Κολοκυθόσουπα με καρότο και τζίντζερ
Ένα ζεστό μπολ σούπας με πλούσια γεύση και θρεπτικά συστατικά ότι πρέπει για αυτή τη χρονική περίοδο. Η κολοκύθα,το καρότο, το τζίντζερ και το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο δεν του προσδίδουν μόνο φρέσκα γεύση, αλλά προσφέρουν μεγάλα οφέλη για την υγεία λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη Α και καλών λιπαρών.
Υλικά για 2 μερίδες:
- 500γρ. κολοκύθα
- 8 καρότα
- 1 κρεμμύδι (προαιρετικά)
- 2 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικά)
- 2 κ.γ. τριμμένο τζίντζερ
- 1 κ.σ εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- ½ φλ. γάλα καρύδας
- Αλάτι & πιπέρι
*κ.γ.: κουταλάκι του γλυκού κ.σ.: κουτάλι σούπας φλ.: 250ml φλιτζάνι
Μέθοδος εκτέλεση:
- Ξεφλουδίστε και κόψτε την κολοκύθα και το καρότο σε κύβους. Τοποθετήστε σε μια μεγάλη κατσαρόλα, καλύψτε με νερό και σιγοβράστε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
- Ταυτόχρονα, ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και πολτοποιήστε το σκόρδο και το τζίντζερ.
- Σε αντικολλητικό τηγάνι τσιγαρίστε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το τζίντερ (3 λεπτά).
- Προσθέστε το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πιπερόριζα στην κατσαρόλα που σιγοβράζει η κολοκύθα
- Πολτοποιήστε όλα τα υλικά σε έναν επεξεργαστή τροφίμων (blender)
- Τέλος, προσθέστε το γάλα καρύδας, αλατοπιπερώστε και αφήστε να σιγοβράσει για άλλα 15-20 λεπτά.
Tip Διαιτολόγου: Για ένα πλήρες γεύμα, σερβίρετε τη σούπα σας με κομμάτια βραστού κοτόπουλου και κρουτόνια ολικής αλέσεως με λίγο ελαιόλαδο και ρίγανη.
Διατροφική αξία ανά μερίδα:
Θερμίδες: 242 kcal
Λίπος: 9 γρ.
Υδατάνθρακες: 40 γρ.
Φυτικές ίνες: 10 γρ.
Πρωτεΐνη: 5 γρ.
Βιταμίνες και Μέταλλα:*
Βιταμίνη Α: 400%
Βιταμίνη Β6: 20%
Ασβέστιο: 23%
Μαγγάνιο: 26%
* Ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης σύμφωνα με τις 2000 kcal.
Ελεάνα Λιασίδου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc, MSc