Σύκα και καλοκαίρι πάνε μαζί. . .
Είναι άραγε καλό να τρως σύκα; Τα ενοχοποιείς κι εσύ ως παχυντικά και τα αποφεύγεις; Λάθος σου! Τα σύκα είναι ένα άλλο θρεπτικό καλοκαιρινό φρούτο, το οποίο παραμένει ακόμα αρκετά παρεξηγημένο.
Όσα πρέπει να ξέρεις για τη διατροφική τους ανάλυση. . .
100 γρ. φρέσκα σύκα δίνουν περίπου 74 θερμίδες, ποσό που αντιστοιχεί σε 2 φρέσκα σύκα και προσδίδουν 19 γρ. υδατάνθρακες, εκ των οποίων τα 3 γρ. είναι φυτικές ίνες, 1 γρ. πρωτεΐνη και 0,3 γρ. λιπαρά. Είναι πλούσια σε φυσικά σάκχαρα, μέταλλα και φυτικές ίνες. Περιέχουν κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, χαλκό και μια άριστη πηγή αντιοξειδωτικών βιταμινών όπως η βιταμίνη Β6, Α και Κ.
Ποια είναι τα οφέλη τους στην υγεία;
- Βοηθήσουν στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνου λόγω της περιεκτικότητας σε πολυφαινόλες που έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση στο οργανισμό. Εκτός από τα φρέσκα σκευάσματα, ιδιαίτερη σημασία στην αντιμετώπιση και την καταστολή της πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων έχουν και οι ξηρανθείσες φιάλες καθώς και ο χυμός τους.
- Βοηθούν στην μείωση της αρτηριακής πίεσης, αφού αποτελούν μια καλή πηγή καλίου, το οποίο βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.
- Είναι καλή πηγή πρεβιοτικών. Τα σύκα βελτιώνουν την λειτουργία του εντέρου, με τη βοήθεια των πρεβιοτικών που περιέχουν. Τα πρεβιοτικά λειτουργούν ως «τροφή» για την ανάπτυξη και τη διατήρηση των ήδη υπαρχόντων «καλών» βακτηρίων της μικροχλωρίδας του εντέρου.
- «Φίλοι» στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, γι’ αυτό και θεωρείται και «ήπιο» καθαρτικό. Θεωρούνται απαραίτητα για τα άτομα που πάσχουν από δυσκοιλιότητα, αφού έχουν αναμφίβολα θετική επίδραση! Μπορείς να τα καταναλώνεις φρέσκα αλλά και αποξηραμένα, στα ενδιάμεσα σνακ ή για να εμπλουτίσεις μερικά από τα γεύματα σου.
- Βοηθούν στον έλεγχο του σωματικού βάρους. Είναι μια άριστη πηγή φυτικών ινών, γι ‘αυτό μπορεί να λειτουργήσει θετικά στο αίσθημα του κορεσμού και της πληρότητας. Τα σύκα μειώνουν το αίσθημα της πείνας στα επόμενα γεύματα, κι έτσι μειώνεται και η ενεργειακή πρόσληψη στο σύνολο της ημέρας. Άρα «σύμμαχος» και όχι «εχθρός» στον έλεγχο του βάρους σου. Φτάνει να μην γίνεται αλόγιστη κατανάλωση (όπως και με όλα τα τρόφιμα).
- Διατηρούν τα οστά υγιή. Τα σύκα είναι καλή πηγή ασβεστίου, απαραίτητο μέταλλο στην πυκνότητα των οστών. Ο συνδυασμός της υψηλή περιεκτικότητας καλίου, διατηρεί την ισορροπία στην πυκνότητα των οστών και προφυλάσσει από προβλήματα οστεοπόρωσης ή και οστεοαρθρίτιδας.
Tip Διαιτολόγου: Μερικές ιδέες που μπορείς να τα συνδυάσεις σε γεύματα ή και ως σνακ:
- Γιαούρτι με μέλι, αποξηραμένα σύκα και καρύδια.
- Δημητριακά ολικής ή βρώμη με γάλα και αποξηραμένα σύκα.
- Σαλάτα με φρέσκα ή αποξηραμένα σύκα, ρόδι σπανάκι και βαλσάμικο.
- Φρυγανιές ή κριτσίνια με σπιτική μαρμελάδα σύκου.
- Ψωμί ολικής ή φρυγανιές ολικής με τυρί κρέμα light και φρέσκα σύκα.
- Γλυκό του κουταλιού από σύκο.
Κωνσταντίνα Φιλίππου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc