Do’s & Dont’s του #ΜΕΝΩΣΠΙΤΙ

Do’s &  Dont’s του #ΜΕΝΩΣΠΙΤΙ

Αρκετά άτομα ανησυχούν καθημερινά και αναρωτιούνται πως θα καταφέρουν να μείνουν θετικοί στους στόχους τους, σε αυτή τη δύσκολη περίοδο μένοντας σπίτι με καθημερινές αρνητικές σκέψεις και προβληματισμούς!

“Πώς να μην αυξηθεί το βάρος μου, αφού όλη μέρα τρώω;” 

“Δεν ζυγίζομαι. Φοβαμαι να ανέβω στη ζυγαριά, με όλα αυτά που τρώω αυτές τις μέρες! Και είναι μόνο η αρχή το κακού!” 

“Αν όλα πάνε τόσο χάλια, γιατί να μην συνεχίσουμε τουλάχιστον να τρώμε τα πάντα;” 

“Δεν είμαι άτομο για να μένω σπίτι. . πάντα ασχολούμαι με κάτι εκτός σπιτιού! Θα ξεφύγω, είναι το μόνο σίγουρο.”  

“Αγχώνομαι και τρώω συναισθηματικά.”

Όλοι ανησυχούμε αλλά δεν πρέπει να πανικοβαλόμαστε και να το ρίχνουμε στο φαγητό! Λόγω του #COVID-19 είσαι σχεδόν όλες τις ώρες στο σπίτι, γι’ αυτό είναι σημαντικό να δούμε πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε σωστά όλον αυτό τον ελεύθερο χρόνο χωρίς να πέσουμε σε κοινά ΛΑΘΗ. Μην νιώθεις «εγκλωβισμένος» στο ίδιο του το σπίτι, υπάρχουν αρκετά που μπορείς να κάνεις και να εκμεταλλευτείς θετικά όλο αυτό τον ελεύθερο χρόνο!

 

1.Μην ξεχάσεις να εφοδιαστείς με τα πιο αναγκαία τρόφιμα (δείτε το σχετικό άρθρο για τα απαραίτητα τρόφιμα σε περίοδο καραντίνας), που κάθε νοικοκυριό πρέπει να είναι εξοπλισμένο αυτές τις στιγμές, χωρίς άσκοπες αγορές και υπερβολές! Και αφού σίγουρα θα έχεις εφοδιαστεί με τα απαραίτητα #τρόφιμα φρόντισε να δοκιμάσεις νέες συνταγέςκαι  γεύσεις. Κάνε το λεγόμενο “meal prep” δηλαδή μεγαλύτερες ποσότητες από ένα συγκεκριμένο γεύμα και βάλε στη κατάψυξη τρόφιμα,  που μπορεί να χρησιμοποιήσεις πιο μετά.

 

2. Ξεδίπλωσε τις μαγειρικές σου ικανοτητες. Τώρα είναι η ευκαιρία σου! Βρες συνταγές που εδώ και καιρό λες να κάνεις αλλά ποτέ δεν μπηκες στη διαδικασία. Επισκέψου το blog μας και  βρες συνταγές που ήδη υπάρχουν και μείνε συντονισμένος καθώς σύντομα θα δημοσιευτούν καινούργιες. 

 

3. Μπορείς να ενθαρρύνεις και τα παιδιά στην διαδικασία  «Δημιουργώντας στην κουζίνα της Μαμάς» είτε αυτό είναι γλυκό ή φαγητό! Τα παιδιά θα ενθουσιαστούν αφού θα αναλάβουν να φτιάξουν κάτι μαζί σας και πόσο μάλλον να δημιουργήσουν κάτι δικό τους. Βάλτε τους δουλειές, κάτι να κάνουν πχ. να πλάθουν κάτι με τα χέρια τους, καθάρισμα – πλύσιμο λαχανικών & φρούτων, κοσκίνισμα αλευριού κλπ. ή  σχεδιασμό πιάτου κ.λ.π.

 

4. Μη γεμίσεις τα ντουλάπια σου με αχρείαστα σνακ! Δεν θα πετύχεις κάτι τρώγοντας όλη μέρα ανθυγιεινά σνακ πλούσια σε θερμίδες, λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι. Βγαίνεις εκτός στόχου και το μόνο που θα πετύχεις είναι αύξηση λίπους, αυξάνοντας επίσης τον κίνδυνο για την υγεία σου!

 

5. Μάθε να ξεχωρίζεις το αίσθημα της συναισθηματικής και της βιολογικής πείνας! Περνώντας πολλές ώρες στο σπίτι και ειδικά όταν δεν κάνεις κάτι εποικοδομητικό, είναι εύκολο να μπερδεύεις συνεχώς το αίσθημα της πείνας σου με το αίσθημα βαρεμάρας και κατά συνέπεια να τσιμπολογάς κάτι συνεχώς.

 

6. Οργάνωσε τις ώρες των γευμάτων και των σνακ μέσα στην ημέρα και προσπάθησε να είσαι οσο πιο συνεπής γίνεται! Έτσι θα είσαι πιο σίγουρος για την ποσότητα και τις ώρες που τρώς! Σημαντικό: φρόντισε πάντα να τρως μέσα σε ένα πιάτο με καθορισμένη ποσότητα και όχι μέσα από ταψί, κατσαρόλα ή μέσα από συσκευασία προϊόντος, ξεφεύγοντας έτσι από την ποσότητα σου. 

 

7. Κόψε μερικά φρούτα, φτιάξε σπιτικό ποπ-κορν, κόψε μπαστουνάκια από καρότο, σέλινο, μελιτζάνα, κουνουπίδι, κάνε σπιτικά energy balls ή σπιτικές μπάρες, φτιάξε το αγαπημένο σου γιαούρτι με μερικούς ξηρούς καρπούς ή μέλι. Εφοδίασε το σπίτι σου με ρυζογκοφρέτες, κριτσινάκια ή κράκερς ή φρυγανιές ολ. αλέσεως τα οποία μπορείς να συνδυάσεις με φυστικοβούτυρο, μέλι, ταχίνι ή τυρί cottage ή τυρί κρέμα χαμηλών λιπαρών,για να ικανοποιήσεις τις στιγμές «πείνας», χωρίς να το παρακάνεις! Όλα  αυτα είναι μερικές ιδέες για σνακ με λίγες θερμίδες που μπορείς να επιλέξεις!

 

8. Πιες νερό, γιατί σίγουρα θα μπερδεύεις και το αίσθημα της δίψας σου! Πολλοί  είναι αυτοί που ενώ κυριαρχεί το αίσθημα της δίψας τους, ειδικά αυτές τις ώρες, θα νιώθουν ότι είναι ώρα για να τσιμπήσουν κάτι αμελώντας τη ενυδάτωση του οργανισμού τους. 

 

9. Κάνε γυμναστική στο σπίτι ή στην αυλή σου ή έντονο περπάτημα στη γειτονία. Η γυμναστική θα σε βοηθήσει ώστε να ξεφύγει λίγο το μυαλό σου από το καθημερινό βομβαρδισμό των ειδήσεων σχετικά με τον COVID-19 και θα νιώσεις σίγουρα ότι κάνεις κάτι καλό για τον εαυτό σου. Σπαταλάς και θερμίδες, το μόνο σίγουρο!! Βρες το γυμναστή/στρια σου online, και κάνε και εσύ ασκήσεις από το σπίτι (πάντα με απόλυτη προσοχή).

 

10. Και μην ξεχνάς τον καλό και ποιοτικό ύπνο, τις σωστές ώρες. Μην εκμεταλλεύεσαι την κατάσταση και να κοιμάσαι πολύ πρωινές ώρες ή και καθόλου!! Θα έχει σίγουρα επιπτώσεις στην υγεία σου, και στο μεταβολισμό σου! 

 

Κωνσταντίνα Φιλίππου 

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Msc