Λαβράκι στο φούρνο με πατάτες

Λαβράκι στο φούρνο με πατάτες

Ως γνωστό το εβδομαδιαίο μας πλάνο διατροφής συστήνεται να περιλαμβάνει τουλάχιστον 2 φορές ψάρι. Τι καλύτερο από το να το καταναλώνεις και να το απολαμβάνεις. Σας προτείνουμε αυτή τη συνταγή που είναι εύκολη και πολύ νόστιμη. 

 

Υλικά για 3 μερίδες: 

  • 1 μεγάλο καθαρισμένο λαβράκι (800 γρ. περίπου)
  • ½ φλ. άσπρο, ξηρό κρασί
  • ½ λεμόνι, τον χυμό του
  • 6 μικρές πατάτες
  • 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. θυμάρι ή ρίγανη 
  • 2-3 λεπτές φέτες λεμόνι
  • 1 μεγάλη ντομάτα σε ροδέλες
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • μαϊντανός, για πασπάλισμα

 

 *κ.σ.: κουταλιά της σούπας, γρ.: γραμμάρια, φλ.: φλιτζάνι, 250ml 

 

Μέθοδος Εκτέλεσης: 

  1. Αγοράστε το λαβράκι καθαρισμένο, πλύνετε, στραγγίστε και βάλτε το σ’ ένα γυάλινο ταψί.
  2. Χαράξτε το ελαφρώς, διαγώνια μ’ ένα μαχαίρι σε κάθε πλευρά του. Βάλτε του τη μισή ποσότητα του κρασιού και το χυμό λεμονιού. Αλατίστε και αφήστε το στην άκρη.
  3. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190°C.
  4. Ξεφλουδίστε και κόψτε τις πατάτες. Βάλτε τις σ’ ένα μπολ και ρίξτε πάνω το θυμάρι ή τη ρίγανη, τις 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλατοπιπερώστε και ανακατέψτε καλά.
  5. Λαδώστε με 1 κ.σ.ελαιόλαδο ένα πυρίμαχο ταψί και απλώστε μέσα τις πατάτες σε ομοιόμορφη (περίπου) στρώση. Βάλτε το ταψί στο φούρνο και ψήστε για 25 λεπτά.
  6. Έπειτα, βγάλτε το ταψί από το φούρνο.
  7. Στραγγίστε το λαβράκι και βάλτε στην κοιλιά του θυμάρι ή ρίγανη και τις φέτες λεμονιού και αλατοπιπερώστε ελαφρώς.
  8. Απλώστε πάνω από τις πατάτες το λαβράκι και περιχύστε το με το υπόλοιπο κρασί.
  9. Βάλτε στο ταψί γύρω τη ντομάτα, και τοποθετήστε το ταψί πίσω στο φούρνο και ψήστε για άλλα 20-30 λεπτά.
  10. Πασπαλίστε με μαϊντανό και σερβίρετε.

 

Θρεπτική αξία ανά μερίδα: 

Ενέργεια/Θερμίδες: 600 kcal

Λιπαρά: 20 γρ.

Υδατάνθρακες: 20 γρ.

Πρωτεΐνη: 56γρ. 

 

 

Αντιγόνη Ανδρέου

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, RD, MSc