Σπιτικό φυστικοβούτυρο

Σπιτικό φυστικοβούτυρο

Σε πόσους από εμάς φαίνεται απαγορευτικό το φυστικοβουτυρο του εμπορίου εξαιτίας της διατροφικής του ετικέτας και της αυξημένης περιεκτικότητας του σε σάκχαρα και λιπαρά;

Το φυστικοβουτυρο αποτελεί μια ευχάριστη πινελιά τόσο στη διατροφή των αθλητών όσο και στη διατροφή των χορτοφάγων, γι’ αυτό προνοήσαμε να βρούμε μια εξαιρετική συνταγή την οποία θα λατρέψετε.

 

Υλικά:

  • 400 γρ. ακατέργαστα φιστίκια (ωμά με τη φλούδα)
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. κοφτή μέλι
  • Μια πρέζα αλάτι

 

Μέθοδος εκτέλεση:

  1. Τοποθετήστε τα φιστίκια σ’ ένα  ταψί και ψήστε τα στο φούρνο για περίπου 10-15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Έπειτα, αφαιρέστε τη φλούδα.
  2. Προσθέστε στο μπλέντερ τα φιστίκια, το αλάτι και το ελαιόλαδο.
  3. Χτυπήστε τα καλά μέχρι να πάρουν τη μορφή μιας παχύρευστης κρέμας.
  4. Αφού το φυστικοβούτυρο είναι έτοιμο προσθέστε το μέλι και χτυπήστε το για μερικά δευτερόλεπτα ακόμα.
  5. Το φυστικοβουτυρο σας είναι έτοιμο προς κατανάλωση!!

 

κ.σ. = κουταλιά σούπας

 

Σημειώσεις:

*Μπορείτε να το βάλετε σε γυάλινα βαζάκια και να το φυλάξετε για μερικές εβδομάδες.

*Ανάλογα με τις γευστικές σας προτιμήσεις μπορείτε να φτιάξετε παραλλαγές. Δοκιμάστε να προσθέσετε κανέλα ή σκόνη κακάο.

 

Tip Διαιτολόγου: Το φυστικοβούτυρο αποτελεί μια πλούσια τροφή σε ενέργεια, πρωτεΐνες και σε υγιή λιπαρά. Μπορεί να αποτελέσει το πρωινό σας ως pancake ή κάποιο ενδιάμεσο σνακ με ψωμί ολικής άλεσης και μπανάνα ή μήλο. Εντάξτε το σ’ ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφή και απολαύστε το όπως σας αρέσει.

 

Θρεπτική αξία ανά κουταλιά της σούπας:

Ενέργεια/ Θερμίδες: 98 kcal

Υδατάνθρακες: 4 γρ.

Σάκχαρα: 1 γρ.

Φυτικές ίνες: 1 γρ.

Πρωτεΐνες: 4 γρ.

Λίπος: 8 γρ.

 

Βιταμίνες και Μέταλλα:

Μαγγάνιο: 16%*

Νιασίνη 10%

Μαγνήσιο 7%

Φυλλικό οξύ 5%

 

*Ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης σύμφωνα με τις 2000kcal.

 

Αντιγόνη Ανδρέου

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, RD, MSc