Κέικ πορτοκάλι με Μέλι Όρος Μαχαιρά

Κέικ πορτοκάλι με Μέλι Όρος Μαχαιρά

Ας μην γελιόμαστε ένα κέικ με γεύση πορτοκάλι ταιριάζει απόλυτα στο πρωινό της Πρωτοχρονιά. Τουλάχιστον προσπαθήσαμε να το φτιάξουμε πιο υγιεινό για να το απολαύσετε χωρίς επιπλέον επιβάρυνση. 

 

Υλικά για 12 κομμάτια : 

  • 2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
  • 180γρ. Μέλι Όρος Μαχαιρά
  • 3 αυγά
  • 90 ml ηλιέλαιο
  • 90 ml ελαιόλαδο 
  • 1 φλ. χυμό πορτοκάλι
  • 2 κ.γ. baking powder 
  • 1 φακελάκι βανίλιας
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι 
  • 1-2 κ.σ. ζάχαρη άχνη για γαρνίρισμα

 

*φλ.: φλιτζάνι, 250ml, κ.γ.: κουταλάκι του γλυκού, κ.σ.: κουτάλι της σούπας

 

Μέθοδος Εκτέλεσης: 

  1. Σ’ ένα μπολ χτυπάμε με μίξερ χειρός το μέλι με το ηλιέλαιο και το ελαιόλαδο. Μόλις, το μείγμα μας ομογενοποιηθεί, ρίχνουμε τα αυγά ένα ένα. Ρίχνουμε το πρωτο το ανακατεύουμε καλα και έπειτα ρίχνουμε το επόμενο. 
  2. Προσθέτουμε τη βανίλια και αφού έχουμε κοσκινίσει το αλεύρι με το baking powder, τα προσθέτουμε σιγά σιγά στο μπολ, εναλλάξ με το χυμό πορτοκαλιού. Τα χτυπάμε μέχρι να ενωθούν καλά.
  3. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε και στον πάτο προσθέτουμε μερικές φέτες πορτοκαλιού και έπειτα ρίχνουμε το μείγμα μας. 
  4. Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40-50 λεπτά (ανάλογα με τον φούρνο).
  5. Τέλος, αφού το αφήσουμε να κρυώσει το ξεφορμαρουμε και το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Καλή απόλαυση!! 

 

Tip Διαιτολόγου: Να προσπαθείτε πάντα να φέρνετε τις συνταγές στα μέτρα σας. Στη συνταγή αυτή, αντικαταστήσαμε τη ζάχαρη με μέλι Όρος Μαχαιρά που είναι εξίσου γλυκό αλλά πιο υγιεινό και μοιράσαμε την ποσότητα του ηλιέλαιου με το ελαιόλαδο. Εννοείται, πως μπορείτε να βάλετε μόνο ελαιόλαδο απλά θα έχει λίγο πιο βαριά και έντονη γεύση. Τέλος, θα μπορούσαμε να αλλάζαμε και το αλεύρι. Αντί το κλασικό αλεύρι μπορείτε να βάλετε ολικής άλεσης ή να αλέσετε βρώμη πολύ καλά ώστε να φτιάξετε το δικό σας αλεύρι βρώμης. 

 

Θρεπτική αξία ανά μερίδα : 

Ενέργεια/ Θερμίδες: 250 Kcal 

Λιπαρά: 15 γρ.

Υδατάνθρακες: 30 γρ.

Πρωτεΐνες: 3 γρ. 

 

Αντιγόνη Ανδρέου 

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, RD, MSc