Νιώθεις συνέχεια φουσκωμένος;

Νιώθεις συνέχεια φουσκωμένος;

Ως γνωστό η κακή διατροφή, το άγχος, η πίεση της καθημερινότητας και η έλλειψη κίνησης  είναι βασικές αιτίες που συμβάλλουν στην κακή λειτουργία του πεπτικού συστήματος με αποτέλεσμα να έχεις συνεχώς ένα “επίμονο” φούσκωμα.  Η “τεντωμένη” κοιλιά συνοδεύεται με πόνο και ο πόνος με αμηχανία. 

 

Ποιοι είναι τελικά οι λόγοι που προκαλούν τα φουσκώματα; Μέσα από αυτό το άρθρο ίσως ανακαλύψεις ποιος είναι ο λόγος που συμβαίνει σε σένα και τι μπορεί να σε βοηθήσει ώστε να μειωθούν τα συμπτώματα και να νιώσεις καλύτερα.  

 

  • Η διατροφή σου αποτελείται συχνά από τροφές που προκαλούν αέρια;

Μερικά τρόφιμα είναι γνωστό ότι προκαλούν αέρια με αποτέλεσμα να προκαλούν τυμπανισμό μετά από την κατανάλωση τους. Περιόρισε λοιπόν, την κατανάλωση των εξής: 

  • Φασόλια
  • Κρεμμύδι
  • Μπρόκολο
  • Κουνουπίδι
  • Λάχανο (κραμπί)
  • Πιπεριές 
  • Λαχανάκια Βρυξελλών
  • Μπάμιες 

Θα πρέπει να αποφεύγεις την συχνή κατανάλωση των πιο πάνω, ωστόσο μην ξεχνάς τον κανόνα του «5 a day» για τα φρούτα και τα λαχανικά.

 

  • Μήπως καταπίνεις αέρα;

Η κατάποση αέρα προκαλεί φουσκώματα. Αναρωτιέσαι πως θα μπορούσες να το αποφεύγεις; Αρχικά, θα πρέπει να σταματήσεις να μιλάς, καθώς μασάς. Το φαγητό σου θα πρέπει να το καταναλώνεις με ηρεμία, σε καθιστή θέση, μασώντας αργά και καλά με κλειστό στόμα. Επίσης, απέφευγε να καταναλώνεις ανθρακούχα ποτά και να μασάς τσίχλα.

 

  • Μήπως ταλαιπώρησε με δυσκοιλιότητα;

Η δυσκοιλιότητα θα σου προκαλέσει φουσκώματα, πόνο και δυσφορία. Μπορείς να την καταπολεμήσεις με διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, με αυξημένη κατανάλωση υγρών και με τακτική (όχι έντονη) άσκηση. Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος προκαλώντας περισταλτικές κινήσεις στο έντερο, ώστε να απομακρυνθούν τα κόπρανα (τα περιττώματα του οργανισμού) πιο εύκολα. 

Δώστε όμως ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωση των υγρών, γιατί η ύπαρξη των φυτικών ινών χωρίς την ανάλογη ενυδάτωση φέρνει το αντίθετο αποτέλεσμα! 

Η προτεινόμενη ημερήσια κατανάλωση υγρών, είναι 30-35 ml ανά κιλό σωματικού βάρους. Οπότε αν για παράδειγμα το βάρος σου είναι 60kg, το λιγότερο που πρέπει να καταναλώνεις είναι τα 1800 ml νερό ημερησίως.  

 

  • Μήπως έχεις κάποια τροφική δυσανεξία;

Η τροφική δυσανεξία θα σου προκαλέσει φουσκώματα καθώς και κάποια άλλα συμπτώματα, όπως κοιλιακό πόνο και διάρροια. Αν δεν γνωρίζεις αν έχεις δυσανεξία σε κάποιο τρόφιμο και είσαι με την αμφιβολία, κράτησε ένα ημερολόγιο τροφίμων και ποτών για μερικές εβδομάδες, καταγράφοντας και παρακολουθώντας τις αντιδράσεις του οργανισμού σου σε σχέση μ’ αυτά που καταναλώνεις. Μην αποκλίσεις οποιοδήποτε τρόφιμο ή ομάδα τροφίμων χωρίς τη συμβουλή του γιατρού ή του κλινικού διαιτολόγου σου. 

 

  • Μήπως έχεις σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου;

Το έντονο και επίμονο φούσκωμα είναι ένα από τα κύρια συμπτώματα που εμφανίζονται στα άτομα με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Αν δεν βρίσκεις κάποιο άλλο λόγο πιο συγκεκριμένο που να ευθύνεται για τα επίμονα φουσκώματα, το πιο σίγουρο είναι να έχεις αυτό το σύνδρομο, το οποίο συνδέεται ιδιαίτερα με το άγχος. Για να ανακαλύψεις τα τρόφιμα που σε ενοχλούν θα πρέπει να κρατήσεις ένα ημερολόγιο καταγραφής που να συνδέει την κατανάλωση τροφής και την ύπαρξη συμπτωμάτων. Επιπρόσθετα, δώσε σημασία και στους παραπάνω λόγους που αναφέρθηκαν. 

 

Αντιγόνη Ανδρέου

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, R.D., MSc