Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Φασόλια Edamame: Γιατί να τα συμπεριλάβεις στη διατροφή σου;

Φασόλια Edamame: Γιατί να τα συμπεριλάβεις στη διατροφή σου;

Τα φασόλια Edamame είναι τα ιαπωνικά φρέσκα πράσινα φασολάκια στο λοβό του φυτού της σόγιας. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στην ασιατική κουζίνα, ενώ εδώ και καιρό έχουν γίνει αρκετά γνωστά και χρησιμοποιούνται όχι μόνο από χορτοφάγους αλλά και από άτομα που στοχεύουν σε μια διατροφή αυξημένη σε πρωτεΐνη και χαμηλή σε λιπαρά, προσφέροντας τους σημαντικά οφέλη στον οργανισμό.

 

Ποια είναι η διατροφική τους αξία;

Tα φασόλια edamame περιέχουν ποικιλία θρεπτικών συστατικών, όπως περιγράφεται από το USDA, το οποίο υπολογίζει τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά ανά  ½ φλιτζάνι (φλ = 250 ml):

 

  • Θερμίδες: 94 kcal
  • Πρωτεΐνη: 9,2 γρ
  • Λίπη: 4 γρ
  • Υδατάνθρακες: 6,9 γρ
  • Φυτικές ίνες: 4 γρ
  • Σάκχαρα: 1,7 γρ
  • Ασβέστιο: 49 mg
  • Μαγνήσιο: 49.5 mg
  • Σίδηρος: 1,7 mg (9%)
  • Νάτριο: 4,6 mg
  • Βιταμίνη C: 4,8 mg
  • Κάλιο: 338 mg

 

USDA (2019) https://www.usda.gov/

 

Τα Edamame ανήκουν συγκεκριμένα στη κατηγορία των οσπρίων με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη χωρίς να επιδρούν ιδιαίτερα στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Όπως σας έχω αναφέρει είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, και μπορεί εύκολα να αντικαταστήσει τη ζωική πρωτεΐνη ιδιαίτερα σε περιόδους νηστείας ή σε χορτοφαγικά προγράμματα διατροφής. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και βιταμίνη Κ.

 

Περιέχουν φυσικά επίπεδα φυτοοιστρογόνων που ονομάζονται ισοφλαβόνες. Αυτά τα φυσικά οιστρογόνα βοηθούν και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Επιπλέον, μια μέτρια πρόσληψη ισοφλαβονών σε όλη την ενήλικη ζωή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών στις γυναίκες.

 

Ταυτόχρονα αποτελούν μια σημαντική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που λειτουργούν προστατευτικά προς την καρδιά και ονομάζονται άλφα-λινελαϊκά οξέα (ALAs) και έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και να βελτιώσουν το λιπιδαιμικό προφίλ, συμπεριλαμβανομένης της κακής χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων κυρίως σε άτομα που δεν καταναλώνουν ζωική πρωτείνη.

 

Πώς θα τα βρείτε και πώς τρώγονται; 

Συχνά, τα edamame πωλούνται καθαρισμένα, αλλά μερικές φορές μπορεί να τα βρει κάποιος και με το περικάρπιο το οποίο δεν τρώγεται. Ο πιο εύκολος τρόπος για να τα βρεις ειδικά εδώ στη Κύπρο,  είναι συνήθως κατεψυγμένα. Μπορείς να τα βράσεις, να τα μαγειρέψεις στον ατμό ή σε αντικολλητικό τηγάνι ή σε τηγάνι wok. Τρώγονται βραστά με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, λεμόνι με διάφορους συνδυασμούς σε σούπες, μαζί με φρέσκιες σαλάτες, σε ασιάτικα πιάτα με noodles και σε αρκετές άλλες συνταγές.

 

 

Κωνσταντίνα Φιλίππου

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc