Αυτισμός:  Συμβουλές για γονείς κατά την διάρκεια των γευμάτων

Αυτισμός:  Συμβουλές για γονείς κατά την διάρκεια των γευμάτων

Ένα παιδί στο φάσμα του αυτισμού είναι πιθανόν να αντιμετωπίσει διάφορες δυσκολίες κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Μια κουζίνα με έντονα φώτα, μυρωδιές και ήχους, ή ακόμη και ο τρόπος με τον οποίο τα έπιπλα είναι τοποθετημένα, είναι πιθανοί παράγοντες για να προκαλέσουν άγχος στο παιδί. 

 

Σημαντικές Στρατηγικές για να ακολουθήσετε κατά την διάρκεια των γευμάτων: 

  • Σερβίρετε το κάθε γεύμα την ίδια ώρα κάθε μέρα.
  • Αφήστε το παιδί σας να επιλέξει την θέση που προτιμά στο τραπέζι.
  • Προσπαθήστε να δημιουργήσετε μια ευχάριστη και χαλαρή ατμόσφαιρα. 
  • Διατηρήστε το περιβάλλον καθαρό και συγυρισμένο, και  μην παρέχετε υπερβολικά πολλές επιλογές πάνω στο τραπέζι ταυτόχρονα.
  • Όλα τα μέλη της οικογένειας, προσπαθήστε να ακολουθείτε καλές διατροφικές συνήθειες π.χ. όλοι να τρώτε τουλάχιστον ένα φαγητό από κάθε ομάδα τροφίμων.
  • Ενθαρρύνετε το παιδί σας να αγγίξει, να μυρίσει, να γευτεί και να δοκιμάσει νέα τρόφιμα. Έπειτα, επαινέστε αυτές τις πράξεις ακόμη και αν το νέο τρόφιμο δεν γίνει αποδεκτό απευθείας.

 

Στρατηγικές για αποφυγή:

  • Μην πιέζετε το παιδί να τελειώσει το γεύμα του.
  • Αρνητικές αντιδράσεις όταν φτύνει το φαγητό του (είναι πιο σωστό, να το  επαινέσετε επειδή το δοκίμασε) 
  • Αποφύγετε να «αναμειγνύετε» τα ήδη αποδεκτά τρόφιμα με νέα τρόφιμα (προσφέρετέ τα σε ξεχωριστά πιάτα ξεκινώντας με μια μικρή ποσότητα)
  •  Μην επιβραβεύετε ένα υγιεινό φαγητό με κάτι λιγότερο υγιεινό π.χ. “αν φας το μπρόκολο σου, θα πάρουμε παγωτό”. Αν και αυτό μπορεί να αποτελέσει μια γρήγορη λύση, δεν θα αυξήσει την προτίμησή του παιδιού στο μπρόκολο, αφού το παιδί μπορεί να καταπιεί με το ζόρι το μπρόκολο για να πάρει την ανταμοιβή του (παγωτό). Αντίθετα, θέλουμε τα παιδιά να απολαμβάνουν νέα τρόφιμα και να διαμορφώνουν πιο ευέλικτες, υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

 

Ποιος ο ρόλος του διαιτολόγου στα άτομα με αυτισμό;

Ο διαιτολόγος έχει τη δυνατότητα να σας προσφέρει εξειδικευμένες συμβουλές και την κατάλληλη υποστήριξη, στο να επιτύχετε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή που να περιλαμβάνει τη λήψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων ως συμπληρωμάτων (όπου και όταν αυτά χρειάζονται). Ως γνωστόν, είναι πολύ πιθανόν η διατροφή ενός παιδιού με αυτισμό να ειναι πιο προσκολλημένη σε συγκεκριμένα τρόφιμα και επιλογές, γι΄αυτό να μην λαμβάνει όλο το φάσμα των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται!

 

Ελεάνα Λιασίδου 

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

 

Βιβλιογραφία: 

Autism Speaks. (2019). Encouraging Picky Eaters with Autism to Try New Foods | Autism Speaks. [online] Available at: https://www.autismspeaks.org/expert-opinion/encouraging-picky-eaters-autism-try-new-foods [Accessed 5 Sep. 2019].

eatright.org. (2019). Autism Spectrum Disorders and Diet. [online] Available at: https://www.eatright.org/health/diseases-and-conditions/autism/nutrition-for-your-child-with-autism-spectrum-disorder-asd [Accessed 5 Sep. 2019].