Κανελόνια με σπανάκι, φέτα και τυρί cottage
Τα κανελόνια είναι αγαπημένη επιλογή αρκετών από εμάς. Η δική μας εκδοχή είναι πεντανόστιμη και πολύ εύκολη. Είναι ιδανική επιλογή για όσους αποφεύγουν το κρέας καθώς περιέχει φέτα και τυρί cottage .
Υλικά για 8 μερίδες:
Για τη σάλτσα ντομάτας:
- 1 μέτριο κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. βαλσάμικο ξύδι
- 2 κ.σ. μέλι
- 6 μεγάλες ντομάτες ψιλοκομμένες (κρατήστε τα υγρά τους)
- 1 φλ. νερό
- 1/2 κ.γ. ρίγανη, ξερή
- 1 κ.σ. βασιλικό, ξερό
- 5 – 6 φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα
- Αλάτι και πιπέρι
Γέμιση για τα κανελόνια:
- 2 – 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. δυόσμο, ξερό
- 1 κιλό σπανάκι, φρέσκο ή κατεψυγμένο
- 1 μικρό φλιτζανάκι νερό
- 5 – 6 φύλλα φρέσκου δυόσμου
- 300 γρ. φέτα 12% λιπαρά
- 150 γρ. τυρί κότατζ, χαμηλά λιπαρά
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1 – 2 κ.σ. χυμό λεμόνι
- 1 κ.γ. άνηθο ψιλοκομμένο
- Αλάτι και πιπέρι
Για τη σύνθεση:
- 250 γρ. κανελόνια (1 πακέτο)
- 2 – 3 μεγάλες ντομάτες κομμένες σε φέτες
- Φύλλα από φρέσκο βασιλικό και δυόσμο
*φλ.: 1 φλυτζάνι 250ml, κ.σ.: κουταλιά σούπας, κ.γ.: κουταλάκι γλυκού
Μέθοδος Εκτέλεσης:
Για τη σάλτσα ντομάτας:
- Σε ένα βαθύ τηγάνι προσθέστε το ελαιόλαδο, το κόκκινο κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε.
- Προσθέστε το βαλσάμικο ξύδι, το αλατοπίπερο, το μέλι, τις ντομάτες και το νερό.
- Έπειτα, προσθέστε την αποξηραμένη ρίγανη και τον αποξηραμένο βασιλικό.
- Αφήστε τη σάλτσα να βράσει μέχρι να εξατμιστεί το περισσότερο νερό.
- Προσθέστε τα φρέσκα φύλλα βασιλικού και αφαιρέστε το τηγάνι από τη φωτιά.
- Αδειάστε τη σάλτσα σε ένα μπολ και αφήστε στην άκρη.
Για τη γέμιση για τα κανελόνια:
- Στο ίδιο βαθύ τηγάνι που κάνατε τη σάλτσα ντομάτας προσθέστε το ελαιόλαδο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το σκόρδο και σοτάρετε.
- Προσθέστε τον αποξηραμένο δυόσμο, το αλατοπίπερο, το σπανάκι και το νερό και ανακατεύετε σταδιακά μέχρι να φύγει η υγρασία από το σπανάκι. Όχι όμως να στεγνώσει εντελώς.
- Αφαιρέστε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέστε το φρέσκο δυόσμο, τη φέτα, το τυρί cottage, το ξύσμα από το λεμόνι, το χυμό λεμονιού, τον άνηθο και αλατοπιπερώστε.
- Ανακατέψτε καλά μέχρι να σπάσει η φέτα και να ενωθούν τα υλικά.
Για τη σύνθεση:
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 180ο C.
- Λαδώστε ελαφρώς ένα ταψί και προσθέστε τη μισή από τη σάλτσα ντομάτας και απλώστε με τα χέρια μέχρι να καλυφθεί όλο το ταψί.
- Γεμίστε τα κανελόνια με το χέρι ή με ένα κουτάλι και βάλτε τα προσεκτικά στο ταψί.
- Απλώστε από πάνω την υπόλοιπη μισή σάλτσα, τις φέτες ντομάτας και φύλλα από φρέσκα βότανα.
- Καλύψτε το ταψί σας με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήστε για 25-30 λεπτά.
- Στη συνέχεια αφαιρέστε τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο και ψήστε για 10 – 15 λεπτά.
- Σερβίρετε ζεστά και απολαύστε!
Θρεπτική αξία ανά μερίδα (3 κανελόνια):
Ενέργεια/ Θερμίδες: 375kcal
Υδατάνθρακες: 25 γρ.
Φυτικές ίνες: 4 γρ.
Λιπαρά: 22 γρ.
Πρωτεΐνη: 19 γρ.
Χρυστάλλα Κατελάρη
Κλινική Διαιτολόγος -Διατροφολόγος, MSc