Ηωσινοφιλική Οισοφαγίτιδα (Eosinophilic Esophagitis, EoE)
Ίσως να μην έχετε ξανά ακούσει τη νόσο της Ηωσινοφιλικής Οισοφαγίτιδας (ΗΟ) – καθώς είναι σπάνια. Η δική μου «γνωριμία» με την ΗΟ έγινε μετά από ένα περιστατικό που είχα στο γραφείο με ένα νεαρό άτομο το οποίο έχει περάσει αρκετά δύσκολα μέχρι να βρεθεί και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του.
Η ΗΟ είναι μια σπάνια αλλεργική κατάσταση που επηρεάζει τον οισοφάγο και μπορεί να παρατηρηθεί σε παιδιά και ενήλικες. Παρόλο που η αίτια δεν είναι πολύ κατανοητή, ορισμένα τρόφιμα συνδέονται με την επιδείνωση της νόσου, όπως είναι το γάλα, τα αυγά, το σιτάρι, η σόγια, το ψάρι και οι ξηροί καρποί.
Στην ΗΟ, τα ηωσινόφιλα (υποκατηγορία λευκών αιμοσφαιρίων) βρίσκονται στο τοίχωμα του οισοφάγου, προκαλώντας φλεγμονή στην συγκεκριμένη περιοχή. Χωρίς θεραπεία, η ΗΟ μπορεί να οδηγήσει σε στένωση ή σκλήρυνση του οισοφάγου με αποτέλεσμα τη δυσκαταποσία ή την ενσφήνωση τροφών στον οισοφάγο.
Τα συμπτώματα ποικίλουν μεταξύ παιδιών και ενηλίκων:
- Οπισθοστερνικός καύσος
- Αίσθημα παλινδρόμησης υγρών ή τροφών στον οισοφάγο
- Δυσκαταποσία (δυσκολία κατάποσης)
- Μειωμένη πρόσληψη βάρους σε βρέφη και μικρά παιδιά λόγω διαταραχών σίτισης
- Τα παιδιά συνήθως παρουσιάζουν αποστροφή προς το φαγητό
- Κοιλιακή διάταση
- Στένωση οισοφάγου με αποτέλεσμα ενσφήνωση τροφών στον οισοφάγο
Η διάγνωση γίνεται συνήθως μέσω γαστροσκόπησης και βιοψίας από τον οισοφάγο. Ωστόσο, μια λεπτομερής λήψης ιστορικού από τον ασθενή είναι απαραίτητη και αυτό γίνεται από τον γαστρεντερολόγο.
Διατροφική Αντιμετώπιση:
Η διατροφική θεραπεία στο πρώτο στάδιο βασίζεται κυρίως στις δίαιτες αποκλεισμού οι οποίες αποκλείουν ή περιορίζουν αλλεργιογόνες τροφές συμπεριλαμβανομένου τα γαλακτοκομικά, τη σόγια, τους ξηρούς καρπούς, τα θαλασσινά, το σιτάρι και τα αυγά. Ο σκοπός της συγκεκριμένης θεραπείας είναι να καταδείξει αν ο αποκλεισμός τροφίμων που εμπίπτουν στις παραπάνω αλλεργιογόνες ουσίες βελτιώσουν τα συμπτώματα. Στο δεύτερο και μετέπειτα στάδιο αρχίζει η επαναφορά ορισμένων τροφίμων παρατηρόντας τα συμπτώματα του ασθενή. Να σημειωθεί ότι ο κάθε ασθενής πρέπει να αξιολογείται διαφορετικά και η διατροφική θεραπεία να είναι εξατομικευμένη.
Χρυστάλλα Κατελάρη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc