Αβοκάντο: το παρεξηγημένο φρούτο!
“Δικαιούμαι να φάω αβοκάντο;” “Νόμιζα πως είναι πολύ παχυντικό”
“Πόσες φορές δικαιούμαι να καταναλώνω αβοκάντο;”
“Νόμιζα πως απαγορεύεται στην διατροφή μου γιατί άκουσα ότι παχαίνει.”
Δυστυχώς πολύς κόσμος αποφεύγει την κατανάλωση αβοκάντο διότι το θεωρεί πολύ “παχυντικό”! Ας πάρουμε όμως τα πράγματα ένα – ένα:
Το αβοκάντο είναι ένα ξεχωριστό είδος φρούτου! Τα περισσότερα φρούτα αποτελούνται από υδατάνθρακες, ενώ το αβοκάντο αποτελείται κυρίως από λιπαρά. Γι’ αυτό και σε ορισμένες περιοχές το δέντρο ονομάζεται και βουτυρόδεντρο.
Τα τελευταία χρόνια, το αβοκάντο έχει γίνει πολύ περιζήτητο λόγω τις υψηλής θρεπτικής του αξίας. Μπορεί να προστεθεί στο κυρίως γεύμα δίνοντας πλούσια γεύση στις σαλάτες, ενώ είναι το κύριο συστατικό του γνωστού σε όλους μας “κουακαμόλε”.
Εσύ ήξερες ότι το αβοκάντο . . .
- Είναι πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποία βοηθούν στην ρύθμιση της χοληστερόλης.
- Περιέχει 20 διαφορετικές βιταμίνες και μέταλλα, εκ των οποίων βιταμίνη Κ, φολλικό οξύ, βιταμίνη C, κάλιο, βιταμίνες Β5, Β6.
- Δεν έχει χοληστερόλη.
- Βοηθάει ενισχύοντας την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών Α, D, Ε και Κ.
- Έχει περισσότερο κάλιο από την μπανάνα.
Διατροφικές Πληροφορίες:
Αποτελείται από 73% νερό, 15% λίπος, 8.5% υδατάνθρακες (κυριότερα φυτικές ίνες) και 2% πρωτεΐνη. Ένα μικρό αβοκάντο, περίπου 70 γραμμάρια, έχει 110 θερμίδες που αντιστοιχεί σε 160 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια.
- Υδατάνθρακες
Λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας σε σάκχαρα, συγκριτικά με άλλα φρούτα, το αβοκάντο έχει πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Ως αποτέλεσμα, όταν το καταναλώνετε δεν αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
- Φυτικές Ίνες
Το αβοκάντο έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, αφού μισό αβοκάντο αποδίδει 5 γραμμάρια φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες είναι σημαντικές για την ομαλή λειτουργία του εντέρου.
- Λίπος
Είναι πλούσιο με υγιή για την καρδιά, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Στην πραγματικότητα, το 77% των θερμίδων του αβοκάντο αποτελείται από το λίπος, καθιστώντας το έτσι ως ένα από τα πιο “λιπαρά” φυτικά τρόφιμα που υπάρχουν. Όμως, δεν είναι ένα οποιοδήποτε λίπος . . . η πλειοψηφία του λίπους στο αβοκάντο είναι το ελαϊκό οξύ, το οποίο συσχετίζεται με την μειωμένη φλεγμονή . Τα λίπη στο αβοκάντο είναι αρκετά ανθεκτικά στην θερμική οξείδωση, κάνοντας έτσι το λάδι από το αβοκάντο μια υγιεινή και ασφαλή επιλογή για το μαγείρεμα.
Το αβοκάντο στο τραπέζι σας!
Το αβοκάντο δεν είναι μόνο θρεπτικό, είναι επίσης απίστευτα νόστιμο και ταιριάζει με όλα. Αν αναρωτιέστε πώς να το εντάξετε στην διατροφή σας, εμείς σας δίνουμε μερικές ιδέες . . .
- Φτιάξτε το δικό σας σπιτικό κουακαμόλε: Πολτοποιήστε το αβοκάντο με λεμόνι και λίγο ελαιόλαδο και προσθέστε, προαιρετικά, άλλα συστατικά όπως κρεμμύδι, κόλιανδρο, ντομάτα ή τσίλι.
- Ωμό, κομμένο σε φέτες με λεμόνι, πιπέρι και λίγο αλάτι.
- Στο σάντουιτς σε φέτες, αντικαθιστώντας έτσι το βούτυρο ή την μαργαρίνη. Μπορείτε να το κόψετε σε λεπτές φέτες ή να το βάλετε σαν άλειμμα πάνω στο ψωμί.
- Συνδυάζετε εύκολα τόσο γευστικά όσο και θρεπτικά στις σαλάτες σας.
- Η απαλή υφή του το καθιστά ως μια εξαιρετική επιλογή σε πουτίγκες ή smoothies, ακόμη και στην ζαχαροπλαστική.
Το αβοκάντο έχει ένα μοναδικό διατροφικό προφίλ. Περιέχει πολλές φυτικές ίνες, είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά σημαντικά για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού, καθώς επίσης και στο γεγονός ότι η κατανάλωση του έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία. Ακόμα το σκέφτεστε; Πειραματιστείτε χρησιμοποιώντας το αβοκάντο στα ενδιάμεσα ή στα κυρίως γεύματα σας.
Χρυστάλλα Κατελάρη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc