Μελομακάρονα με Μέλι Όρος Μαχαιρά
Είμαστε λίγο πριν τα Χριστούγεννα και το γλυκό που έχει την τιμητική του δεν είναι άλλο από τα αγαπημένα μας μελομακάρονα. Σας παρουσιάζουμε λοιπόν την συνταγή που όλοι λατρέψαμε με μια ευχάριστη προσθήκη του κυπριακού μελιού Όρος Μαχαιρά.
Υλικά:
Για τη ζύμη:
- 1 φλ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
- 140ml ελαιόλαδο
- 1/4 κ.γ. μαγειρική σόδα
- 1/2 κ.γ. baking powder
- 2 κ.γ. κονιάκ ή λικέρ εσπεριδοειδών
- 2 κ.σ. Μέλι Όρος Μαχαιρά
- 1 – 2 κ.γ. κανέλα (ανάλογα προτίμησης)
- 1/4 κ.γ. γαρύφαλλο
- 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- Ξύσμα από 1/2 λεμόνι
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 250 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως
Για το σιρόπι:
- 1 φλ. νερό
- 2 φλ. Μέλι Όρος Μαχαιρά
- 1 ξυλάκι κανέλα Κεϋλάνης
- Φλούδα από 1 πορτοκάλι
Για το σερβίρισμα:
- 1 φλ. αλεσμένα καρύδια
*φλ.: φλιτζάνι, 250ml, κ.γ.: κουταλάκι του γλυκού, γρ.: γραμμάρια
Μέθοδος Εκτέλεσης:
Για το σιρόπι:
- Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζετε όλα τα υλικά, ανακατεύετε και το αφήνετε να πάρει μια βράση και μετά το αποσύρετε από τη φωτιά μέχρι να κρυώσει καλά.
Για τη ζύμη:
- Βάλτε σε ένα μπολ όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι και ανακατέψτε με ένα σύρμα.
- Σε ένα άλλο μπολ ετοιμάστε το αλεύρι και στη συνέχεια δημιουργήστε ένα κενό ( = μια τρύπα) ούτως ώστε να προσθέσετε σιγά – σιγά το μείγμα από το χυμό πορτοκάλι.
- Αφότου ενώσετε τα υλικά, ανακατέψτε για περίπου 15 – 20 δευτερόλεπτα. Η ζύμη δεν πρέπει να πλαστεί πολύ.
- Φτιάξτε μπαλίτσες ή άλλα σχήματα που σας αρέσουν και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 20 – 30 λεπτά περίπου.
- Με το που τα βγάλετε από το φούρνο, βουτήξτε τα στο κρύο σιρόπι για λίγα δευτερόλεπτα (ανάλογα πόσο σιροπιασμένα τα θέλετε).
- Σερβίρετε με μπόλικο τριμμένο καρύδι από πάνω.
Καλή απόλαυση!
Σημείωση: Το αλεύρι ολικής αλέσεως κρατάει περισσότερο υγρασία επομένως μπορεί να χρειαστεί επιπλέον ψήσιμο.
Θρεπτική αξία ανά τεμάχιο:
Ενέργεια/ Θερμίδες: 120 kcal
Λιπαρά: 5 γρ.
Υδατάνθρακες: 16 γρ.
Πρωτεΐνη: 2 γρ.
Χρυστάλλα Κατελάρη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc