασίδου

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc