Μικροί βοηθοί στην κουζίνα: 5 συμβουλές για μαγείρεμα με τα παιδιά σας
Τα οφέλη της συμμετοχής των παιδιών στην κουζίνα είναι βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα. Βοηθά στη διεύρυνση των γεύσεων τους, καλλιεργεί μια εκτίμηση για συστατικά – πρώτες ύλες, μπορεί ακόμη και να δημιουργεί μαθηματικές δεξιότητες, αλλά και να αναπτύσσει την αυτοπεποίθησή τους. Επιπλέον (και πολύ σημαντικό), είναι πολύ διασκεδαστικό, τόσο για αυτά, όσο και για εσάς (εκτός από το καθάρισμα της κουζίνας μετά)! Ήδη προσπαθώ να μεταδώσω όλα αυτά τα θετικά οφέλη στην κόρη μου (όσο μικρή και αν είναι). Οι γονείς μπορεί να φοβούνται ότι το μαγείρεμα με τα παιδιά θα σημαίνει αυτόματα περισσότερο χάος και περισσότερο χρόνο στην κουζίνα, αλλά με μερικές απλές οδηγίες, αυτό μπορεί να αποφευχθεί.
Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για να σας βοηθήσει να ξεκινήσετε:
Προγραμματίστε – οργανωθείτε από πριν και ξεκινήστε με μικρούς στόχους
Μπορεί να χρειαστείτε περισσότερο χρόνο όταν μαγειρεύετε με τα παιδιά σας – ειδικά στην αρχή και αν έχετε μικρότερα παιδιά. Επιλέξτε ένα γεύμα την εβδομάδα με το οποίο μπορεί να βοηθήσει ένα παιδί. Προσκαλέστε τα παιδιά να είναι μέρος της συνταγής και της επιλογής συστατικών που θα μαγειρέψετε. Ίσως θα ήταν καλύτερα να ξεκινήσετε με ένα εύκολο επιδόρπιο ή συνοδευτικό.
Βρείτε εφικτές και κατάλληλες εργασίες για κάθε ηλικία.
Εννοείται πως διαφέρει από παιδί σε παιδί, αλλά τα παρακάτω είναι μερικά καθήκοντα που μπορεί να είναι σε θέση να κάνουν σε διαφορετικά στάδια:
2 έως 3 ετών: ανάμιξη και έγχυση συστατικών, ανακάτεμα και πολτοποίηση, πλύσιμο και στέγνωμα προϊόντων, μάζεμα φρέσκων φύλλων από βότανα και κόψιμό τους σε μικρά κομμάτια, σχίσιμο μαρουλιού, ξεφλούδισμα φρούτων με τα χέρια (μανταρίνια, μπανάνες), ζύμωμα ζύμης, “λάδωμα” με βούρτσα.
4 έως 5 ετών: σπάσιμο αυγών, χρήση μύλου πιπεριού, μέτρηση ξηρών και υγρών συστατικών, διακόσμηση μπισκότων.
6 έως 7 ετών: χτυπήματα, τρίψιμο, ξεφλούδισμα, τεμαχισμός και κοπή φρούτων και λαχανικών (πάντοτε με επίβλεψη), πλάσιμο μπιφτεκιών και κεφτεδάκια, οργάνωση πιάτων και μαχαιροπίρουνων.
8 έως 9 ετών: Συνεχίστε με τις παραπάνω εργασίες ή αποφασίστε αν είναι έτοιμοι να αναλάβουν πιο περίπλοκες ευθύνες για να ακολουθήσουν μια ολόκληρη συνταγή και να μαγειρέψουν με επίβλεψη.
10 έως 12 ετών και άνω: Αφού αξιολογήσετε πόσο προσεκτικοί είναι με τη θερμότητα, τα αιχμηρά εργαλεία και την ασφάλεια των τροφίμων, μπορεί να είναι σε θέση να εργάζονται ανεξάρτητα στην κουζίνα με έναν ενήλικα στο σπίτι.
Αποδεχτείτε ότι δεν θέλουν όλα τα παιδιά να μαγειρεύουν.
Σε αυτήν την περίπτωση, μπορούν να βοηθήσουν στην επιλογή συστατικών, στο πλύσιμο των προϊόντων, στη ρύθμιση και τον καθαρισμό του τραπεζιού και στη δοκιμή πιάτων. Η περιέργεια και το ενδιαφέρον τους για την κουζίνα μπορεί να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου.
Η ασφάλεια είναι προτεραιότητα.
Ένας ενήλικας πρέπει πάντα να επιβλέπει το μαγείρεμα έως ότου βεβαιωθεί ότι το παιδί του είναι αρκετά μεγάλο για να αναλάβει την ευθύνη. Μέρος του μαγειρέματος με τα παιδιά, είναι να τους διδάσκετε ασφάλεια στην κουζίνα και στα τρόφιμα.
Σκεφτείτε αυτήν την εμπειρία ως μια επένδυση!
Αυτοί οι μικροί σεφ είναι πιο πιθανό να τρώνε ό,τι μαγειρεύουν οι ίδιοι και να γίνουν πιο τολμηροί στο να δοκιμάσουν νέα φαγητά. Επιπλέον, έως την ηλικία των 12 ετών, μπορεί να είναι σε θέση να βοηθήσουν στην προετοιμασία του δείπνου πριν φτάσετε στο σπίτι από τη δουλειά. Και από τη στιγμή που θα φύγουν από το σπίτι, θα νιώθετε καλά γνωρίζοντας ότι δεν χρειάζεται να βασίζονται σε fast food ή κατεψυγμένα φαγητά.
Στέφανος Ματσούκας
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc