“Η δική μου granola”
Όλοι λένε ότι τα σπιτικά φαγητά είναι καλύτερα. Ίσως γιατί φτιάχνονται με αγάπη ή ίσως γιατί τα υλικά που χρησιμοποιούνται στα σπιτικά φαγητά είναι πιο ποιοτικά; Δεν ξέρω! Σήμερα, μοιράζομαι μαζί σας την αγαπημένη μου συνταγή για granola με μερικές παραλλαγές, η οποία δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από αυτές του εμπορίου.
Υλικά για 29 μερίδες:
- 2 ½ φλ. νιφάδες βρώμης
- 1 ½ φλ. αμύγδαλα, χοντροκομμένα
- 1 φλ. κολοκυθόσπορο, ηλιόσπορο και λιναρόσπορο
- 1 ½ κ. σ. κανέλα
- ½ κ. γ. αλάτι
- ½ φλ. μέλι
- ½ φλ. αποξηραμένες σταφίδες
- 1/4 φλ. ελαιόλαδο
*κ.σ.: κουταλιά σούπας κ. γ.: κουταλάκι του γλυκού φλ.: φλιτζάνι 250ml
Μέθοδος Εκτέλεσης:
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Βάλτε σε ένα μπολ τη βρώμη, τα αμύγδαλα, τα διάφορα σπόρια, την κανέλα και το αλάτι. Προσθέστε το ελαιόλαδο και το μέλι στο μείγμα και ανακατέψτε καλά.
- Διαχωρίστε το μείγμα σε 2 μεγάλα ταψιά, αφού βάλετε προηγουμένως αντικολλητικό χαρτί.
- Ψήστε μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα και να φρυγανιστούν, η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει περίπου 20 – 25 λεπτά. Ανακατεύετε κάθε 10 – 15 λεπτά έτσι ώστε να πάρει το χρώμα και την υφή που θέλετε όλο το μείγμα.
- Μετά το ψήσιμο, μεταφέρετε τη granola σε ένα μεγάλο μπολ και αφήστε να κρυώσει ανακατεύοντας περιστασιακά.
- Όταν κρυώσει εντελώς, βάλτε και τις αποξηραμένες σταφίδες.
- Αποθηκεύστε το μείγμα σας σε αεροστεγές δοχείο για έως και 3 – 4 εβδομάδες.
Tip Διαιτολόγου: Για να έχετε καλύτερα αποτελέσματα αφήστε τη granola να κρυώσει εντελώς καθώς γίνεται πιο τραγανή. Προσθέστε σπόρια και άλλα αποξηραμένα φρούτα τα οποία δεν περιέχουν επιπρόσθετη ζάχαρη για ακόμη καλύτερη γεύση.
Διατροφικές Πληροφορίες ανά μερίδα (30γρ.):
Ενέργεια/Θερμίδες: 136 kcal
Υδατάνθρακες: 17γρ.
Πρωτεΐνες: 4γρ.
Λίπος: 6γρ.
Χρυστάλλα Κατελάρη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc