Σαλάτα με καρπούζι και φέτα

Σαλάτα με καρπούζι και φέτα

Σαλάτα με καρπούζι για σήμερα! Μια δροσιστική σαλάτα, για μικρούς και μεγάλους αφού ο πρωταγωνιστής του καλοκαιριού είναι το λατρεμένο καρπούζι!  

 

Υλικά για 8 άτομα:

 

Για το dressing:

  • 1 φλ. γιαούρτι 0-2% λιπαρά
  • ½ φλ. χυμό λεμονιού  
  • 1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
  • 1 lime: 2 κ.σ. χυμό & 1 κ.σ.ξύσμα  
  • ½ ματσάκι μαϊντανό (μόνο τα φύλλα)
  • ¼ κ.γ. μαύρο πιπέρι

 

Για τη σαλάτα:

  • 1 μικρό καρπούζι 3kg, σε κύβους & χωρίς σπόρους
  • ½  ματσάκι μαϊντανό (μόνο τα φύλλα)
  • 1 κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
  • 2 φλ. ντοματίνια
  • ½  κ.γ. μαύρο πιπέρι
  • 400γρ. ελληνική φέτα 12%

 

Μέθοδος Εκτέλεσης:

  1. Κόψτε το καρπούζι σε κύβους και ρίξτε το σ’ ένα μεγάλο μπολ.
  2. Προσθέστε το κρεμμύδι (κομμένο σε φέτες), τα ντοματίνια, το μαύρο πιπέρι και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
  3. Ανακατέψτε καλά όλα τα υλικά και στο τέλος προσθέστε τη φέτα.
  4. Ρίξτε τη σως στη σαλάτα, λίγο πριν την σερβίρετε.
  5. Συνοδέψτε τη σαλάτα σας με ψωμάκι ή παξιμάδι ολικής άλεσης και καλή σας απόλαυση.

 

Tip Διαιτολόγου: Το καρπούζι με ποσοστό 92% να αποτελείται από νερό, δίνει μόνο 70 θερμίδες αν γεμίσεις 1 ¼ ενός φλιτζανιού. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, A, B6 και B1…και φυσικά σε πολλά αντιοξειδωτικά!!

 

Θρεπτική Αξία ανά μερίδα:

Ενέργεια/Θερμίδες: 290 kcal

Λίπος: 12 γρ.

Υδατάνθρακες: 37γρ.

Εδώδιμες ίνες: 3 γρ.

Πρωτεΐνη: 12γρ.

 

Βιταμίνες & Μέταλλα:

Βιταμίνη C: 108%

Βιταμίνη Α: 58%

Βιταμίνη Β6: 39%

Θειαμίνη (Β1): 30%

Βιταμίνη  Β12: 17%

Ασβέστιο: 35%

Φώσφορος: 26%

Μαγνήσιο: 17%

Σίδηρος: 11%

 

*Ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης σύμφωνα με τις 2000kcal.

 

Κωνσταντίνα Φιλίππου

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc