Σπιτικό χούμους

Σπιτικό χούμους

Και ποιου δεν αρέσουν τα dips στα wraps, στα φαγητά, στις σαλάτες ή έστω με λωρίδες λαχανικών.  Το χούμους είναι μια καλή ευκαιρία για όσους δεν έχουν το χρόνο να ετοιμάσουν ρεβίθια, καθώς ξέρουμε πως είναι πολύ θρεπτικά. 

 

Υλικά: 

  • 250 γρ. ρεβύθια βρασμένα ή κονσερβοποιημένα 
  • 1 σκελίδα σκόρδο 
  • 30 γρ. ακατέργαστη ταχίνι 
  • 25ml χυμό λεμόνι
  • 30ml ελαιόλαδο 
  • 50ml κρύο νερό ή κρύο ρεβυθόζουμο  
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • ½ κ.γ. κύμινο
  • ½ κ.γ. πάπρικα 
  • λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι 
  • λίγα chili fakes (προαιρετικά, μόνο αν είστε λάτρεις των καυτερών!)

 

*κ.γ.: κουταλάκι του γλυκού, γρ. γραμμάρια

 

 Μέθοδος Εκτέλεσης: 

  1. Για τα ρεβίθια: 
    1. Αν χρησιμοποιήσετε κονσέρβα στραγγίστε τα ρεβίθια αλλά κρατήστε το ζουμί. 
    2. Αν θα χρησιμοποιήσετε ξερά ρεβύθια μουλιάστε τα σε νερό με μαγειρική σόδα ή baking powder, ανακάτεψε τα καλά και άφησε τα για τουλάχιστον 8 ώρες. Έπειτα, ξεπλύνετε και στραγγίστε τα καλά. Βάλτε τα ξανά σε ένα μπολ με νερό με ακόμα 1 κ.σ. μαγειρική σόδα ή baking powder και αφήστε τα για 15 λεπτά. Μετά, αφού τα στραγγίσετε, τριψετέ τα σε δόσεις με μια πετσέτα ώστε να ξεφλουδιστούν πιο εύκολα.  Βάλτε τα σε μπολ με νερό, ανακατέψτε τα και οι φλούδες θα επιπλέουν. Αφαιρέστε τις και τα ρεβύθια είναι έτοιμα για βράσιμο. Βράστε τα σε μπόλικο νερο μέχρι να μαλακώσουν αρκετά. 
  2. Σ’ ένα πολυκόφτη βάλτε όλα τα υλικά εκτός από το νερό ή ρεβιθόζουμο. Αλέστε τα καλά, ενώ κατά διαστήματα ανακατεύετε καλά τα τοιχώματα με μια σπάτουλα. 
  3. Δοκιμάστε το μίγμα για να διορθώστε τη γεύση. 
  4. Προσθέστε σταδιακά το κρύο νερό ή κρύο ρεβυθόζουμο ενώ ο πολυκόφτης είναι σε λειτουργία, μέχρι το χούμους να γίνει αφράτο και βελούδινο. 

 

Tip Διαιτολόγου: Το κύριο υλικό του χούμους είναι τα ρεβύθια. Τα ρεβύθια ανήκουν στην κατηγορία των οσπρίων και αποτελούν φυτική πηγή πρωτεΐνης. Το γεγονός αυτό τα καθιστά ιδιαίτερα χρήσιμα σε άτομα που νηστεύουν, που είναι χορτοφάγοι ή αυστηρά χορτοφάγοι (vegan). Είναι επίσης, εξαιρετική πηγή υδατανθράκων, φυτικών ινών και βιταμινών. 

 

Θρεπτική αξία ανά κουταλιά της σούπας: 

Ενέργεια/Θερμίδες: 21 kcal

Λιπαρά: 1.5 γρ.

Υδατάνθρακες: 1.8 γρ.

Φυτικές ίνες:  0.5 γρ.

Πρωτεΐνη: 0.5 γρ. 

 

Αντιγόνη Ανδρέου

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, RD, MSc