«Υπάρχει λύση στο πρόβλημα της Δυσκοιλιότητας;»
Ταλαιπωρείστε κι εσείς με το γνωστό πρόβλημα της δυσκοιλιότητας; Είστε κακόκεφοι, νιώθετε δυσφορία, φουσκώματα και πόνο στην περιοχή της κοιλιάς; Το αιώνιο πρόβλημα της δυσκοιλιότητας δεν ταλαιπωρεί μόνο εσάς αλλά έχει πλέον πάρει μεγάλες διαστάσεις και εμφανίζεται σε ποσοστό έως και 20% στις ανεπτυγμένες κοινωνίες. Μερικές φορές μπορεί να εμφανιστεί απότομα ως κύριο «σύμπτωμα» του πεπτικού συστήματος ενώ άλλες φορές η δυσκοιλιότητα γίνεται «χρόνια» και μετατρέπεται σε χρόνια πάθηση.
Η αλλαγή διατροφικών συνηθειών, η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, η έλλειψη φυτικών ινών, η αφυδάτωση, η λήψη συγκεκριμένης φαρμακευτικής αγωγής αλλά και η έντονη καθιστική ζωή ενοχοποιούν την ύπαρξη του προβλήματος τα τελευταία χρόνια.
Η δυσκοιλιότητα ορίζεται ως η παρουσία 2 ή περισσότερων από τα παρακάτω συμπτώματα, για διάστημα τουλάχιστον 3 μήνες:
- Δύο ή λιγότερες εντερικές κενώσεις την εβδομάδα.
- Δυσκολία αφόδευσης.
- Αίσθημα ατελούς κένωσης σε ποσοστό μεγαλύτερο του 25% των κενώσεων
- Εντερικές κινήσεις που συνοδεύονται από μικρά ή/ και σκληρά κόπρανα, δυσκολεύοντας την κινητικότητα και την διαδικασία κένωσης.
Για να έχετε και εσείς μια φυσιολογική συχνότητα εντερικών κενώσεων (από μια κάθε τρεις ημέρες μέχρι και τρεις κενώσεις ημερησίως) βάλτε ως πρωταρχικό στόχο τη σταδιακή αύξηση φυτικών ινών σε 25 – 35γρ. ημερησίως. Μην προσπαθήσετε να αυξήσετε απότομα τις φυτικές ίνες μέσα στην ημέρα χωρίς να τις συνδυάζεται με την απαραίτητη πρόσληψη υγρών, γιατί πιθανόν να προκύψουν αντίθετα αποτελέσματα. Μια μεγαλύτερη ποσότητα άνω των 50γρ. ημερησίως δεν οδηγεί σε κανένα επιπρόσθετο όφελος για καλύτερη κινητικότητα του εντέρου σας.
Οι ανεπιθύμητες παρενέργειες που μπορεί να προκύψουν από αλόγιστη υπερβολική χρήση φυτικών ινών, είναι η παραγωγή αερίων, δυσφορία, φούσκωμα και πόνος στην περιοχή της κοιλιάς.
Έξυπνες συμβουλές για την θεραπεία της δυσκοιλιότητας:
1.Εστιάστε σε γρήγορο πρωινό ξύπνημα, ώστε να υπάρχει περισσότερος χρόνος για πρωινό, άσκηση και αφόδευση.
2. Εντάξτε το πρωινό καθημερινά, αφού έχει αποδειχτεί ότι αυξάνει την περισταλτική κίνηση του παχέος εντέρου. Καταναλώστε νιφάδες βρώμης ή μούσλι για πρωινό πλούσιο σε φυτικές ίνες.
3. Προτιμήστε τρόφιμα ολικής αλέσεως. Συγκεκριμένα το ψωμί σικάλεως, φαίνεται να βοηθάει την ήπια δυσκοιλιότητα και να βελτιώνει το μεταβολισμό του παχέος εντέρου.
4. Αυξήστε τη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών.
5. Προσθέστε “καλά” λίπη στη διατροφή σας, όπως ελαιόλαδο, αβοκάντο, ξηρούς καρπούς, τα οποία μπορούν να ανακουφίσουν τη δυσκοιλιότητα.
6. Ενυδατωθείτε καλά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Το νερό βοηθά τις φυτικές ίνες να δρουν καλύτερα ευκολύνοντας τη διαδικασία της κένωσης.
7. Βάλτε τη σωματική άσκηση στη ζωή σας. Η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας ευνοεί, βελτιώνοντας τα συμπτώματα αλλά και τη συχνότητα αφόδευσης.
8.Προσθέστε μικρή ποσότητα χαρουπόμελου στα ροφήματα ή στα σνακ σας. Έχει αποδειχθεί ότι βοηθά τη δυσκοιλιότητα.
9. Δοκιμάστε τα «θαυματουργά» προβιοτικά τρόφιμα όπως το αυθεντικό (ζωντανό) γιαούρτι ή το κεφίρ, τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε γαλακτοβάκκιλους και σε άλλα βακτήρια, αφού είναι καθοριστικά στη διατήρηση ισορροπίας της εντερικής χλωρίδας.
10. Μην αγνοείτε τα βότανα με άριστη θεραπευτική δράση όπως η βαλεριάνα, η γλυκόριζα, ο λιναρόσπορος και το χαμομήλι.
Τip Διαιτολόγου: Πριν καταλήξετε στην εύκολη λύση με συμπληρώματα, σκεφτείτε ότι σίγουρα δεν έχουν το ίδιο όφελος και την φυσική περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες με τα φυσικά τρόφιμα!
Κωνσταντίνα Φιλίππου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Msc