Μακαρόνια “Fusilli” με χταπόδι!
Το χταπόδι είναι ένα θρεπτικό φαγητό και κατάλληλο για όσους νηστεύουν. Τα 90 γραμμάρια έχουν περίπου 140 θερμίδες εκ των οποίων μόνο 16 θερμίδες προέρχονται από λίπος. Το χταπόδι είναι πηγή απαραίτητων ωμέγα 3 λιπαρών οξέων. Το χταπόδι είναι επίσης εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β12, αφού μόλις 1 μερίδα περιέχει 510% της συνιστώμενης πρόσληψης σε βιταμίνη Β12. Η Β12 είναι υπεύθυνη για τον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, το νευρικό σύστημα και παράλληλα βοηθάει το σώμα να χρησιμοποιήσει τα λιπαρά οξέα.
Υλικά για 4 άτομα
• 600γρ. χταπόδι καθαρισμένο
• 1 ξερό κρεμμύδι
• 1 καρότο
• 3 κ.σ. ελαιόλαδο (1 κ.σ. + 2 κ.σ.)
• 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
• 25 ml ούζο
• 400 γρ. ντομάτα (περίπου 3 ντομάτες) κομμένη σε μικρούς κύβους (χωρίς φλούδα)
• 1,5 λίτρο ζωμό λαχανικών ή 1 κύβος λαχανικών διαλυμένος σε 1.5 λίτρο ζεστό νερό
• 2 φύλλα δάφνης
• ξύσμα από 1 λεμόνι
• χυμός από ½ λεμόνι
• 250 γρ. μακαρόνια fussili
• αλάτι
• πιπέρι
* κ.σ: κουταλία της σούπας
Μέθοδος Εκτέλεσης:
1. Τοποθετούμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
2. Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το κόβουμε σε χοντρά κομμάτια.
3. Καθαρίζουμε το καρότο και το κόβουμε σε κυβάκια μεγέθους 0,5-1 εκ.
4. Προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο, ρίχνουμε το κρεμμύδι και το καρότο και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά.
5. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε την κεφαλή, τη χωρίζουμε από τα πλοκάμια και την καθαρίζουμε από τα εντόσθια. Πλένουμε το χταπόδι με νερό, φροντίζοντας να ξεπλύνουμε πολύ καλά τις βεντούζες του, γιατί μαζεύουν άμμο.
6. Κόβουμε το υπόλοιπο χταπόδι σε κομμάτια αναλόγως με το μέγεθος που θέλουμε.
7. Προσθέτουμε το χταπόδι στην κατσαρόλα και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 3-4 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.
8. Ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας μέσα στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε καλά να ψηθεί ο πελτές και να πάει παντού.
9. Σβήνουμε με το ούζο και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ του.
10. Στη συνέχεια προσθέτουμε τις ντομάτες, τον ζωμό λαχανικών τα φύλλα δάφνης, το ξύσμα και τον χυμό από το λεμόνι και ανακατεύουμε.
11. Χαμηλώνουμε την φωτιά στο μέτριο,σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 45 λεπτά με 1 ώρα.
12. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα μακαρόνια μαζί με το αλάτι, το πιπέρι και με 2 κ.σ ελαιόλαδο και ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα για 15 λεπτά μέχρι να ρουφήξει το ζουμί και να βράσουν τα μακαρόνια μας.
Tip Διαιτολόγου: Σερβίρουμε με κάπαρη, λίγη τριμμένη φέτα, φρέσκια ρίγανη, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 1 φέτα λεμόνι και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο ακόμα.
Θρεπτική Αξία ανά μερίδα:
Ενέργεια/ Θερμίδες: 650kcal
Λιπαρά: 15γρ.
Υδατάνθρακες:70γρ.
Φυτικές ίνες: 7γρ.
Πρωτεΐνη: 55γρ.
Βιταμίνες και Μέταλλα
Βιταμίνη Β 12: 900 %
Βιταμίνη Β 6: 156%
Βιταμίνη Α: 71%*
Βιταμίνη Γ: 58%
* Ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης σύμφωνα με τις 2000 kcal.
Δήμητρα Σκαπούλλαρου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc