Αντίσταση στην ινσουλίνη
Ολοένα και περισσότερα άτομα ακόμη και σε νεαρή ή εφηβική ηλικία αναπτύσσουν αντίσταση στην ινσουλίνη γι’ αυτό και είναι σημαντικό να ενημερωθείτε για περί τίνος πρόκειται.
Τι είναι η ινσουλίνη;
Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας και ο ρόλος της είναι να βοηθά τη γλυκόζη που βρίσκεται στο αίμα να εισέλθει στα κύτταρα των μυών, του λίπους και του ήπατος, για να χρησιμοποιηθεί ως ενέργεια.
Η γλυκόζη προέρχεται κυρίως από τα τρόφιμα που τρώμε. Επίσης, το ήπαρ παράγει γλυκόζη σε περιόδους ανάγκης (π.χ. όταν είμαστε νηστικοί για πολλές ώρες). Όταν, λοιπόν, η γλυκόζη στο αίμα, (το λεγόμενο σάκχαρο) αυξάνεται, το πάγκρεας απελευθερώνει ινσουλίνη στο αίμα. Στη συνέχεια, η ινσουλίνη μειώνει τη γλυκόζη στο αίμα για να τη διατηρεί στα φυσιολογικά επίπεδα.
Τι είναι η αντίσταση στην ινσουλίνη;
Η αντίσταση στην ινσουλίνη κάνει την εμφάνιση της όταν τα κύτταρα δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά την ορμόνη (ινσουλίνη), με αποτέλεσμα να απορροφάτε μερικώς ή και καθόλου η γλυκόζη και κατ’ επέκταση να συγκεντρώνεται στο αίμα.
Με τη πάροδο του χρόνου, η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι μια κατάσταση στην οποία αν δεν προσέξετε θα εξελιχθεί ως προδιαβήτης και μετ’ έπειτα ως διαβήτης τύπου 2.
Ποια συμπτώματα την υποδηλώνουν;
Δεν υπάρχουν συμπτώματα τα οποία θα σας κάνουν να υποψιαστείτε την αντίσταση στην ινσουλίνη.
Όμως, μπορεί να υπάρχουν μερικά σημάδια που πρέπει να σας κάνουν να το ψάξετε:
- Αύξηση κοιλιακού λίπους
- Πολυδιψία
- Πολυουρία
- Κόπωση
- Λιγούρες
- Δυσκολία συγκέντρωσης
- Μουδιάσματα σε χέρια ή πόδια
- Αργή επούλωση πληγών
- Αυξημένες τιμές αρτηριακή πίεση
- Αυξημένο λιπιδαιμικό προφίλ (χοληστερόλη, τριγλυκερίδια)
Μπορεί για εσάς να μην ισχύει κανένα από αυτά ή να ισχύουν μερικά.
Πως γίνεται η διάγνωση της;
Η διάγνωση γίνεται εύκολα με εξέταση αίματος. Για μια πιο πλήρης εικόνα εξετάστε τα εξής επίπεδα:
- της γλυκόζης του αίματος,
- της ινσουλίνης,
- της αντίστασης στην ινσουλίνη και
- της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c)
Σημείωση: Μην καθησυχαστείτε απλά με μια τιμή γλυκόζης εντός των φυσιολογικών ορίων γιατί αυτό δεν σας εγγυάται ότι η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι επίσης φυσιολογική.
Πως αντιμετωπίζεται;
Η έγκαιρη αντιμετώπιση της αντίστασης στην ινσουλίνης είναι πολύ σημαντική, γιατί όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, με την πάροδο του χρόνου, το πρόβλημα δέσμευσης της γλυκόζης θα μεγαλώνει και θα καταλήξει σε διαβήτη τύπου 2.
Τρεις είναι οι τομείς που πρέπει να διορθώσετε ώστε να επανέλθει η διαχείριση της γλυκόζης στα φυσιολογικά.
- Διατροφή : Αλλαγή λανθασμένων διατροφικών συνηθειών και υιοθέτηση ενός υγιεινού αλλά και ισορροπημένου προγράμματος διατροφής. Το μεγαλύτερο μυστικό βρίσκεται στην σωστή ποσότητα και στο σωστό καταμερισμό των υδατανθράκων καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Στόχος είναι η σταθεροποίηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα.
- Σωματική άσκηση : Ένταξη ενός προγράμματος γυμναστικής για τουλάχιστον 30 λεπτά, 5 μέρες της εβδομάδας. Αρχίστε κάτι το οποίο μπορείτε να διατηρήσετε, από περπάτημα μέχρι ασκήσεις σώματος ή και ασκήσεις με βάρη. Σημαντικό είναι να δραστηριοποιείστε καθημερινά.
- Απώλεια βάρους : Για να πετύχετε μια απώλεια βάρους θα πρέπει να κάνετε σημαντικά βήματα των άλλων δύο σημείων που αναφέρθηκαν. Επίσης, φαίνεται πως η απώλεια σωματικού βάρους της τάσεως του 7% μειώνει αρκετά τον κίνδυνο εμφάνισης του διαβήτη.
Συμβουλή: Συμβουλευτείτε έναν Κλινικό Διαιτολόγο ώστε να σας καθοδηγήσει σωστά να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά την αντίσταση στην ινσουλίνη.
Αντιγόνη Ανδρέου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, RD, MSc