Ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις
Τα στερεότυπα και τα ερωτήματα γύρω από την ιχθυοκαλλιέργεια είναι πολλά:
Σε μία ψαροταβέρνα θα ρωτήσουμε αν το ψάρι είναι άγριο ή ιχθυοκαλλιέργειας, αλλά κανείς δεν θα ρωτήσει σε μία ταβέρνα αν τα αρνίσια παϊδάκια προέρχονται από πρόβατο ελεύθερης βοσκής ή από φάρμα εκτροφής.
Οι περισσότεροι καταναλωτές έχουν στο εβδομαδιαίο πρόγραμμά τους pizza με ham αγνώστου προελεύσεως και ποιότητας, burger για τα παιδιά από fast food το οποίο πιθανά να τα εισάγει από κάποια μακρινή χώρα κτλ.
Τι είναι αυτό που μας κάνει να είμαστε τόσο σκεπτικοί απέναντι στα ψάρια αλλά τόσο παρορμητικοί απέναντι στο μεγαλύτερο μέρος των υπόλοιπων επιλογών μας;
Η απάντηση είναι προφανής: η ελκυστικότητα (τεχνητή γεύση, καρυκεύματά, τεχνητά χρώματα, διαφήμιση και προώθηση). Ο γύρος, τα μπιφτέκια, τα έτοιμα γεύματα, οι προτηγανισμένες πατάτες, τα δημητριακά για το πρωινό μας έχουν ενδιαφέροντα χρώματα, έντονες γεύσεις και ενισχυμένα αρώματα.
Ποιο μικρό (ή και μεγάλο) παιδί αντιστέκεται στα παραπάνω;
Και ποιος αναρωτήθηκε ποτέ για την ποιότητά τους ή έστω για τη χώρα από την οποία προέρχονται;
Η καλλιέργεια των ψαριών είναι πολύ πρόσφατη. Μόλις πριν από μερικά χρόνια άρχισε να υπάρχει αυτή η επιλογή για το καθημερινό μας τραπέζι όμως η διστακτικότητα και η κακή πληροφόρηση μας οδήγησαν σε έναν προβληματισμό άνευ προηγουμένου ο οποίος δεν συναντάται σε άλλα εκτρεφόμενα είδη.
Τι τρώνε τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας ;
Ο χρόνος παραγωγής των ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας είναι συνολικά 18-20 μήνες και είναι τόσο μεγάλος διότι γίνεται φυσικά, στη θάλασσα και δεν προστίθεται καμιά χημική ουσία που θα μπορούσε να επιταχύνει την ανάπτυξή τους.
Οι τροφές τους περιέχουν ιχθυάλευρα από ψάρια που αλιεύονται σε ελεγχόμενες ζώνες και δεν είναι εμπορεύσιμα καθώς και δημητριακά όπως σόγια ή καλαμπόκι (όλα με πιστοποιητικά GMO Free, δηλαδή μη γενετικά τροποποιημένα συστατικά).
Φανταστείτε ότι τα περισσότερα δημητριακά που καταναλώνουμε στο πρωινό μας έχουν γενετικά μεταλλαγμένο καλαμπόκι ή σιτάρι.
Η νομοθεσία της ΕΕ θεσπίζει αυστηρούς κανόνες, ώστε να εξασφαλιστεί ότι τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας είναι ασφαλή για τον καταναλωτή αλλά ακόμα και ότι οι τροφές που έφαγαν είναι απαλλαγμένες από αντιβιοτικά. Άρα, τα τοπικά προϊόντα ξέρουμε ότι έχουν υποστεί πολλούς ελέγχους ασφάλειας και ποιότητας, υπόκεινται στους δικούς μας κανονισμούς και νομοθεσίες, κάτι το οποίο θα πρέπει να ξεκινήσουμε να το ελέγχουμε και στα υπόλοιπα τρόφιμα που αγοράζουμε.
Tip: Για επώνυμα τρόφιμα όπως το γιαουρτάκι ή το λουκάνικο, πρέπει να ελέγχουμε τη χώρα προέλευσης και να αποφεύγουμε χώρες εκτός Ε.Ε καθότι οι νομοθεσίες σε τρίτες χώρες επιτρέπουν για παράδειγμα χρήση αντιβιοτικών ή φυτοφαρμάκων τα οποία έχουν απαγορευτεί σε εμάς μπορεί και 30 χρόνια πριν! Γι’ αυτό πολλές φορές βλέπουμε εισαγόμενα τρόφιμα τα οποία έχουν ιδιαίτερα χαμηλές τιμές. Μία εξήγηση γι’ αυτό είναι οι χαμηλές προδιαγραφές.
Τελικά… τι ψάρια να τρώμε;
Η απάντηση είναι απλή: να τρώμε ψάρια. Είτε ελεύθερης αλιείας (προτιμήστε μόνο Κυπριακά τα οποία είναι πιο φρέσκα και από καθαρότερες θάλασσες) είτε ιχθυοκαλλιέργειας.
Πόσο συχνά πρέπει να τρώμε ψάρι;
Το ψάρι πρέπει να καταναλώνεται τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.
Τα παιδιά πρέπει να τρώνε ψάρι;
Πολλές έρευνες συνέδεσαν την συχνότερη κατανάλωση των ψαριών με τον αυξημένο δείκτη νοημοσύνης των παιδιών και τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου τους, οπότε ναι, τα παιδιά μας πρέπει και επιβάλλεται να τρέφονται με ψάρια.
Ιχθυοκαλλιέργεια και περιβαλλοντική συνείδηση
Τα αποθέματα των θαλασσών μας έχουν μειωθεί δραματικά. Πρέπει να προστατευθεί το οικοσύστημά μας για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε τα είδη των άγριων ψαριών και την βιοποικιλότητα του περιβάλλοντός μας. Η ιχθυοκαλλιέργεια προσφέρει μια εναλλακτική λύση στην κατανάλωση ψαριών η οποία συμβάλλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση ενός τόσο μεγάλου προβλήματος. Οφείλουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας θάλασσες με μέλλον.
Είναι ασφαλές η κατανάλωση ψαριού ιχθυοκαλλιέργειας;
Καταρχάς τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας εκτρέφονται σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον και δεν υπάρχει το ρίσκο να εκτεθούν σε πηγές ρύπανσης. Οι ιχθυοτροφές τους παρέχουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και είναι ελεγμένες για βαρέα μέταλλα.
Στη Κύπρο είναι καλή η ποιότητα ψαριού;Τα πεντακάθαρα νερά της Κύπρου είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για όλους. Τα ψάρια που μεγαλώνουν μέσα στους ιχθυοκλωβούς αν το νερό είναι κακής ποιότητας θα αρρωστήσουν και θα πεθάνουν. Όμως ειδικά τα νερά της Κύπρου είναι
κρυστάλλινα. Δεν είναι τυχαίο ότι τα ψάρια που καλλιε ργούνται στην Κύπρο όπως το λαβράκι Levantina έχουν λάβει το πρώτο βραβείο γεύσης παγκοσμίως στον διαγωνισμό iTQi. Στα ψάρια της ιχθυοκαλλιέργειας η ποιότητα είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τη γεύση και τη φρεσκάδα.
Άρα μην το σκέφτεστε. Ενημερωθείτε, ξεπεράστε τις προκαταλήψεις και βελτιώστε τη διατροφή σας.
Είναι ένα δώρο που οφείλουμε στον εαυτό μας και την οικογένειά μας.
Μάρθα Φουφοπούλου- Ιχθυολόγος