Γαρίδες σοτέ με παντζάρι sous vide, σερβιρισμένες με πουρέ από μπιζέλι και sour cream!
Η νέα μας συνταγή δημιουργεί ένα γκουρμέ πιάτο με ένα εξαιρετικά γευστικό αποτέλεσμα. Μπορεί να αποτελέσει το ορεκτικό ή και το κυρίως γεύμα σας. Μπορεί να χαρακτηριστεί και ως καλοκαιρινή συνταγή ωστόσο αυτό δεν είναι απόλυτο!
Υλικά για 4 άτομα:
Για τις γαρίδες:
• 20 γαρίδες καθαρισμένες (μέγεθος 20/30)
• 40 ml ελαιόλαδο
• 70 ml άσπρο κρασί
• 1 κοτσάνι φρέσκο θυμάρι
• Αλάτι πιπέρι
Για το παντζάρι:
• 600 γρ. παντζάρια
• 1 κ.σ. ελαιόλαδο
• Αλάτι, πιπέρι
• Σχοινόπρασο για γαρνιτούρα
Για το μπιζέλι:
• 400 γρ. μπιζέλι
• 20 ml ελαιόλαδο
• 2-3 φύλλα από φρέσκο δυόσμο
• Αλάτι πιπέρι
Για την κρέμα:
• 200 γρ. γιαούρτι light
• 100 γρ. φρέσκα κρέμα φυτική
• 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο
• 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
• Αλάτι πιπέρι
κ.σ.: κουταλιά σούπας κ.γ.: κουταλάκι του γλυκού φλ.: φλιντζάνι 250ml
Μέθοδος Εκτέλεσης:
1. Σε ένα μεγάλο μπολ μαρινάρουμε τις γαρίδες με το ελαιόλαδο, το κρασί, το θυμάρι, το αλάτι και το πιπέρι.
2. Στη συνέχεια βράζουμε τα παντζάρια μέχρι να μαλακώσουν. Καθαρίζουμε τη φλούδα τα κόβουμε σε μικρούς κύβους και μαρινάρουμε.
3. Έπειτα βράζουμε το μπιζέλι μέχρι να μαλακώσει. Αμέσως μετά το κρυώνουμε για να διατηρήσει το πράσινο χρώμα του. Το αδειάζουμε σε ένα μπλέντερ και το χτυπάμε καλά με τα υπόλοιπα υλικά. Προαιρετικά το περνάμε από ένα τρυπητό χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι για να αποκτήσει καλύτερη υφή.
4. Για να φτιάξουμε την κρέμα αναμειγνύουμε το γιαούρτι με την φρέσκα κρέμα, το τριμμένο σκόρδο και το αλατοπίπερο. Διορθώνουμε τη γεύση με το χυμό λεμονιού.
5. Σε ένα μεγάλο τηγάνι σοτάρουμε τις γαρίδες με λίγο ελαιόλαδο για περίπου 3 – 4 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
6. Ετοιμάζουμε τα πιάτα με όλες τις παρασκευές και γαρνίρουμε με φρέσκα βότανα.
Tip Διαιτολόγου: Μην σας τρομάζει το γεγονός ότι αυτή η συνταγή έχει μεγάλη ποικιλία αμυλούχων λαχανικών. Το ιδανικό είναι να γνωρίζετε τη σωστή ποσότητα που θα καταναλώσετε. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρέπει να κατέχουν ένα μεγάλο μέρος σε ένα πρόγραμμα διατροφής, γιατί είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, Α, C και σε πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία!
Θρεπτική Αξία ανά μερίδα:
Ενέργεια/ Θερμίδες: 440 kcal
Λιπαρά: 26 γρ.
Μονοακόρεστα: 12γρ.
Υδατάνθρακες: 27γρ.
Πρωτεΐνη: 22.5 γρ.
Φυτικές ίνες: 7γρ.
Βιταμίνες και Μέταλλα:
Βιταμίνη Α: 43% *
Φολλικό οξύ: 42%
Βιταμίνη C: 41%
Θειαμίνη 22%
Φωσφόρος: 20 %
Ριβοφλαβίνη 15%
Μαγνήσιο: 15%
* Ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης σύμφωνα με τις 2000kcal.
Πέτρος Θεοφάνους
Graduate of Professional Culinary Arts
Κωνσταντίνα Φιλίππου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc