Hawaiian Poke Bowls
Εάν είστε λάτρεις του sushi τότε αυτή η συνταγή θα γίνει η αγαπημένη σας. Το Poke, που προφέρεται “Poh-keh”, προέρχεται από τη Χαβάη και είναι σαλάτα με ωμό ψάρι. Επειδή δεν απαιτεί ι ιδιαίτερο μαγείρεμα (εκτός από τη βάση- ρύζι) τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας.
Υλικά (για 2 μερίδες):
- 1 κ.σ. σόγια με χαμηλή περιεκτικότητας σε νάτριο
- 2 κ.σ rice vinegar
- 2 κ.γ. σησαμέλαιου
- 1 κ.γ. φρεσκοτριμμένο τζίντζερ
- Θρυμματισμένες νιφάδες τσίλι
- 2 πράσινα φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε φέτες και επιπλέον για γαρνίρισμα
- 1 κ.γ. τσιγαρισμένο σουσάμι, και επιπλέον για γαρνίρισμα
- 200γρ. γραμμάρια τόνο σούσι ή σολομό, κομμένο σε κύβους
Για σερβίρισμα:
- 1 φλ. Μαγειρεμένο άσπρο ή άγριο ρύζι
- 3 φέτες αβοκάντο
- Αγγουράκι σε φέτες
- ½ φλ. προβρασμένα φασόλια Edamame
- Ξιδάτο κόκκινο λάχανο
*κ.γ.: κουταλάκι του γλυκού κ.σ.: κουτάλι σούπας φλ.: 250ml φλιτζάνι
Μέθοδος εκτέλεση:
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε τη σόγιας, το ξύδι, το σησαμέλαιο, το τζίντζερ, το τσίλι, το κρεμμυδάκι και το σουσάμι.
- Προσθέστε τον τόνο και τοποθετήστε τα στο ψυγείο για να μαριναριστούν για τουλάχιστον 15 λεπτά ή έως 1 ώρα.
- Για να σερβίρετε, προσθέστε ρύζι στο κάτω μέρος των δύο μπολ. Προσθέστε από πάνω το μαριναρισμένο ψάρι και τις γαρνιτούρες της επιλογής σας.
- Στο τέλος προσθέστε από πάνω το φρέσκο κρεμμυδάκι και το σουσάμι πριν το σερβίρετε.
Tip Διαιτολόγου:
Όταν πρόκειται για ωμό ψάρι, επιλέξτε πάντα φρέσκο και όχι κατεψυγμένο, καθώς η κατάψυξη μπορεί να αλλοιώσει τη γεύση και την μορφή του τόνου. Πηγαίνετε σε μια αγορά με ψάρια και εξηγήστε τους ότι θα καταναλώσετε αυτό το ψάρι ωμό.
Παρόλο που ο τόνος είναι το πιο αυθεντικό ψάρι για να κάνετε poke bowl, υπάρχουν κάποιες εναλλακτικές λύσεις που είναι επίσης θαυμάσιες επιλογές όπως σολομός ή χέλι. Το πιο σημαντικό είναι να βρείτε αυτό που είναι διαθέσιμα το πιο φρέσκο.
Άλλες επιλογές για γαρνίρισμα: κύβοι μάνγκο, ρεπανάκι σε φέτες, χαβιάρι, tofu, τριμμένο καρότο, φύκια.
Θρεπτική Αξία ανά μερίδα:
Ενέργεια: 472 kcal
Λιπαρά: 17γρ.
Υδατάνθρακες: 47γρ.
Πρωτεΐνη: 35γρ.
Βιταμίνες και Μέταλλα:
Βιταμίνη Β12: 58%
Βιταμίνη Β6: 29%
Βιταμίνη C: 48%
Μαγνήσιο: 26%
Μαγγάνιο: 34%
Νιασίνη: 56%
Φώσφορος: 47%
Σελήνιο: 84%
Θειαμίνη: 22%
*Ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης σύμφωνα με τις 2000kcal.
Ελεάνα Λιασίδου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc, MSc