Βάλε την άσκηση στη ζωή σου με απλούς τρόπους…

Βάλε την άσκηση στη ζωή σου με απλούς τρόπους…

Σίγουρα μετά από μια μέρα γεμάτη stress το πρώτο πράγμα που θα σκεφτείς είναι πότε θα πας σπίτι, να χαλαρώσεις. Και σίγουρα δεν θα χάσεις την ευκαιρία να δικαιολογήσεις τον εαυτό σου για άλλη μια φορά ότι δεν έχεις  χρόνο για κάποιο είδος άσκησης, αφού είσαι ήδη εξαντλημένος από την δουλειά. Άραγε πότε είναι η καλύτερη στιγμή ή αλλιώς «εποχή» για να βάλεις την άσκηση στο πρόγραμμα σου; Υπάρχει άραγε κάποια κατάλληλη στιγμή; Φυσικά και όχι! Οποιαδήποτε μορφή φυσικής δραστηριότητας,  είναι απαραίτητη και δεν πρέπει να απουσιάζει από την καθημερινότητα σου.

 

Η φυσική δραστηριότητα ή ακόμα και οποιαδήποτε άλλη μορφή άσκησης, μπορεί να θεωρηθεί ένα χαλαρωτικό μέσο, ένας τρόπος για να ξεφύγει το μυαλό και να σε κάνει να νιώσεις πιο ευδιάθετος, μέσα στην εβδομάδα.  Πόσο βοηθάει άραγε η άσκηση και τι άλλα οφέλη προσφέρει; Οι ευεργετικές επιδράσεις της άσκησης είναι αναμφισβήτητα πολλές και συμβάλλουν προστατευτικά σε όλες τις ηλικίες. Οι τρέχουσες συστάσεις προτείνουν τουλάχιστον 20 – 30 λεπτά, 3 – 4 φορές την εβδομάδα, με ελάχιστο χρόνο 120 -150 λεπτά εβδομαδιαίως με αερόβια άσκηση μέτριας έντασης, όπως το έντονο περπάτημα, κολύμπι, ποδήλατο και ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης 1-2 φορές την εβδομάδα

 

Με τέτοιου είδους μικρές αλλαγές βοηθάς τον ίδιο σου τον οργανισμό να:

  1. Ενισχύει την υγεία της καρδιάς
  2. Αποβάλει το στρες από την καθημερινότητα
  3. Χαλαρώνει
  4. Αυξήσει το βασικό του μεταβολισμό
  5. Αυξήσει την μυϊκή του μάζα
  6. Μειώσει σταδιακά το σωματικό λίπος
  7. Προλάβει αρκετά προβλήματα υγείας
  8. Δει θετικά αποτελέσματα σε μια προσπάθεια απώλειας/αύξησης βάρους ή σταθεροποίησης.

 

Πώς όμως θα μπορέσεις να ενσωματώσεις την άσκηση στην καθημερινότητα σου; 

Καταρχάς θα πρέπει να πιστέψεις ότι είναι κάτι πολύ θετικό, ευχάριστο και αποδοτικό για σένα και την γενική σου συμπεριφορά και εικόνα. Προσάρμοσε την όπως θα προγραμμάτιζες ένα ραντεβού ή μια προσωπική σου δουλειά “υποχρέωση” μέσα στην ημέρα. Έτσι αν το προγραμματίσεις και δεσμευτείς τελικά με αυτή σου την συνήθεια (χόμπυ), τότε μετά θα σου φαίνεται αρκετά παράξενο να απαλλαχτείς από αυτήν.

 

Ιδέες για να προσαρμόσεις 20- 30 λεπτά άσκησης μέσα στην ημέρα σου:

1. Ξύπνα νωρίτερα το πρωί και κάνε μικρές αερόβιες ασκήσεις όπως το τρέξιμο, ή επί τόπου τρέξιμο, ασκήσεις ευλυγισίας και τεντώματα. Κάνε ένα χαλαρωτικό ντουζάκι και ετοιμάσου για το γραφείο, αναζωογονημένος και γεμάτος φρεσκάδα. 

2. Στα μεσημεριανά σου διαλείμματα πήγαινε μια βόλτα με τα πόδια ή κάνε 1-2 γύρους στο τετράγωνο της περιοχής με γρήγορο περπάτημα. Όσο μπορείς εκμεταλλεύσου τις σκάλες (και μην  χρησιμοποιείς εύκολα το ασανσέρ), ώστε να κινήσε ακόμα περισσότερο. 

3. Γυρνώντας από τη δουλειά, ετοιμάσου για μια βόλτα με τα παιδιά, τους φίλους ή και με το σκύλο σου…Οργάνωσε το από πριν ώστε να είναι έτοιμοι και να το κάνετε αμέσως μόλις γυρίσεις (πριν σε διακόψει οποιαδήποτε άλλη υποχρέωση)! Έτσι ξεφεύγει το μυαλό από την πίεση της δουλειάς, αλλά ταυτόχρονα ασκείσαι και καθημερινά.

4. Γυμνάσου με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Ενταχθείτε μαζί σε ένα πρόγραμμα γυμναστικής ή μυήστε κι άλλα άτομα να γυμναστούν μαζί σου, ώστε να μην χάνεις νωρίς το ενδιαφέρον σου μη έχοντας μαζί σου και κάποιο δικό σου άτομο.

5. Κάνε περισσότερες χειρωνακτικές δουλειές. Καθάρισε το σπίτι, πλένοντας, σκουπίζοντας ή σφουγγαρίζοντας ή και συμμαζεύοντας γενικά. Ασχολήσου με την κηπουρική, ή γενικά βρες δουλειές που χρειάζονται στην αυλή του σπιτιού, και ασχολήσου περισσότερο τουλάχιστον 20-30 λεπτά καθημερινά. 

 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι μετά από όλα αυτά δεν θα καταλάβεις ότι γυμνάστηκες αρκετά και θα έχεις και πολλά πλεονεκτήματα. Θα ωφελήσεις τον εαυτό σου και την υγεία σου.

Υιοθέτησε και κάνε την άσκηση μέρος της ζωής σου και σίγουρα θα δεις μόνο θετικές αλλαγές σε όλους τους τομείς.  Και αν ανησυχείς ότι δεν έχεις όλο αυτό τον χρόνο μαζεμένο μέσα στην ημέρα, απλά σπάσε σε μικρότερα διαστήματα την ώρα σου, ώστε τελικά να έχεις δουλέψει τουλάχιστον τα συνολικά 30 λεπτά μέσα στην ημέρα. 

 

Κωνσταντίνα Φιλίππου

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc