Κρητικός Ντάκος
Το αγαπημένο μου, πλήρης και ελαφρύ βραδινό με άρωμα Κρήτης! Σήμερα, απολαμβάνουμε Κρητικό ντάκο με τα πιο αγνά υλικά. Φυσικά, μπορεί να αποτελέσει το μεσημεριανό σας ή σε μικρότερη ποσότητα ένα ενδιάμεσο σνακ.
Υλικά για 2 άτομα:
- 120 γρ. παξιμάδι κριθαρένιο
- 300 γρ. ντομάτες, ώριμες (περίπου 2-3 μεσαίες)
- 70 γρ. φέτα 12%
- 4 κ.γ. ελαιόλαδο
- Ρίγανη
*κ.γ.: κουταλάκι του γλυκού
Μέθοδος Εκτέλεσης:
- Σ’ ένα πιάτο τοποθετούμε το παξιμάδι.
- Σε blender λιώνουμε τις ντομάτες και έπειτα τις περιχύνουμε πάνω από το παξιμάδι.
- Ακολούθως προσθέτουμε θρυματισμένη τη φέτα πάνω στο χυμό της ντομάτας, το ελαιόλαδο και τέλος τη ρίγανη.
Tip Διαιτολόγου: Το κριθαρένιο παξιμάδι καθιστά το πιάτο μας πλούσιο σε φυτικές ίνες, γεγονός που συμβάλλει στο γρήγορο κορεσμό, καθώς και στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Δεν υστερεί βέβαια και στα θρεπτικά συστατικά! Το ελαιόλαδο με τη ντομάτα δινουν μια εξαιρετική δόση από αντιοξειδωτικές βιταμίνες.
Θρεπτική αξία ανά μερίδα (περίπου 2 στρογγυλά ντάκο):
Ενέργεια/ Θερμίδες: 434 Kcal
Λιπαρά: 19,8 γρ.
Υδατάνθρακες: 51,4 γρ.
Φυτικές ίνες: 8,5 γρ.
Πρωτεΐνη: 12,3 γρ.
Βιταμίνες και Μέταλλα:
Βιταμίνη C: 26%*
Βιταμίνη Α: 21.5%
Ριβοφλαβινη (Β2): 14%
Βιταμίνη Β6: 11%
Βιταμίνη Ε: 8,5%
Θειαμινη (Β1): 8%
Ασβέστιο: 12%
Φωσφορο: 10,5%
Μαγγάνιο: 10%
* Ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης σύμφωνα με τις 2000 kcal.
Αντιγόνη Ανδρέου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, RD, MSc