Beetroot Hummus. . .

Beetroot Hummus. . .

Μια νηστίσιμη συνταγή πλούσια σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, την οποία μπορείτε να απολαύσετε σαν ντιπ με τραγανή λιβανέζικη πίτα ολικής αλέσεως στο φούρνο,  με sticks από αγγουράκι και καρότο, ως dressing σε σαλάτα ή ακόμα και ως σάλτσα σε μακαρόνια.

 

 

Υλικά για ( 2 ½ φλυτζάνια):

  • 2 φλ. στραγγισμένα και καλά ψημένα ρεβίθια (κρατήστε το νερό)
  • ½ φλ. ταχίνι
  • ¼ φλ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κ. γ. σπασμένο θαλασσινό αλάτι & πιπέρι
  • Χυμός από 1 λεμόνι (προσθέστε ανάλογα με τις προτιμήσεις σας)
  • 1 μικρό παντζάρι (μαγειρεμένο)

 

*κ.σ.: κουταλιά σούπας        κ. γ.: κουταλάκι γλυκού φλ.: 250ml φλιτζάνι

 

Μέθοδος Εκτέλεσης: 

  1. Ξεπλύνετε τα μαγειρεμένα ρεβίθια με κρύο νερό.
  2. Βάλτε τα ρεβίθια, την ταχίνι, το ελαιόλαδο, το σκόρδο και το χυμό λεμονιού σε έναν blender.
  3. Προσθέστε το παντζάρι στο blender.
  4. Προσθέστε αλάτι &  πιπέρι.
  5. Προσθέστε 5-6 κ. σ. από το νερό που ψήθηκαν τα ρεβίθια ή απλό νερό για να αραιώσετε το μείγμα σε ένα απαλό πουρέ.
  6. Γευτείτε και προσαρμόστε, προσθέτοντας περισσότερο χυμό λεμονιού,αλάτι, πιπέρι ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.

 

 

Tip Διαιτολόγου:

Παρόλο που αυτό το ντιπ είναι πλούσιο σε καλά λιπαρά, είναι και ενεργειακά πυκνό (αυξημένες θερμίδες) γιαυτό μην το παρακάνετε με την ποσότητα.

 

 

Θρεπτική Αξία ανά μερίδα (3 κουταλιές της σούπας):

Ενέργεια/Θερμίδες: 127 Kcal

Λιπαρά:  9 γρ.

Υδατάνθρακες: 10 γρ.

Φυτικές ίνες: 2.2 γρ.

Πρωτεΐνη: 3 γρ.

 

* Ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης σύμφωνα με τις 2000 kcal.

 

 

Ελεάνα Λιασίδου

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc