Μπορεί η διατροφή να ενισχύσει τη μνήμη σου;

Μπορεί η διατροφή να ενισχύσει τη μνήμη σου;

Νιώθεις συχνά ότι ξεχνάς; Σκέφτεσαι τι είναι αυτό που μπορεί να επηρεάζει τη μνήμη σου;

Ως γνωστόν οι παράγοντες που  εμπλέκονται σε αυτό το κομμάτι, ποικίλουν.  Η κληρονομικότητα, τα γονίδια, η φυσική δραστηριότητα, ο τρόπος ζωής, το περιβάλλον είναι μόνο μερικοί από αυτούς. Βέβαια, δεν υπάρχει αμφιβολία πως και η διατροφή παίζει σημαντικότατο ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου.

Η συσχέτιση της Μεσογειακής Διατροφής με την ενίσχυση τη μνήμης είναι ισχυρή, καθώς έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην καθυστέρηση γήρανσης του εγκεφάλου. Μάλιστα μερικά σημαντικά συστατικά της, φαίνεται να συνδέονται με την καλύτερη γνωστική λειτουργία, μνήμη και εγρήγορση.

 

Ποια είναι τα τρόφιμα που το πετυχαίνουν λοιπόν; 

 

Τρόφιμα ολικής αλέσεως:  Η ικανότητα συγκέντρωσης, είναι αποτέλεσμα ενέργειας με τη μορφή της γλυκόζης στον εγκέφαλο. Ο εγκέφαλος, όπως και όλα μας τα όργανα, δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς την απαραίτητη μορφή ενέργειας. Αυτό λοιπόν,  μπορείς να το πετύχεις επιλέγοντας τρόφιμα ολικής άλεσης, με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, τα οποία απελευθερώνουν πιο αργά τη γλυκόζη στο αίμα, διατηρώντας την ικανότητα εγρήγορσης, σκέψης και συγκέντρωσης. Επέλεξε καλαμπόκι, κινόα, καστανό ρύζι και δημητριακά, ζυμαρικά ολικής αλέσεως. 

 

Λιπάρα Ψάρια:  Είναι σημαντικά για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου, της καρδιάς, των αρθρώσεων και τη βελτίωση της μνήμης σε υγιείς ενήλικες. Τα πιο αποτελεσματικά Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα υπάρχουν στα λιπαρά ψάρια με τη μορφή EPA (εικοσιπενταενοϊκό οξύ) και DHA (δοκοσαεξανοϊκό οξύ). Απαραίτητα η διατροφή σου πρέπει να τα περιλαμβάνει, γιατί περιέχουν την ενεργό μορφή αυτών των λιπαρών οξέων με αποτέλεσμα ο οργανισμός να μπορεί να τα αφομοιώσει πιο εύκολα. Συγκεκριμένα τέτοια ψάρια θεωρούνται ο σολομός, η πέστροφα, το σκουμπρί, η ρέγκα, οι σαρδέλες. Τα χαμηλά επίπεδα DHA συνδέονται με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Alzheimer, ενώ τα επαρκή επίπεδα τόσο EPA όσο και DHA, βοηθούν ακόμα στη διαχείριση  του άγχους μέσω της παραγωγή  σεροτονίνης για καλύτερη διάθεση. 

 

Αβοκάντο, Ξηροί Καρποί (λιναρόσποροι, καρύδια, αμύγδαλα), σπόροι Chia: Η κατανάλωση αβοκάντου, ξηρών καρπών και σπόρων, είναι αρκετά ευεργετική λόγω της ενισχυτικής δράσης που έχουν όσο αφορά τη λειτουργία του εγκεφάλου και την διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας. Η υψηλή περιεκτικότητα τους σε μονοακόρεστα λιπαρά, σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, αλλά και η περιεκτικότητα τους σε Βιταμίνη Ε μπορεί να βοηθήσει αρκετά στη καθυστέρηση της βραχυπρόθεσμης απώλειας μνήμης σύμφωνα με αρκετές έρευνες. 

 

Βατόμουρα, Κεράσια, Φράουλες, Παντζάρια:  Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών που δίνουν κόκκινο, μπλε, μωβ χρώμα έχει συσχετιστεί με βελτίωση, ή καθυστέρηση της βραχυπρόθεσμης απώλειας μνήμης. Υπεύθυνες σε αυτό είναι οι ανθοκυανίνες και άλλα φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικά συστατικά που μπορούν να ενισχύσουν τη λειτουργία μνήμης. 

 

Μπρόκολο : Το μπρόκολο αποτελεί πηγή βιταμίνης Κ, το οποίο ενισχύει την γνωστική λειτουργία και βελτιώνει την «δύναμη» του εγκεφάλου. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι το μπρόκολο περιέχει ενώσεις που ονομάζονται γλυκοσινολάτες και σχετίζονται με την ενίσχυση του νευροδιαβιβαστή. Εκτός από το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λαχανό, η λαχανίδα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι επίσης απαραίτητα σε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής.

 

Tip Διαιτολόγου Μην ξεχνάς! Η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, η μείωση κατανάλωσης αλκοόλ και η διακοπή του καπνίσματος είναι παράγοντες που θα σε βοηθήσουν σε μία περαιτέρω βελτίωση της  μνήμης, της σκέψης και της συγκέντρωσης σου!

 

Κωνσταντίνα Φιλίππου

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc