Ντοματόσουπα βελουτέ µε γιαούρτι!
Τι άλλο μπορεί να μας ζεστάνει περισσότερο μια κρύα νύχτα του χειμώνα από μια ζεστή και θρεπτική σούπα;
Οι σούπες λαχανικών έχουν γενικά λίγες θερμίδες, και αφού περιέχουν μεγάλη ποσότητα νερού και φυτικές ίνες μας προσδίδουν κορεσμό και παράλληλα ενυδάτωση. Το κύριο μακροθρεπττικό συστατικό της σούπας είναι οι υδατάνθρακες, που προέρχονται από τα λαχανικά σε συνδυασμό με μικρές ποσότητες φυτικής πρωτεΐνης. Για ένα πιο ολοκληρωμένο πιάτο προσθέστε ζωική πρωτεΐνη, όπως είναι ένα κομμάτι άπαχο κρέας ή ψαρί.
Απολαύστε λοιπόν μια ζεστή σούπα για να τονώσετε τον οργανισμό σας στο τέλος μιας κουραστικής ημέρας και χαλαρώστε!
Υλικά για 4 μερίδες:
- 6 μεγάλες ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και χοντροκομμένες
- 1/4 φλ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 καρότο ψιλοκομμένο
- 1 κομμάτι πράσο ψιλοκομμένο
- 1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο
- 5-6 άσπρα μανιτάρια σε φέτες
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 0.5 λίτρο ζεστό νερό
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι
*κ.σ.: κουταλιά σούπας κ.γ. κουταλάκι του γλυκού φλ.: φλιντζάνι 250ml
Μέθοδος Εκτέλεσης:
- Στο ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο, το σέλερι, το καρότο και τα μανιτάρια για 7-8 λεπτά, να γίνουν διάφανα (όχι να πάρουν χρώμα).
- Προσθέτουμε τον πελτέ, τη ζάχαρη, τις ντομάτες, καθώς επίσης και το ζεστό νερό.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 35΄.
- Πολτοποιούμε τη σούπα στο ειδικό μηχάνημα ή στο μίξερ και αλατοπιπερώνουμε.
- Σερβίρουμε σε ένα μεγάλο μπολ ή μέσα σε βαθιά πιάτα.
- Γαρνίρουμε κάθε πιάτο με γιαούρτι και λίγο ψιλοκομμένο βασιλικό (προαιρετικά).
Tip Διαιτολόγου: Η ντομάτα έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση η οποία οφείλεται κυρίως στην υψηλή περιεκτικότητα της στην ουσία λυκοπένη. Η λυκοπένη είναι μια χρωστική φυτοχημική ένωση η οποία προσδίδει και το κόκκινο χρώμα στις ντομάτες.
Θρεπτική αξία ανά μερίδα:
Ενέργεια/ Θερμίδες: 275 Kcal
Λιπαρά: 18 γρ.
Υδατάνθρακες: 28 γρ.
Πρωτεΐνη: 5.5 γρ.
Βιταμίνες και Μέταλλα
Βιταμίνη A: 84 %*
Βιταμίνη Γ: 63%
Μαγγάνιο: 27 %
* Ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης σύμφωνα με τις 2000 kcal.
Δήμητρα Σκαπούλλαρου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc