Καρπούζι: ο κολλητός φίλος του καλοκαιριού.
Χωρίς αμφιβολία το καρπούζι είναι ο πρωταγωνιστής των καλοκαιρινών φρούτων. Είναι δροσιστικό, ζουμερό και ιδανικό για να καταναλωθεί ως κύριο γεύμα, ως ένα ελαφρύ μεσημεριανό ή βραδινό. Μπορεί ακόμη να χτυπηθεί σε blender και να δώσει εντυπωσιακούς φρέσκους χυμούς ή και smoothies!
Μια μερίδα καρπούζι αντιστοιχεί στα 230γρ. ή στο 1 1/4 φλ. Αυτή η ποσότητα, που μπορεί να αποτελέσει ένα ενδιάμεσο σνακ, αποδίδει:
- 70 θερμίδες
- 17γρ. υδατάνθρακες
- 14γρ. σάκχαρα
- 1 γρ. φυτικές ίνες
- 0 γρ. λίπος
Αντίστοιχα καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες ενός ενήλικα σε ποσοστό:
- 40% Βιταμίνης C
- 17% Βιταμίνης Α
- 16% Βιταμίνης Β6
- 12% Βιταμίνης Β1 (Θειαμίνη)
Το καρπούζι περιέχει επίσης σε μικρότερες ποσότητες ασβέστιο, σίδηρο, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, φολικό οξύ, παντοθενικό οξύ, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο και χαλκό.
Ποια είναι τα οφέλη του;
- Σε ενυδατώνει. Το καρπούζι έχει 92% περιεκτικότητα σε νερό και αρκετά άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό σου.
- Βοηθά στην πρόληψη Καρκίνου. Οι σημαντικές ενώσεις που περιέχονται στο καρπούζι όπως η Cucurbitacin Ε και το λυκοπένιο, βοηθούν αρκετά στην πρόληψη κατά του του καρκίνου.
- Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει παίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου, διατηρούν σωστή τη ροή αίματος της καρδιάς βελτιώνοντας έτσι τη λειτουργία της.
- Μειώνει τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες. Το λυκοπένιο και η βιταμίνη C ως αντιφλεγμονώδη αντιοξειδωτικά ο ρόλος τους είναι η απομάκρυνση της φλεγμονής, η οποία έχει συνδεθεί με χρόνιες παθήσεις. Ταυτόχρονα, προλαμβάνει την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας στα μάτια και προστατεύει την υγεία των ματιών.
- Ανακουφίζει τους μυϊκούς πόνους. Όλα τα μέρη του καρπουζιού, η φλούδα, η σάρκα και οι σπόροι περιέχουν μια ουσία την Κιτρουλίνη. H Κιτρουλίνη είναι ένα μη απαραίτητο αμινοξύ, που μετατρέπεται σε L-αργινίνη όταν καταναλώνεται. Η Κιτρουλίνη θεωρείται μερικώς υπεύθυνη για την επίδρασή της στην ελάττωση της μυϊκής πίεσης. Γι’ αυτό και ο χυμός καρπουζιού μπορεί να θεωρηθεί ένα καλό ρόφημα αποκατάστασης πριν ή ακόμα και μετά την άσκηση.
- Βοηθά το δέρμα και τα μαλλιά. Η βιταμίνη Α διατηρεί το δέρμα και τα μαλλιά ενυδατωμένα, ενώ ταυτόχρονα προάγει την υγιή ανάπτυξη νέου κολλαγόνου και κυττάρων ελαστίνης. Η βιταμίνη C είναι επίσης επωφελής, καθώς προάγει την υγιή ανάπτυξη κολλαγόνου.
Tip Διαιτολόγου: Φτιάξε μια δροσιστική σαλάτα με κύβους από καρπούζι, τυρί Cottage με χαμηλά λιπαρά ή πρόσθεσε μια μικρή ποσότητα σε κύβους από χαλούμι ή φέτα. Πρόσθεσε κρεμμυδάκι, μέντα ή μαϊντανό, και ρίξε στο τέλος μερικά παξιμάδια ή κρουτόνς.
Κωνσταντίνα Φιλίππου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc