Μανιτάρια στη σχάρα με βαλσάμικο και σκόρδο!
Μια εύκολη και γρήγορη συνταγή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κυρίως πιάτο σε περίοδο νηστείας, ως μια χορτοφαγική επιλογή ή ακόμα και σαν συνοδευτικό! Απολαύστε τα αγαπημένα σας μανιτάρια με ένα εύγεστο μαρινάρισμα.
Υλικά για 4 μερίδες:
- 1 κιλό μανιτάρια
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 3 κ.σ. ξύδι βαλσάμικο
- 2 κ.σ. soy sauce
- 3 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
- 1/2 κ.γ. θυμάρι (ψιλοκομμένο)
- Αλάτι & Πιπέρι
*κ.σ.: κουταλιά σούπας κ.γ.: κουταλάκι του γλυκού
Μέθοδος Εκτέλεσης:
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 220°C
- Αναμείξτε όλα τα υλικά (λάδι, ξύδι βαλσάμικο, σάλτσα σόγιας, το σκόρδο, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι) σε ένα μεγάλο δοχείο και προσθέστε τα μανιτάρια
- Απλώστε τα μανιτάρια στο ταψί
- Τοποθετήστε τα στο φούρνο για περίπου 20 λεπτά (στα 10 λεπτά ανακατέψτε)
Tip Διαιτολόγου: Τα μανιτάρια αποτελούν μια πλούσια πηγή Βιταμίνης B2 ( Ριβοφλαβίνη), η οποία εμπλέκεται σε ζωτικής σημασίας μεταβολικές και ενζυμικές διεργασίες του οργανισμού για τον μεταβολισμό των αμινοξέων, των λιπών και των υδατανθράκων, έτσι ώστε τα κύτταρα να μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για ενέργεια. Η βιταμίνη Β2 είναι απαραίτητη για την παραγωγή αντισωμάτων στον οργανισμό, την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων, και την καλή λειτουργία των ματιών και του δέρματος.
Θρεπτική Αξία ανά μερίδα:
Ενέργεια/Θερμίδες: 117 Kcal
Λιπαρά: 5 γρ
Κορεσμένα: 0.3 γρ
Υδατάνθρακες: : 17 γρ
Φιτικές ίνες: 6 γρ
Πρωτείνη: 8 γρ
Βιταμίνες και Μέταλλα
Βιταμίνη B1- Θειαμίνη: 15%
Βιταμίνη B2 – Ριβοφλαβίνη: 56%
Βιταμίνη B-12: 14%*
Σίδηρος: 26%
Νιασίνη: 55%
* Ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης Σύμφωνα με τις 2000 kcal.
Ελεάνα Λιασίδου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc