Κρύα σαλάτα με κοτόπουλο, κριθαράκι και φέτα!
Τώρα που καλοκαιριάζει η σαλάτα αποτελεί για τους περισσότερους μια γευστική και δροσερή επιλογή. Πόσο μάλλον όταν τα υλικά υπάρχουν ήδη στο ψυγείο σας από το γεύμα της προηγούμενης ημέρας.
Υλικά για 4 μερίδες:
- 250γρ κριθαράκι, ωμό
- 4 κ. σ ελαιόλαδο
- 1/3 φλ κόκκινο ξύδι
- 1 κ. γ μουστάρδα Dijon
- ¾ κ. γ. ρίγανη
- ¾ κ. γ. βασιλικό
- ¼ κ. γ. πάπρικα
- ¼ κ. γ πιπέρι
- ½ κ. γ. θαλασσινό αλάτι
- 1 μέτριο κόκκινο κρεμμύδι , ψιλοκομμένο
- 2 μέτριες κόκκινες πιπεριές, κομμένες σε κύβους
- 1 φλ ντοματίνια, κομμένα στη μέση
- 120γρ φέτα – χαμηλά λιπαρά
- 600 γρ στήθος κοτόπουλο στο grill
- Φύλλα από φρέσκο βασιλικό
* κ.σ: κουταλιά της σούπας κ.γ.: κουταλάκι του γλυκού φλ: φλιντζάνι 250ml
Μέθοδος Εκτέλεσης:
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα προσθέστε νερό με λίγο αλάτι και αφήστε να ζεσταθεί. Μόλις βράσει το νερό, προσθέστε το κριθαράκι και χαμηλώστε τη φωτιά.
- Αφήστε να ψηθεί χωρίς να το καλύψετε ανακατεύοντας περιστασιακά.
- Όταν το κριθαράκι ψηθεί, στραγγίστε το με ένα σουρωτήρι και βάλτε το σε ένα μπολ και αφήστε το να κρυώσει.
- Σε ένα άλλο μπολ ανακατέψτε το ελαιόλαδο, το ξύδι, τη μουστάρδα και τα υπόλοιπα μπαχαρικά.
- Σε μια μεγάλη κούπα ρίξτε το κρύο κριθαράκι, το κρεμμύδι, τα ντοματίνια, τις πιπεριές, τη φέτα, το κοτόπουλο (εφόσον το κόψετε σε ροδέλες) και τέλος το dressing που δημιουργήσατε.
Tip διαιτολόγου: Για να αυξήσετε τις φυτικές ίνες του bowl σας επιλέξτε κριθαράκι ολικής αλέσεως ενώ μπορείτε να προσθέσετε ψιλοκομμένο μαϊντανό, κόλιανδρο, ρόκα ή άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
Θρεπτική αξία ανά μερίδα
Ενέργεια/ Θερμίδες: 560 Kcal
Λιπαρά: 22γρ.
Κορεσμένα: 6γρ.
Υδατάνθρακες: 45γρ.
Φυτικές ίνες: 4γρ.
Πρωτεΐνη: 45γρ.
Βιταμίνες και Μέταλλα
Βιταμίνη Α: 23 %
Βιταμίνη Γ: 22%
Σίδηρος: 10%
Ασβέστιο: 8%
* Ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης σύμφωνα με τις 2000 kcal.
Χρυστάλλα Κατελάρη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc