“Έχω χάσει το κίνητρο μου για διατροφή και άσκηση” Πώς να επανέλθεις!
Έχουμε μπει στο Φλεβάρη, κοντεύουμε σχεδόν να κλείσουμε ένα χρόνο από την αρχή αυτής της πανδημίας. Εάν και αισθανόμαστε το τέλος να κοντεύει επιτέλους, πολλοί από εμάς συμπεριλαμβανομένου και έμενα, έχουμε χάσει τη ροή και το κίνητρό μας προς τους στόχους μας, είτε αυτό είναι άσκηση είτε να ακολουθούμε ένα πρόγραμμα διατροφής.
Αυτή την εβδομάδα που έχει περάσει, στο γραφείο μου είχα απέναντί μου 3 άτομα με ενδείξεις κατάθλιψης. Είχα άτομα που έχουν μείνει στάσιμοι και δεν βρίσκουν την δύναμη να ολοκληρώσουν τους στόχους τους.
Το μόνο σίγουρο ότι ΔΕΝ είστε μόνοι!Πολύς κόσμος δυσκολεύεται σε πολλούς τομείς της ζωής του αυτό το διάστημα, και ένας από τους πιο σημαντικούς είναι και η διατροφή.
Μπορεί να είσαι σε work-from-home mode, μπορεί να ψάχνεις δουλειά ή μπορεί να είσαι γονιός που πασχίζει να πείσει τα παιδιά του να παρακολουθήσουν τα τα μαθήματα τους διαδικτυακά.
Είσαι σπίτι…Ξυπνάς σπίτι…Δουλεύεις σπίτι… Κοιμάσαι σπίτι… και η κουζίνα απέχει λίγα μόλις βήματα από το χώρο που δουλεύεις και είναι και γεμάτη με γλυκά και άλλα “comfort food”.
Εκεί ξεκινά η υπερκατανάλωση, τώρα που το στρες και η βαρεμάρα χτυπάνε κόκκινο. Ακόμα και άτομα που πάντα είχαν πειθαρχία και πάντα νοιάζονταν για την υγεία τους, τώρα μπορεί να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν.
Γιατί έχουμε χάσει το κίνητρο μας;
Όλες οι πλευρές της ζωής μας έχουν επηρεαστεί, ακόμη και το μέλλον μας -από θέμα δουλείας, υγείας, ψυχαγωγίας, οικονομικές ανασφάλειες, εκπαίδευση, κοινωνικοποίηση, ΌΛΑ έχουν αλλάξει. Αυτό είναι πολύ λογικό να αλλάξει και τη θέληση μας για αλλαγή ή στο να μείνουμε δραστήριοι σε θέμα άσκησης.
Ίσως να είσαι ο τύπος που είχε σταθερές ώρες στο γυμναστήριο ή στο άθλημά του, ή ο τύπος που έχει μάθει να πηγαίνει με κάποιο κολλητό ή κολλητή στο ίδιο γυμναστήριο ως ευκαιρία να πουν και τα νέα τους. Τώρα ξαφνικά αναγκάζεσαι να γυμναστείς στο σπίτι! ΜΟΝΟΣ σου! Νιώθεις χαμένος και πιο κουρασμένος έστω και αν δεν έχεις σηκωθεί καθόλου από τον καναπέ όλη μέρα.
Μπορεί να εμπίπτεις στην κατηγορία του 9-to-5; υπάλληλος σε γραφείο, όπου το μεσημεριανό σου γεύμα ήταν κάτι στα γρήγορα στην καφετέρια της εταιρείας, ένα γρήγορο καφέ πριν το meeting, και ένα ζεστό σπιτικό γεύμα όταν θα σχόλαγες το βράδυ. Τώρα ξαφνικά έχεις άπειρο χρόνο να σκεφτείς τι θα φας για μεσημεριανό, για απογευματινό σνακ, για σνακ πριν το online meeting, για σνακ μετά το meeting και γενικά όλα τα σνακ που μπορούν να περάσουν από το μυαλό σου.
Γιατί όλη μας η προσοχή εστιάζεται στο φαγητό;
Άγχος: Το σώμα τείνει να λαχταράει τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα κατά τη διάρκεια μιας αγχωτικής περιόδου. Αυτό αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης, τα οποία μπορούν να αυξήσουν την όρεξη.
Βαρεμάρα: Η έντονη πλήξη συνδέεται με τη συναισθηματική υπερφαγία. Άτομα που συνήθιζαν να γεμίζουν το χρόνο τους κάνοντας παρέα με φίλους ή πηγαίνοντας βόλτες στη φύση, ξαφνικά έχουν άπειρο χρόνο στο σπίτι.
Πως θα ανταπεξέλθουμε;
Ρουτίνα: Είναι σημαντικό να χτίσεις μια νέα ρουτίνα. Προσπάθησε να ξυπνάς και να κοιμάσαι συγκεκριμένες ώρες. Μην μπεις στον πειρασμό για ένα χαοτικό τρόπο ζωής, λόγω της ελευθερίας που σου προσφέρει η εργασία από το σπίτι. Η ρουτίνα σου πρέπει να περιλαμβάνει επίσης άσκηση, κοινωνικοποίηση, διαλογισμό και φυσικά …φαγητό.
Γιορτές: Συνέχισε να γιορτάζεις γενέθλια, ονομαστικές γιορτές και επετείους. Αυτό μπορεί να γίνει μοιράζοντας φωτογραφίες και βίντεο με τα αγαπημένα σου άτομα ή ακόμα κάνοντας online δώρα ή gift vouchers.
Περιβάλλον: Φτιάξε το περιβάλλον σου. Περιόρισε τα λιγότερο θρεπτικά σνακς όπως σοκολάτες, μπισκότα, πατατάκια κτλ. στο σπίτι. Εάν το σακούλι με τα πατατάκια δεν βρίσκεται στο ντουλάπι της κουζίνας, τότε πολύ απλά δεν μπορείς να το φας.
Αγαπημένο φαγητό: Άφησε το delivery ή κάποιο άλλο λιγότερο υγιεινό αγαπημένο σου γεύμα, για περιστασιακή, εβδομαδιαία απόλαυση. Διάλεξε μια μέρα και απόλαυσε ό,τι θέλεις, απλά όχι όλα τα αγαπημένα σου την ίδια ημέρα ή βδομάδα!
Άσκηση: Δες την άσκηση αλλιώς. Ασκήσου για την υγεία σου και όχι για αυτό που βλέπεις στο καθρέφτη. Δες την άσκηση ως απόλαυση παρά ως τιμωρία. Κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης, θα πρέπει να γιορτάζουμε την υγεία μας όσο μπορούμε.
Άγχος: Αναγνώρισε το άγχος σου και διοχέτευσε το αλλιώς, χωρίς φαγητό.
Μία άσκηση που μπορεί να σε βοηθήσει είναι να πάρεις μια ανάσα και να γράψεις σε ένα χαρτί:
- Πέντε άτομα που μπορείς να καλέσεις όταν δεν νιώθεις πολύ καλά (π.χ. ένας φίλος)
- Πέντε τρόποι χαλάρωσης (π.χ. μπάνιο)
- Πέντε μέρη που μπορείς να πας για να ηρεμήσεις (π.χ. σε ένα μονοπάτι φύσης)
- Πέντε πράγματα που μπορείς να πεις στον εαυτό σου (π.χ. “αυτό το συναίσθημα θα περάσει”)
- Πέντε δραστηριότητες που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για απόσπαση της προσοχής (π.χ. ξεκίνησε ένα παζλ).
Ο στόχος είναι να κατανοήσουμε τι μας παρακινεί στο να θέλουμε να φάμε μία σοκολάτα, για παράδειγμα. Μπορεί να μην είναι η ίδια η σοκολάτα, αλλά η επιθυμία μας για χαλάρωση ή αλλαγή. Αν βρεθείς να ψάχνεις φαγητό όταν ξέρεις ότι δεν είσαι πραγματικά πεινασμένος τότε σημαίνει ότι το σώμα σου, σου ζητά κάτι. Αυτή λοιπόν, είναι μία καλή στιγμή να αναρωτηθείς, τι είναι αυτό;
Συμπέρασμα..
Η παραμονή στο σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 είναι πρόκληση για όλους, και το αυξημένο άγχος και η πλήξη μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις υγιεινές τους συνήθειες.
Ναι, το φαγητό μπορεί να αποτελέσει πηγή απόλαυση και χαλάρωσης, αλλά η βελτίωση της υγεία, και το πιο σημαντικό οι διαπροσωπικές σχέσεις, θα μας φανούν πολύ πιο χρήσιμες σε αυτή την δύσκολη περίοδο.
Άρα την επόμενη φορά που θα τεντώσεις το χέρι για να πιάσεις ένα μπισκότο, καλύτερα σήκωσε το ακουστικό και τηλεφώνησε σε ένα φίλο που έχει καιρό να τα πείτε.
Ελεάνα Λιασίδου
Κλινική Διαιτολόγος -Διατροφολόγος, MSc
Για περισσότερα tips για διατροφή και lockdown διαβάστε εδώ