Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα οικογενειακά γεύματα;

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα οικογενειακά γεύματα;

Για πολλές οικογένειες, τα οικογενειακά γεύματα δυστυχώς έχουν χαθεί στις πολυάσχολες, υπερσύγχρονες ζωές μας. Ωστόσο, το δείπνο είναι ίσως η μοναδική καθημερινή στιγμή που απομένει για να συνδεθεί μια οικογένεια και να μαθαίνουν τι συμβαίνει στη καθημερινότητα του κάθε μέλους της. Σε μια πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ σε έφηβους, δήλωσαν ότι η στιγμή που ένιωθαν ότι μπορούσαν περισσότερο να μιλήσουν και να μοιραστούν κάτι με τους γονείς τους, το δείπνο, ήταν η δημοφιλέστερη απάντησή.

 

Ας ρίξουμε μια ματιά στα οφέλη που φάνηκε να έχουν τα οικογενειακά γεύματα: 

 

Αυξημένο λεξιλόγιο

Οι έρευνες δείχνουν ότι στα μικρά παιδιά, οι συζητήσεις κατά τη διάρκεια ενός γεύματος μπορεί να ενισχύσουν το λεξιλόγιο τους κατά  περίπου 1.000 άγνωστες λέξεις, σε σύγκριση με μόνο 143 λέξεις που μαθαίνουν όταν οι γονείς τους, τους διαβάζουν βιβλία πριν από τον ύπνο.

Τα μεγαλύτερα παιδιά επωφελούνται επίσης από τα οικογενειακά γεύματα, καθώς τα οικογενειακά γεύματα συσχετίζονται με υψηλότερες βαθμολογίες και ακαδημαϊκές επιδόσεις.

 

Πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες

Τα γεύματα που φτιάχνονται και καταναλώνονται στο σπίτι είναι πιο θρεπτικά και υγιεινά από τα έτοιμα. Τα οικογενειακά γεύματα δείχνουν να μειώνουν το χρόνο που τα παιδιά περνούν μπροστά από την τηλεόραση και να βελτιώνουν την ποιότητα της διατροφής, περισσότερα φρούτα, λαχανικά, λιγότερα τηγανητά και αναψυκτικά.

Επίσης, οι γονείς έχουν τεράστια επίδραση στις προτιμήσεις των παιδιών τους καθώς και στην ικανότητα ελέγχου των μερίδων που καταναλώνουν. Αυτές οι διατροφικές συνήθειες συνεχίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ενηλικίωσης και υπάρχει μειωμένη πιθανότητα για παχυσαρκία. 

 

Μειώνουν τις επικίνδυνες συμπεριφορές των εφήβων

Τα οικογενειακά δείπνα έχουν ένα ισχυρό αποτρεπτικό παράγοντα έναντι διαφόρων εφηβικών συμπεριφορών όπως το κάπνισμα, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, χρήση μαριχουάνας, βίας και  διατροφικών διαταραχών. Επιπλέον, τα παιδιά που πέφτουν θύματα εκφοβισμού (bullying) μπορούν να ανταπεξέλθουν καλύτερα και με περισσότερη αυτοπεποίθηση όταν παρευρίσκονται σε συχνά οικογενειακά γεύματα.

 

Αυξημένη διάθεση 

Τα συχνά γεύματα συνδέονται με θετική διάθεση, πιο θετική άποψη για το μέλλον και χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης και αυτοκτονίες σε εφήβους.

 

“Άρα αν έχουμε τακτικά οικογενειακά γεύματα στο σπίτι, τα παιδιά μου θα έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής;” 

Δεν είναι μόνο η παρουσία υγιεινών γευμάτων που οδηγεί σε όλα αυτά τα οφέλη. Η ατμόσφαιρα του δείπνου είναι επίσης σημαντική. Οι γονείς πρέπει να είναι ζεστοί και αφοσιωμένοι στα παιδιά, να μην ελέγχουν και να μην περιορίζουν.

Αν τα μέλη της οικογένειας κάθονται σε απόλυτη σιωπή ή φωνάζουν ο ένας στον άλλο, το οικογενειακό δείπνο δεν θα αποφέρει θετικά οφέλη! Το να μοιράζεστε ένα οικογενειακό δείπνο δεν θα μεταμορφώσει μαγικά τις σχέσεις ενός γονέα με το παιδί του. Το δείπνο πρέπει να αποτελεί μια όμορφη, ήρεμη στιγμή όπου οι γονείς και τα παιδιά μπορούν να μοιραστούν μια εμπειρία, ένα καλά μαγειρεμένο γεύμα, ένα αστείο, μια ιστορία.

 

Ελεάνα Λιασίδου

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

 

Βιβλιογραφία:  

Berge, J., Wall, M., Hsueh, T., Fulkerson, J., Larson, N. and Neumark-Sztainer, D. (2015). The Protective Role of Family Meals for Youth Obesity: 10-Year Longitudinal Associations. The Journal of Pediatrics, 166(2), pp.296-301.

CDC (2011). Children’s Food Environment State Indicator Report. [online] CDC. Available at: https://www.cdc.gov/obesity/downloads/ChildrensFoodEnvironment.pdf [Accessed 5 Sep. 2019].

The Family Dinner Project. (2019). It’s Science: Eat Dinner Together – The Family Dinner Project. [online] Available at: https://thefamilydinnerproject.org/food-for-thought/science-eat-dinner-together/ [Accessed 5 Sep. 2019].

Trofholz, A., Tate, A., Miner, M. and Berge, J. (2017). Associations between TV viewing at family meals and the emotional atmosphere of the meal, meal healthfulness, child dietary intake, and child weight status. Appetite, 108, pp.361-366.

XU, S. and XUE, Y. (2015). Pediatric obesity: Causes, symptoms, prevention and treatment. Experimental and Therapeutic Medicine, 11(1), pp.15-20.