Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Beetroot Hummus. . .

Beetroot Hummus. . .

Μια νηστίσιμη συνταγή πλούσια σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, την οποία μπορείτε να απολαύσετε σαν ντιπ με τραγανή λιβανέζικη πίτα ολικής αλέσεως στο φούρνο,  με sticks από αγγουράκι και καρότο, ως dressing σε σαλάτα ή ακόμα και ως σάλτσα σε μακαρόνια.

 

 

Υλικά για ( 2 ½ φλυτζάνια):

  • 2 φλ. στραγγισμένα και καλά ψημένα ρεβίθια (κρατήστε το νερό)
  • ½ φλ. ταχίνι
  • ¼ φλ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κ. γ. σπασμένο θαλασσινό αλάτι & πιπέρι
  • Χυμός από 1 λεμόνι (προσθέστε ανάλογα με τις προτιμήσεις σας)
  • 1 μικρό παντζάρι (μαγειρεμένο)

 

*κ.σ.: κουταλιά σούπας        κ. γ.: κουταλάκι γλυκού φλ.: 250ml φλιτζάνι

 

Μέθοδος Εκτέλεσης: 

  1. Ξεπλύνετε τα μαγειρεμένα ρεβίθια με κρύο νερό.
  2. Βάλτε τα ρεβίθια, την ταχίνι, το ελαιόλαδο, το σκόρδο και το χυμό λεμονιού σε έναν blender.
  3. Προσθέστε το παντζάρι στο blender.
  4. Προσθέστε αλάτι &  πιπέρι.
  5. Προσθέστε 5-6 κ. σ. από το νερό που ψήθηκαν τα ρεβίθια ή απλό νερό για να αραιώσετε το μείγμα σε ένα απαλό πουρέ.
  6. Γευτείτε και προσαρμόστε, προσθέτοντας περισσότερο χυμό λεμονιού,αλάτι, πιπέρι ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.

 

 

Tip Διαιτολόγου:

Παρόλο που αυτό το ντιπ είναι πλούσιο σε καλά λιπαρά, είναι και ενεργειακά πυκνό (αυξημένες θερμίδες) γιαυτό μην το παρακάνετε με την ποσότητα.

 

 

Θρεπτική Αξία ανά μερίδα (3 κουταλιές της σούπας):

Ενέργεια/Θερμίδες: 127 Kcal

Λιπαρά:  9 γρ.

Υδατάνθρακες: 10 γρ.

Φυτικές ίνες: 2.2 γρ.

Πρωτεΐνη: 3 γρ.

 

* Ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης σύμφωνα με τις 2000 kcal.

 

 

Ελεάνα Λιασίδου

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc