Λαβράκι στο φούρνο με πατάτες
Ως γνωστό το εβδομαδιαίο μας πλάνο διατροφής συστήνεται να περιλαμβάνει τουλάχιστον 2 φορές ψάρι. Τι καλύτερο από το να το καταναλώνεις και να το απολαμβάνεις. Σας προτείνουμε αυτή τη συνταγή που είναι εύκολη και πολύ νόστιμη.
Υλικά για 3 μερίδες:
- 1 μεγάλο καθαρισμένο λαβράκι (800 γρ. περίπου)
- ½ φλ. άσπρο, ξηρό κρασί
- ½ λεμόνι, τον χυμό του
- 6 μικρές πατάτες
- 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. θυμάρι ή ρίγανη
- 2-3 λεπτές φέτες λεμόνι
- 1 μεγάλη ντομάτα σε ροδέλες
- αλάτι
- πιπέρι
- μαϊντανός, για πασπάλισμα
*κ.σ.: κουταλιά της σούπας, γρ.: γραμμάρια, φλ.: φλιτζάνι, 250ml
Μέθοδος Εκτέλεσης:
- Αγοράστε το λαβράκι καθαρισμένο, πλύνετε, στραγγίστε και βάλτε το σ’ ένα γυάλινο ταψί.
- Χαράξτε το ελαφρώς, διαγώνια μ’ ένα μαχαίρι σε κάθε πλευρά του. Βάλτε του τη μισή ποσότητα του κρασιού και το χυμό λεμονιού. Αλατίστε και αφήστε το στην άκρη.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190°C.
- Ξεφλουδίστε και κόψτε τις πατάτες. Βάλτε τις σ’ ένα μπολ και ρίξτε πάνω το θυμάρι ή τη ρίγανη, τις 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλατοπιπερώστε και ανακατέψτε καλά.
- Λαδώστε με 1 κ.σ.ελαιόλαδο ένα πυρίμαχο ταψί και απλώστε μέσα τις πατάτες σε ομοιόμορφη (περίπου) στρώση. Βάλτε το ταψί στο φούρνο και ψήστε για 25 λεπτά.
- Έπειτα, βγάλτε το ταψί από το φούρνο.
- Στραγγίστε το λαβράκι και βάλτε στην κοιλιά του θυμάρι ή ρίγανη και τις φέτες λεμονιού και αλατοπιπερώστε ελαφρώς.
- Απλώστε πάνω από τις πατάτες το λαβράκι και περιχύστε το με το υπόλοιπο κρασί.
- Βάλτε στο ταψί γύρω τη ντομάτα, και τοποθετήστε το ταψί πίσω στο φούρνο και ψήστε για άλλα 20-30 λεπτά.
- Πασπαλίστε με μαϊντανό και σερβίρετε.
Θρεπτική αξία ανά μερίδα:
Ενέργεια/Θερμίδες: 600 kcal
Λιπαρά: 20 γρ.
Υδατάνθρακες: 20 γρ.
Πρωτεΐνη: 56γρ.
Αντιγόνη Ανδρέου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, RD, MSc