Γλυκοπατάτα γεμιστή με κιμά.
Αν βαριέσαι πάλι να συνδυάσεις το κιμά με τα μακαρόνια, τότε σίγουρα αυτή η συνταγή θα σε ικανοποιησει. Η γεμιστή γλυκοπατάτα με κιμά και τυρί είναι μια εύκολη και γρήγορη συνταγή που αν έχεις και leftover κιμά, μπορείς εύκολα να τον χρησιμοποιήσεις και να απολαύσεις ένα νόστιμο μεσημεριανό ή βραδινό γεύμα.
Υλικά για 2 μερίδες:
- 2 Γλυκοπατάτες (250γρ η κάθεμια)
Για τον κιμά:
- 300γρ κιμά άλιπο χοιρινό ή βοδινό ή κοτόπουλο ή σόγιας
- 200 ml ντοματοχυμό
- 1 κκι πάστα ντομάτας
- ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 100γρ. τυρί edam light
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
- 2 κ.σ ελαιόλαδο
- ½ κκι κανέλα
- ½ κκι ζάχαρη
- ½ κκι μπούκοβο
- αλάτι, πιπέρι
φλ.: 250ml κ.σ. κουταλιά σούπας κ.γ.: κουταλάκι γλυκού
Μέθοδος Εκτέλεσης:
- Πλένω τις γλυκοπατάτες καλά, τις τυλίγω μέσα σε αλουμινόχαρτο και τις ψήνω στους 180ο σε προθερμασμένο φούρνο.
- Παράλληλα σε ένα κατσαρολάκι ρίχνω 1 κ.σ ελαιόλαδο και μόλις πάρει λίγη βράση, ρίχνω το κιμά και το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι. Ανακατεύω ανά διαστήματα και αφήνω το κιμά να ψηθεί.
- Στη συνέχεια ρίχνω μαϊντανό, κανέλα, πιπέρι, αλάτι, και μπούκοβο.
- Μετά ρίχνω το ντοματοχυμό, τη πάστα ντομάτας και το ½ κουταλάκι ζάχαρης (προαιρετικό αν είναι πιο ξινή η σάλτσα).
- Χαμηλώνω τη φωτιά και αφήνω για ακόμα 20 – 30 λεπτά μέχρι να καταστηθεί καλά η σάλτσα, και σβήνω τη φωτιά.
- Στο τέλος ρίχνω το τριμμένο τυρί και το φρέσκο κρεμμυδάκι.
- Σβήνω το φούρνο στα 40 λεπτά αφού έχει ψηθεί και η γλυκοπατάτα, Κόβω τη γλυκοπατάτα στη μέση και βάζω τη ½ γλυκοπατάτα μέσα στο κατσαρολάκι με το κιμά και ανακατεύω.
- Τέλος για να σερβίρω γεμίζω τη γλυκοπατάτα με τη γεμιση του κιμά και πασπαλίζω με ακόμα λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι και μπούκοβο.
Θρεπτική Αξία ανά μερίδα:
- Ενέργεια/ Θερμίδες: 660 kcal
- Λιπαρά: 32 γρ.
- Μονοακόρεστα Λιπαρά: γρ.
- Υδατάνθρακες: 49 γρ.
- Φυτικές Ίνες: 7.2 γρ.
- Πρωτεΐνη: 45 γρ
Κωνσταντίνα Φιλίππου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc