Μακαρόνια με Γαρίδες & Πέστο από Αβοκάντο!

Μακαρόνια με Γαρίδες & Πέστο από Αβοκάντο!

Ένα τόσο εύκολο και απλό πιάτο για κάθε περίσταση. Η κρεμώδες σάλτσα από αβοκάντο ταιριάζει γάντι με τα σπαγγέτι και δίνει μία φρεσκάδα στα υπόλοιπα λαχανικά, καθώς οι γαρίδες αγγίζουν την τελειότητα σε συνδυασμό με την σάλτσα από αβοκάντο! Κάθε μπουκιά μεταφέρει μια αλμυρή και πικάντικη γεύση. Απολαύστε το!

 

Υλικά για 4 μερίδες:

  • 500γρ. μακαρόνια σπαγέττι ολικής αλέσεως
  • 1 ώριμο αβοκάντο
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • ¼ φλ. ελαιόλαδο και 2 κ.σ. ξεχωριστά
  • 1 πακέτο φρέσκα φύλλα βασιλικού
  • ¼ φλ. ανάλατα αποφλοιωμένα φιστίκια
  • 2 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού
  • 1 πρέζα αλάτι
  • ¼ κ.γ. πιπέρι
  • 500γρ φρέσκες γαρίδες, αποφλοιωμένες και ξεφλουδισμένες
  • 1 φλ. ντοματίνια
  • 1 χρωματιστή πιπεριά

 

* κ.σ: κουταλιά σούπας       κ.γ: κουταλάκι του γλυκού       φλ: φλιντζάνι 250ml

 

Μέθοδος Εκτέλεσης:

  1. Βάλτε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό να βράσει. Προσθέστε τα μακαρόνια μαζί με ½ κ.γ. αλάτι και μαγειρέψτε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Μόλις τα ζυμαρικά είναι al dente, στραγγίστε τα και βάλτε τα στο περιθώριο.
  2. Εν τω μεταξύ, αναμείξτε το αβοκάντο, το βασιλικό, τα φιστίκια, το χυμό λεμονιού, το πιπέρι και το υπόλοιπο ¼ κ.γ. αλάτι σε ένα επεξεργαστή τροφίμων (blender), μέχρι τα υλικά να είναι ψιλοκομμένα. Προσθέστε το ¼ φλ. ελαιόλαδο και συνεχίστε την πολτοποίηση μέχρι το μείγμα να μετατραπεί σε κρεμώδη πουρέ. To πέστο είναι έτοιμο!
  3. Ζεστάνετε 1 κ.σ. λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια-υψηλή θερμότητα. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για 30 δευτερόλεπτα. Προσθέστε τα ντοματίνια, την πιπεριά και τις γαρίδες, μαγειρέψτε τα για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι οι γαρίδες να είναι σχεδόν ψημένες. Βάλτε τα όλα μαζί σε ένα μεγάλο μπολ.
  4. Προσθέστε το υπόλοιπο 1 κ.γ. ελαιόλαδο στο τηγάνι. Προσθέστε τα στραγγισμένα ζυμαρικά και ανακατέψτε απαλά μέχρι να ζεσταθούν, για περίπου 3 λεπτά. Ρίξτε τα στο μπολ, προσθέστε το πέστο και ανακατέψτε τα ήπια για να αναμειχθούν μεταξύ τους.

 

Tip Διαιτολόγου: Μην σας φοβίζει το υψηλό ποσοστό λιπαρών. Προέρχεται ως επί το πλείστο από μονοακόρεστα λιπαρά (ελαιόλαδο, αβοκάντο, φιστίκια) τα οποία βελτιώνουν το προφίλ των λιπιδίων στο αίμα σας. Μια διατροφή πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά συσχετίζεται με υγιή καρδιά και λιγότερα εγκεφαλικά επεισόδια.

 

 

Θρεπτική Αξία ανά μερίδα (1 ¾ φλ.):

Ενέργεια/ Θερμίδες: 621 Kcal

Λιπαρά: 34.5 γρ.

Υδατάνθρακες: 47 γρ.

Πρωτεΐνη: 36.5 γρ.

 

Βιταμίνες και Μέταλλα:

Βιταμίνη C: 137%*

Βιταμίνη Α: 62.6%

Βιταμίνη D: 47.5%

Βιταμίνη Β12: 24.2%

Σελήνιο: 114.8%

Μαγγάνιο: 108%

Φώσφορο: 41.8%

Σίδηρος: 29.6%

 

 

* Ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης σύμφωνα με τις 2000 kcal

 

Στέφανος Ματσούκας

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc