“Αποδομημένος” Vegan Mουσακάς
Ο chef μας, Πέτρος Θεοφάνους, μας προτείνει ένα διαφορετικό νηστήσιμο μουσακά. Ιδανικός για την Μεγάλη Εβδομάδα που διανύουμε ή και για εσάς που ακουλουθείτε vegetarian ή vegan διατροφή.
Υλικά για 4 άτομα:
Για την γέμιση:
- 3 μεγάλες μελιτζάνες
- 3 μεγάλα κολοκύθια
- 300 γρ. ντοματίνια
- 1 κ.γ. σκόνη σκόρδου
- 1 κ.γ. πάπρικα
- 1 κ.γ. κύμινο
- 1 κ.γ. κανέλλα
- Αλάτι και πιπέρι
Για τα μανιτάρια duxelles:
- 15 Μανιτάρια portopellini ψιλοκομμένα
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 2 κ.γ. σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. λευκό κρασί
- Αλάτι και πιπέρι
Για την μπεσαμέλ:
- 5 κ.σ. ελαιόλαδο
- 70 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
- 700 γάλα καρύδας
- 2 γρ. κανέλλα
- Αλάτι και πιπέρι
κ.σ. κουταλιά σούπας κ.γ.: κουταλάκι γλυκού
Μέθοδος Εκτέλεσης:
- Για τη γέμιση κόβουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια σε κύβους. Επίσης κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση και μαρινάρουμε όλα τα λαχανικά με τα μπαχαρικά μας, αλάτι και πιπέρι. Ψήνουμε στους 180 oC για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά.
- Στη συνέχεια ψιλοκόβουμε τα μανιταράκια και το κρεμμύδι. Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε ελαφρώς το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά, έπειτα προσθέτουμε και τα μανιταράκια. Προσθέτουμε γεύση με το σκόρδο και πιπέρι. Εφόσον μαλακώσουν αρκετά σβήνουμε με κρασί και προσθέτουμε το σχοινόπρασο.
- Για την μπεσαμέλ ψήνουμε το αλεύρι στο ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσει ελαφρώς.
- Έπειτα προσθέτουμε το γάλα καρύδας και ανακατεύουμε με σύρμα. Προσθέτουμε γεύση με αλάτι, πιπέρι και κανέλα. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η κρέμα.
- Αφού τελειώσουμε όλες τις παρασκευές είμαστε έτοιμοι για στήσιμο. Χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι τοποθετούμε την κρέμα στην επιφάνεια του πιάτου με όποιο σχήμα θέλουμε. Χρησιμοποιώντας ένα τσέρκι τοποθετούμε τα μανιταράκια για βάση. Έπειτα προσθέτουμε τα λαχανικά από πάνω και πιέζουμε ελαφρώς.
- Τελειώνοντας μπορούμε βάλουμε σαν γαρνιτούρα, κομμένο αβοκάντο και φρέσκια ντοματίνια.
Θρεπτική Αξία ανά μερίδα:
- Ενέργεια/ Θερμίδες : 410 Kcal
- Λιπαρά: 22 γρ.
- Μονοακόρεστα Λιπαρά: 14γρ
- Υδατάνθρακες: 8 γρ.
- Σάκχαρα: 6 γρ.
- Φυτικές Ίνες: 14.6 γρ.
- Πρωτεΐνη: 9 γρ
Κωνσταντίνα Φιλίππου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
Πέτρος Θεοφάνους
Graduate of Professional Culinary Arts