Chilli Con Carne

Chilli Con Carne

Απολαύστε αυτή τη μεξικάνικη κλασική συνταγή με πλούσια πικάντικη γεύση που μπορεί να αποτελέσει την τέλεια επιλογή για μια συγκέντρωση με φίλους. Για τους vegan αναγνώστες μας, μπορείτε εύκολα να ανταλλάξετε το χοιρινό κιμά με αποξηραμένο κιμά σόγιας αφού η διαδικασία παραμένει η ίδια.

 

Υλικά για 2 μερίδες:

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 2 καρότα
  • 2 sticks σέλινο
  • 2 κόκκινες πιπεριές
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. τσίλι σκόνη
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • Αλάτι & πιπέρι
  • 200 γρ. κόκκινα φασόλια σε κονσέρβα
  • 400 γρ.ντομάτες σε κονσέρβα ή 2 φλ. φρέσκα σάλτσα ντομάτας ή 6 ώριμες ντομάτες
  • 200 γρ. άπαχο χοιρινό κιμά ή 100 γραμμάρια αποξηραμένο κιμά σόγιας
  • Μια δέσμη φρέσκο κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. ξίδι βαλσάμικο

* κ.σ: κουταλιά σούπας κ.γ: κουταλάκι του γλυκού φλ: φλιντζάνι 250ml

 

Μέθοδος Εκτέλεσης:

1. Κόψτε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα καρότα, τις πιπεριές και το σέλινο σε μικρούς κύβους.
2. Εάν χρησιμοποιείτε αποξηραμένο κιμά σόγιας τοποθετήστε τον σε ζεστό νερό για 5 λεπτά και στη συνέχεια στραγγίστε τον και αφήστε το στην άκρη.
2. Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια θερμοκρασία και προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο για 1-2 λεπτά.
3. Προσθέστε το κιμά και αφήστε το για 1-2 λεπτά.
4. Προσθέστε όλα τα υπόλοιπα ψιλοκομμένα λαχανικά, τη σκόνη τσίλι, το κύμινο, την κανέλα, λίγο αλάτι και μαύρο πιπέρι και αφήστε τα για 7 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν, ανακατεύοντας τα τακτικά.
5. Ξεπλύνετε τα φασόλια από την κονσέρβα και προσθέστε τα στην κατσαρόλα μαζί με τις ψιλοκομμένες ντομάτες και μαγειρέψτε για 1-2 ακόμη λεπτά.
6. Τέλος, προσθέστε το φρέσκο κόλιανδρο και το βαλσαμικό.
7. Στη συνέχεια χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε με το καπάκι ελαφρώς ανοιχτό για 1 ώρα, ή μέχρι να σχηματιστεί ελαφρώς παχύρρευστο sauce, ανακατεύοντας τακτικά.
8. Σερβίρετε με γιαούρτι, guacamole και φέτες από lime. Πασπαλίστε από πάνω φρέσκο κόλιανδρο και λίγα τσίλι flakes.

 

Tip Διαιτολόγου: Σερβίρετε με ρύζι basmati και γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά ως εναλλακτική λύση στο sour cream. Μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο έως και 3 ημέρες ή μπορείτε ακόμα και να το καταψύξετε.

 

Θρεπτική αξία ανά μερίδα:

Ενέργεια / Θερμίδες: 395 Kcal
Λίπος: 13γρ.
Υδατάνθρακες: 40γρ.
Πρωτεΐνη: 31γρ.

Βιταμίνες και μέταλλα:

Βιταμίνη Α: 247%
Βιταμίνη Β-6: 21%
Βιταμίνη C: 251%
Φολικό οξύ: 24%
Σίδηρος: 19%

 

* Ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης σύμφωνα με τις 2000 kcal.

 

Ελεάνα Λιασίδου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc